Σχολεία: Άνοιγμα με περισσότερα από 15.000 κρούσματα σε μαθητές

Σχολεία: Άνοιγμα με περισσότερα από 15.000 κρούσματα σε μαθητές
Μαθητές κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Eurokinissi

Υψηλό είναι το ρίσκο της διασποράς κορονοϊού στην μαθητική κοινότητα, καθώς στις τάξεις των μαθητών θα εισέλθουν αρκετές χιλιάδες παιδιών με κορονοϊό

Απροσδιόριστος είναι ο αριθμός των μαθητών που θα καθίσουν σήμερα στα θρανία και πιθανότατα θα είναι φορείς κορονοϊού, γεγονός που ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα οποία είναι ενεργά στις ηλικίες κάτω των 17 ετών είναι περίπου 5,5 χιλιάδες, όμως ο πραγματικός αριθμός είναι περίπου 3 φορές μεγαλύτερος.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι γενικά το άνοιγμα των σχολείων γίνεται χωρίς να έχει εκτιμηθεί η υπάρχουσα διασπορά κορονοϊού στα παιδιά. Μάλιστα σε σχετική ερώτηση του news247.gr, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι από τα self-test που έγιναν μετά τον Απρίλιο, είχε διαπιστωθεί μία μεγάλη μεταβολή για τα παιδιά που ήταν κάτω των 14. ετών. “Κάτω από τα 14 είχαν πολύ μικρότερη θετικότητα από ότι πάνω από τα 14. Οπότε δεν μπορώ να σας πω ότι έχω ακριβή εκτίμηση αυτή τη στιγμή για τα πόσα παιδιά έχουν μολυνθεί στο ηλικιακό φάσμα που δεν έχουν εμβολιαστεί” είχε αναφέρει.

“Ξέρουμε ωστόσο ότι αυτή η συχνότητα ήταν έως και 4 και 5 φορές υψηλότερη μεταξύ των παιδιών που είναι στο ηλικιακό φάσμα του εμβολιασμού από ότι στο ηλικιακό φάσμα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν ξέρουμε αν αυτό θα ισχύσει και με την Δ βέβαια, ότι όντως τα παιδάκια αυτά θα έχουνε λιγότερη συχνότητα. Αλλά σας λέω, νομίζω αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνουμε μία ασφαλή εκτίμηση για να σας πούμε τόσο τοις εκατό έχει μολυνθεί” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής και έτσι δεν γνωρίζουμε πόσα παιδιά τα οποία θα πάνε στο σχολείο έχουν ήδη νοσήσει και άρα έχουν ανοσία.

“Επίσης υπάρχουν και κάποιες αμφιβολίες κατά πόσο ένα τεστ, γιατί θα μπορούσε να γίνει τεστ αντισωμάτων για παράδειγμα, κατά πόσο αυτά τα τεστ μπορούνε να ανταποκριθούν σε πραγματικό επιπολασμό στα παιδιά. Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι έχουμε μεγάλη απόκλιση από το νούμερο που έχει διαγνωστεί. Δηλαδή θα μπορούσε να είναι της τάξης δύο, τρεις φορές παραπάνω όσο βλέπουμε και σε όλους τους υπόλοιπους πληθυσμούς” συμπλήρωσε στην ερώτησή μας ο κ. Μαγιορκίνης.

Με βάση τα παραπάνω, συμπεραίνουμε αφενός ότι αρκετά παιδιά διαθέτουν ανοσία επειδή νόσησαν στο πρόσφατο παρελθόν αλλά δεν καταγράφηκαν ως κρούσματα διότι ήταν ασυμπτωματικά, αφετέρου ότι επειδή η διασπορά σ’ αυτή την ηλικία είναι μεγάλη, ασυμπτωματικά παιδιά ακόμη και με αρνητικό self test θα βρεθούν στο σχολείο.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι πάνω από το 1 στα 5 κρούσματα εντοπίζεται σε παιδιά. Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την αρχή του Σεπτέμβρη σε σύνολο 27193 νέων κρουσμάτων, τα 5540 ήτοι το περίπου 21% αφορά σε παιδιά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα