Σχολεία: Ουδείς γνωρίζει επίσημα πόσοι μαθητές εντοπίστηκαν θετικοί με τα self test

Σχολεία: Ουδείς γνωρίζει επίσημα πόσοι μαθητές εντοπίστηκαν θετικοί με τα self test
Μαθητές δημοτικού. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η Κυβέρνηση τονίζει την αξία των self test για το άνοιγμα των σχολείων, όμως κανείς δεν μπορεί να πει πόσα self test έγιναν και πόσοι μαθητές εντοπίστηκαν με κορονοϊό.

Μόνο χρήσιμο δεν φαίνεται στην παρούσα φάση το εργαλείο “sel test” για το έλεγχο της πανδημίας κορονοϊού στις μαθητικές τάξεις, καθώς ακόμη δεν έχει αναφερθεί κάποια ουσιαστική πληροφορία. Το μόνο επίσημο δεδομένο που έχουμε είναι ότι κατά τις 4 πρώτες μέρες λειτουργίας των σχολείων, 2300 παιδιά δηλαδή άτομα μέχρι 17 ετών, έχουν εντοπιστεί θετικά στον κορονοϊό, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

“Σύμφωνα πάντως με τα πρώτα δεδομένα, η χρήση αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μικρούς μαθητές κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς πριν λίγες μέρες, είχε σαν αποτέλεσμα τη διάγνωση 212 ασυμπτωματικών παιδιών ηλικίας 5 έως 17 ετών στην επικράτεια, ποσοστό περίπου 20% του συνολικού αριθμού των διαγνώσεων στην ηλικιακή αυτή ομάδα” ανέφερε κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Με βάση το στοιχείο αυτό δηλαδή συνολικά έχουν εντοπιστεί 1060 παιδιά, όταν ο ΕΟΔΥ αναφέρει σχεδόν διπλάσιο νούμερο μόνο τις πρώτες 3 μέρες λειτουργίας των σχολείων.

“Έχουμε πλέον μεγάλη εμπειρία από την οικιακή χρήση των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων ανά περιοχή της χώρας από τον καθηγητή κύριο Τσιόδρα, η θετικότητα των self-test συμβαδίζει με αυτή των εργαστηριακών ελέγχων ανά Περιφέρεια επιβεβαιώνοντας ότι η διενέργεια των self-test συμβάλλει σημαντικά και αξιόπιστα στην επιτήρηση της πανδημίας” σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους σταθερά αφορούν στο 20% με 21% του συνόλου των κρουσμάτων από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα. Λόγω του αυξημένου συστηματικού ελέγχου στα πλαίσια λειτουργίας των σχολείων, καθώς και της αύξησης της κινητικότητας των παιδιών, όπως έχει ήδη διευκρινιστεί, ενδέχεται να παρατηρηθεί μια αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων στα παιδιά και τους εφήβους τις επόμενες εβδομάδες.

Τι επεσήμανε ο Μαγιορκίνης

Από την πλευρά του, ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι “σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test, έχουν διατεθεί 50,3 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 4,7 εκατομμύρια πολίτες. Επίσης 33,6 εκατομμύρια είναι οι ηλεκτρονικές δηλώσεις. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι χθες βράδυ (Τετάρτη 15/9) ήταν περίπου 98.000″.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται από τον ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα σημειώνεται ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 33.703.897 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 1.434.955 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο. Να επισημάνουμε δε ότι από την έναρξη της σχολικής χρονιά έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά μόλις 151.000.

Καμία σχέση δηλαδή με τις 800.000 self test που είχε αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Οικονόμου. Αν τώρα υποθέσουμε ότι το αποτέλεσμα από τα υπόλοιπα 650.000 self test που έγιναν καταγράφηκε χειρόγραφα στη σχετική φόρμα, ουδείς μπορεί να γνωρίζει την αξιοπιστία τους.

Επίσης να σημειώσουμε ότι με βάση τα λεγόμενα του κ. Μαγιορκίνη κατά την προηγούμενη ενημέρωση στις 9/9 φαίνεται ότι διανεμήθηκαν στους πολίτες μέσα σε μία εβδομάδα, 6,7 εκατομμύρια τεστ!!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα