Υπό αστυνομική 'προστασία' οι πλειστηριασμοί

ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Το μαχαίρι στο κόκαλο αποφάσισε να βάλει η κυβέρνηση. Κοινή δήλωση Τόσκα, Κοντονή για λήψη μέτρων

Αποφασισμένη να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί μεγαλοοφειλετών, οι οποίοι επωφελούνται από τη νέα άτυπη αποχή των συμβολαιογράφων από τος διαδικασίες, μέχρι να λάβουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, είναι η κυβέρνηση. Η αναστολή των πλειστηριασμών λόγω των επεισοδίων που έχουν προκαλέσει συλλογικότητες και των επιθέσεων σε βάρος συμβολαιογράφων δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στον περιορισμό των κόκκινων δανείων και κατ επέκταση στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στην κατεύθυνση αυτή, με κοινή τους δήλωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στ. Κοντονής και ο Αναπληρωτής  υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, επισημαίνουν ότι οι πλειστηριασμοίθα ξεκινήσουν κανονικά από τις 29 του μήνα, με βάση τα αστυνομικά μέτρα που αποφασίστηκαν από κοινού ήδη την προηγούμενη Παρασκευή.

Πιο αναλυτικά, στην κοινή δήλωση αναφέρεται:

«Μετά τη γνωστοποίηση τις προηγούμενες ημέρες από το Σύλλογο Συμβολαιογράφων του γεγονότος ότι ματαιώθηκαν με βίαιο τρόπο πλειστηριασμοί, που αφορούσαν ακίνητα μεγάλης αξίας (ορισμένα απ’ αυτά υπερέβαιναν το ένα εκατομμύριο ευρώ, ή βιομηχανικά ακίνητα), προστέθηκαν οι πληροφορίες του κυριακάτικου Τύπου αφ’ ενός μεν ότι πλειάδα ακινήτων τα οποία πρόκειται προσεχώς να εκπλειστηριαστούν ανήκουν σε μεγαλόσχημους επιχειρηματίες και γνωστούς οικονομικούς παράγοντες για υψηλά χρέη, αφ’ ετέρου δε ότι η αξία τους είναι για το μέσο πολίτη μυθική.

Αποκαλύπτεται μ’ αυτό τον τρόπο ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων δεν αφορούν την πρώτη κατοικία και μάλιστα φτωχών και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Όπως έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί η πρώτη κατοικία για όσους έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη είναι απολύτως προστατευμένη και λαμβάνονται μέτρα για την επέκταση των ρυθμίσεων αυτών και μετά την 31.12.2017.

Επιπροσθέτως, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θ’ αρχίσουν να διεξάγονται από την 29.11.2017 θα σχετίζονται με ακίνητα αξίας πάνω από 300.000 €.

Εύλογο λοιπόν είναι το ερώτημα: ποιους προστατεύουν οι διάφορες ομάδες που με βία και προπηλακισμούς εις βάρος συμβολαιογράφων διακόπτουν τους πλειστηριασμούς και τρομοκρατούν;

Αντιλαμβανόμαστε ότι βεβαίως αρκετοί από όσους συμμετέχουν στις ενέργειες αυτές να μην γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. Είναι όμως  ανεπίτρεπτο στο όνομα της δήθεν προστασίας της λαϊκής κατοικίας να απαλλάσσονται τελικώς  εκείνοι που οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα σε διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις.

 Η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε αμφισβήτηση η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος για την οποία έχουν δαπανηθεί από τους φορολογούμενους πολίτες δισεκατομμύρια ευρώ για τα παλάτια και τις βίλες των επωνύμων οφειλετών τους οποίους προστατεύουν ομάδες με ιδιοτελή στόχευση.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις και τα αστυνομικά μέτρα που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν υλοποιούνται άμεσα».

Από την πλευρά τους, οι συμβολαιογράφοι αναμένουν πλέον τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης με το σύλλογο συμβολαιογράφων. Τα αποτελέσματα της επίμαχης συνάντησης αναμένεται να ληφθούν υπόψη στην τελική απόφαση γύρω από το αν θα λήξει ή όχι η αποχή που έχουν προκηρύξει για τόκους τους πλειστηριασμούς, ηλεκτρονικούς ή μη, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων και τη διασφάλιση της διεξαγωγής πλειστηριασμών

SHARE:

24Media Network