Σε αστυνομικό κλοιό έχει τεθεί η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ

Άνδρες των ΜΑΤ έξω από το κτήριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Άνδρες των ΜΑΤ έξω από το κτήριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Σε εξέλιξη συγκέντρωση συμπαράστασης αλληλέγγυων στους καταληψίες. Σε δίκη παραπέμφθηκαν οι Αλγερινοί συλληφθέντες «golden boys» μεγάλης καπνοβιομηχανίας, που συνελήφθησαν ως καταληψίες

Να μπουν στην πρυτανεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επεχείρησαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, προσπαθώντας να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Οι νεαροί απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς, οι οποίοι από νωρίς έχουν παραταχθεί έξω από την πρυτανεία, αλλά σε στενό κλοιό, ώστε να μην μπορεί να μπει και να βγει κανείς.

Νωρίτερα, σε αποκλεισμό της Πρυτανείας πέρασε η ΕΛ.ΑΣ., τοποθετώντας τις δυνάμεις της σε κλοιό γύρω από αυτή, ώστε να αποκλείσει την είσοδο στην κατάληψη και τυχόν άλλων ατόμων, αλλά και να είναι σε θέση να προσαγάγει και να συλλάβει όποιον βγαίνει από το κτίριο.

Εντός της κατάληψης έχουν παραμείνει πλέον 15 άτομα, ύστερα από 17 ημέρες κατάληψης που αρνούνται να αποχωρήσουν, ενώ για δεύτερο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν νέες συλλήψεις. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν 5 Έλληνες και ένας Ισπανός που εξήλθαν του κτιρίου με τις κατηγορίες της διατάραξης της ειρήνης και έγιναν άλλες τρεις προσαγωγές. Το τελευταίο 48ωρο έγιναν συνολικά 21 συλλήψεις και παραπάνω από 30 από την αρχή της κατάληψης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως δεν έχει αλλάξει η λογική που θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα των καταλήψεων και σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική βούληση είναι να μην οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα με μία ενδεχόμενη επέμβαση των αστυνομικών Αρχών εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Ωστόσο, έχει δοθεί γραμμή να είναι πιο αυστηρή η περιφρούρηση του εξωτερικού χώρου από τις αστυνομικές δυνάμεις για να μην εισέλθουν και άλλοι καταληψίες σε αυτή.

Στα Προπύλαια έχουν συγκεντρωθεί αυτή την ώρα σε ένδειξη συμπαράστασης στους καταληψίες περίπου 100 άτομα, ωστόσο οι διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν τοποθετηθεί σε φραγμό, ώστε να εμποδιστεί οποιαδήποτε νέα είσοδος στο ίδρυμα. Οι καταληψίες ενδεχομένως να ικανοποιηθούν από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και από τις σχετικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί και συζητούνται αύριο στην Ολομέλεια, ενώ από υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. εικάζεται, πως εφόσον υπερψηφιστεί η κατάργηση των Φυλακών τύπου Γ΄ και περάσουν και οι ευεργετικές διατάξεις για τον Σάββα Ξηρό, ενδεχομένως να λήξει και η κατάληψη.

Οι Αλγερινοί υψηλόβαθμοι υπάλληλοι μεγάλης καπνοβιομηχανίας που συνελήφθησαν ως καταληψίες

Αλγερινοί υψηλόβαθμοι υπάλληλοι πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας, που επικαλέστηκαν, ότι βρίσκονταν στην Πρυτανεία για ...τουριστικούς λόγους, βρέθηκαν την Τρίτη στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ με χειροπέδες, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της διατάραξης της ειρήνης.

Οι δύο Αλγερινοί που διαμένουν στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, επικαλέστηκαν ότι είναι υπάλληλοι μεγάλης καπνοβιομηχανίας, που σε μία βόλτα τους στην οδό Πανεπιστημίου τους τράβηξε την προσοχή το κτίριο της Πρυτανείας και εισήλθαν σε αυτό γιατί νόμιζαν ότι γινόταν κάποια εκδήλωση... Οι αστυνομικοί δεν πείστηκαν, όπως ούτε και ο εισαγγελέας για τους ισχυρισμούς τους με την λογική ότι παρέμειναν στον χώρο επί δύο ώρες... και παραπέμφθηκαν σε δίκη για την Τρίτη 21 Απριλίου, όπου θα κληθούν να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι είναι υπάλληλοι της εταιρείας αυτής.

Η Interpol και η Europol δεν είχαν φάκελο για κανέναν από τους δύο, ενώ οι ελληνικές διωκτικές Αρχές επιμένουν να τους ξεψαχνίζουν, με τη λογική ότι το προφίλ των δύο αντρών θα ήταν επιθυμητό από εξτρεμιστές που θα ήθελαν ενδεχομένως να τους χρησιμοποιήσουν, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αυτές τις ημέρες όντως διαμένει στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια ένα επιτελείο 10 υψηλόβαθμων υπαλλήλων της εταιρείας αυτής από την Αλγερία που έχουν έρθει για μετεκπαίδευση στην αντίστοιχη ελληνική αντιπροσωπεία και μέχρι τη δίκη αναμένεται να έχουν γίνει οι απαραίτητες νομικές ενέργειες από την εταιρεία τους.

SHARE:

24Media Network