Σε εξέλιξη η διαδήλωση των καλλιτεχνών στο Σύνταγμα

Σε εξέλιξη η διαδήλωση των καλλιτεχνών στο Σύνταγμα
Διαδήλωση καλλιτεχνών στο Σύνταγμα ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Διαδήλωση πραγματοποιούν αυτή την ώρα καλλιτέχνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά του Προεδρικού Διατάγματος που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια λυκείου. Δείτε φωτογραφίες.

Διαδήλωση πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη (2/2) στο κέντρο της Αθήνας, καλλιτεχνικά σωματεία και σπουδαστές/σπουδάστριες καλλιτεχνικών σχολών, στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από χτες, Τετάρτη (1/2).

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, το οποίο εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια Λυκείου, υποβαθμίζοντας όχι μόνο το επίπεδο σπουδών αλλά και τα εργασιακά δικαιώματά τους, έχουν κηρύξει στάση εργασίας, από τις 11 πμ έως τις 2 μμ, σωματεία του ΥΠΠΟΑ, με αίτημα να μην αλλάξει το νομικό καθεστώς των δημόσιων μουσείων, καλώντας στις συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των σωματείων των καλλιτεχνών που έχουν κηρύξει 48ωρη απεργία στις 1 και 2 Φεβρουαρίου 2023 και με την 24ωρη απεργία του ΣΕΚΑ στις 2 Φεβρουαρίου 2023», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων – ΣΕΑ, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων – ΠΕΣΑ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων – ΣΕΚΑ αντιδρώντας στη μετατροπή των 5 μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ..

Διαδήλωση καλλιτεχνών στην Αθήνα ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Διαδήλωση καλλιτεχνών στην Αθήνα ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Διαδήλωση καλλιτεχνών στην Αθήνα ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Διαδήλωση καλλιτεχνών στην Αθήνα ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Διαδήλωση καλλιτεχνών στην Αθήνα ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Διαδήλωση καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη MotionTeam

Διαδήλωση καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (31/1) η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή την τροπολογία που είχε εξαγγείλει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, κατά την οποία προανήγγειλε ““νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο από το προεδρικό διάταγμα ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στις προθέσεις μας είναι η στήριξη και αναβάθμιση και όχι η υποβάθμιση του κλάδου”, ενώ δεσμεύτηκε για δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών ως το 2025.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία

Σημειώνεται ότι ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού για τους καλλιτέχνες η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «Διεθνή Εμπορική Διαιτησία».

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης ενώ καταψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 που ζήτησαν, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, την απόσυρση της. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα