Σε καθεστώς διαθεσιμότητας παραμένουν οι δημοτικοί αστυνομικοί

Με σύνθημα "όχι στις απολύσεις και στην κινητικότητα", οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος πρός την Βουλή, την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013. Με αναμμένες τις σειρήνες των υπηρεσιακών αυτοκινήτων και μοτοσυκλέτες, οι δημοτικοί αστυνομικοί συμμετείχαν στην κινητοποίηση.
Σημειώνεται πως οι δήμοι παρέμειναν για τρίτη ημέρα κλειστοί, με απόφαση της ΚΕΔΕ, η οποία δεν ικανοποιήθηκε από τις βελτιωτικές ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών και αφορούν άρθρα του πολυνομοσχεδίου σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση.
(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Με σύνθημα "όχι στις απολύσεις και στην κινητικότητα", οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος πρός την Βουλή, την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013. Με αναμμένες τις σειρήνες των υπηρεσιακών αυτοκινήτων και μοτοσυκλέτες, οι δημοτικοί αστυνομικοί συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Σημειώνεται πως οι δήμοι παρέμειναν για τρίτη ημέρα κλειστοί, με απόφαση της ΚΕΔΕ, η οποία δεν ικανοποιήθηκε από τις βελτιωτικές ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών και αφορούν άρθρα του πολυνομοσχεδίου σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Με τρεις αποφάσεις του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι είναι συνταγματικό το καθεστώς διαθεσιμότητας για τους δημοτικούς αστυνομικούς

Σε διαθεσιμότητα παραμένουν οι δημοτικοί αστυνομικοί, με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με τρεις αποφάσεις της, η Ολομέλεια απέρριψε ως αβάσιμους και απαράδεκτους όλους τους νομικούς ισχυρισμούς, τόσο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, όσο και 461 πρώην Δημοτικών  Αστυνομικών από διάφορους Δήμους της χώρας, που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματικό το καθεστώς της διαθεσιμότητας στην οποία έχουν τεθεί.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με πρόεδρο τον Σωτ. Ρίζο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ευθ. Αντωνόπουλο, έκρινε ότι η διαθεσιμότητα των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών δεν προσκρούει στο Σύνταγμα

Παράλληλα, σύμφωνα με τις αποφάσεις, η θέση σε διαθεσιμότητα του συγκεκριμένου κλάδου εργαζομένων δεν προσκρούει στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας που έχει κυρωθεί με το νόμο 1850/1989, ούτε αντιβαίνει και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2000/78 για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση).

Στις τρεις αποφάσεις του ΣτΕ, αναφέρεται ότι η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας «υπαγορεύθηκε από την μεταβολή αντιλήψεων του νομοθέτη ως προς τον τρόπο οργανώσεως δημόσιας υπηρεσίας της οποίας οι αρμοδιότητες εντάσσονται στον πυρήνα της κρατικής λειτουργίας, αλλά και από επιτακτικούς δημοσιονομικούς λόγους, λαμβανομένου υπόψη και του ότι οι υπηρετούντες στην Δημοτική Αστυνομία τελούσαν επίσης υπό ιδιαίτερο καθεστώς προσλήψεων, αλλά και υπό ιδιαίτερο υπηρεσιακό καθεστώς εξαιρούμενο κατ΄ αρχήν από τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, ακριβώς λόγω της φύσεως των ασκουμένων από αυτούς καθηκόντων».

Τέλος, οι σύμβουλοι της  Επικρατείας υπογραμμίζουν στις αποφάσεις τους  ότι «ο νομοθέτης δεν κωλύεται εξ' απόψεως συνταγματικής, να καταργήσει την Δημοτική Αστυνομία και μάλιστα χωρίς παράλληλη πρόβλεψη απορροφήσεως του υπηρετούντος σε αυτή προσωπικού».

SHARE:

24Media Network