Σε κρίσιμη κατάσταση ο Ρωμανός. Απεργία δίψας αν δεν βρεθεί λύση. Σήμερα η απόφαση Αρείου Πάγου

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Ρωμανός. Απεργία δίψας αν δεν βρεθεί λύση. Σήμερα η απόφαση Αρείου Πάγου
ΑΘΗΝΑ-Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον Νίκο Ρωμανό στο Μοναστηράκι.(EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Στην 30η ημέρα απεργίας πείνας ο Ν. Ρωμανός. Σήμερα η απόφαση του Αρείου Πάγου, συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 11 το πρωί. Τι δήλωσε ο δικηγόρος και ο δάσκαλος του. Καταλήψεις σε όλη τη χώρα σε ένδειξη αλληλεγγύης (Vid)

Την αγωνία του για την ζωή του Νίκου Ρωμανού εξέφρασε εκ νέου ο συνήγορος του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

“Τα όρια έχουν εξαντληθεί. Το πνεύμα πρόθυμο η σαρξ ασθενής. Σιγά σιγά ο Ρωμανός μας εγκαταλείπει”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο δικηγόρος κάλεσε την δικαιοσύνη να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να σωθεί ο Νίκος Ρωμανός ενώ εμφανίστηκε θετικός στο να δοθεί λύση με το βραχιολάκι.

“Απόλυτα θετικό βήμα το βραχιολάκι. Έχουμε δηλώσει ότι το δεχόμαστε. Θα ήταν η διέξοδος για να σωθεί η ζωή του παιδιού. Εξαντλούμε τα πάντα, δεν έχουμε εμμονές. Να δώσει μια λύση η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έχει την δυνατότητα να μπορέσει να σώσει τον Ρωμανό. Εμείς δεν κάνουμε πολιτικά παιχνίδια. Οι κρατούμενοι έχουν δικαιώματα”, τόνισε.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο Διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, Πέτρος Δαμιανός, ο οποίος έχει προσφερθεί να συνοδεύει τον Ρωμανό στο ΤΕΙ.

“Είναι μία λύση που μπόρεσα να δώσω στην αγωνία μου να σωθεί ο Νίκος. Το πρόβλημα δεν είναι η σχολή, αλλά η ζωή του. Ας εξασφαλίσουμε πρώτα τη ζωή του”, επεσήμανε ο κ. Δαμιανός.

Πρόσθεσε δε, ότι ως έσχατη λύση προσφέρεται να συνοδεύει τον Ρωμανό στα μαθήματα και να επιστρέφουν στη φυλακή. Έχω τη σιγουριά ότι θα φύγουμε από τη φυλακή, θα πάμε στη σχολή και θα γυρίσουμε πίσω”, τόνισε ο καθηγητής, ενώ για το βραχιολάκι υπογράμμισε ότι “λύνει όλα τα προβλήματα”.

Απεργία δίψας από σήμερα είναι διατεθειμένος να αρχίσει ο Ν. Ρωμανός

Οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς της Πολιτείας επιμένουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πλην της τροπολογίας που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή.

Με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται η δυνατότητα καθορισμού, με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των προϋποθέσεων, του τρόπου και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων, καθώς και τη συμμετοχή στις εξετάσεις των φοιτητών κρατουμένων, καταδίκων, και υποδίκων, στην περίπτωση που δεν χορηγούνται σε αυτούς εκπαιδευτικές άδειες.

Μια λύση την οποία ο απεργός πείνας δεν αποδέχεται όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για κανέναν άλλον κρατούμενο.

Θεωρώντας μάλιστα ότι η επίμαχη τροπολογία θα είναι η “γκιλοτίνα στο δικαίωμα των εκπαιδευτικών αδειών”, έλαβε και την απόφαση για έναρξη της απεργίας δίψας.

Ο Νίκος Ρωμανός θα μπορεί να αξιοποιήσει τη ρύθμιση για την ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων (με το βραχιολάκι) όταν το σύστημα τεθεί σε εφαρμογή, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή, ωστόσο μέχρι τότε ο κ. Αθανασίου απηύθυνε έκκληση προς τους γονείς του να τον πείσουν να παρακολουθήσει τα μαθήματά του ηλεκτρονικά, γιατί αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί σ’ αυτή τη φάση να κάνει η Πολιτεία.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κουράκη – ο οποίος είπε πως η τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης χειροτερεύει τα πράγματα και ζήτησε άμεση λύση -, ο κ. Αθανασίου διερωτήθηκε “γιατί η τροπολογία χειροτερεύει τα πράγματα;”, εξηγώντας “αφού προϋπόθεση είναι η διευκόλυνση κάποιου να πάρει άδεια για να σπουδάσει. Του δίνεται δηλαδή δεύτερη ευκαιρία στην περίπτωση που τα Συμβούλια απορρίπτουν την εκπαιδευτική άδεια”.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως ο Νίκος Ρωμανός μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματά του ηλεκτρονικά, αφού η Πολιτεία αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει, όπως είπε, και έκανε έκκληση προς τους γονείς του να τον πείσουν να ξεκινήσει τα μαθήματά του.

ΑΘΗΝΑ-Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον Νίκο Ρωμανό στο Μοναστηράκι.(EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

 

Σήμερα η απόφαση του Αρείου Πάγου

Σήμερα αναμένεται η απόφαση αν θα αναιρεθεί ή όχι η απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά σχετικά με την αίτηση Νίκου Ρωμανού για εκπαιδευτικές άδειες.

Το αίτημα της αναίρεσης της απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τις εκπαιδευτικές άδειες του απεργού πείνας επρόκειτο να συζητηθεί χτες Δευτέρα, κάτι που όμως δεν έγινε επειδή δεν προσήλθε ο εισαγγελέας.

Νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί σήμερα από τις 11 το πρωί, ενώ κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση απηύθυνε και ο πατέρας του επί 29 ημέρες απεργού πείνας Γ. Ρωμανός.

“Αυτό που ζητώ είναι να γίνει δεκτό το αίτημα του παιδιού μου. Το παιδί μου θα συνεχίσει την απεργία. Είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε για τίποτα” τόνισε ο κ. Ρωμανός, πατέρας του απεργού πείνας μετά τη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά.

Έχει χάσει 20,5 κιλά σε 29 ημέρες

Ο Φραγκίσκος Ραγκούσης μίλησε ακόμη για την κατάσταση της υγείας του.

“Είναι ένας άνθρωπος που σιγά σιγά σβήνει, και έχει χάσει 20,5 κιλά σε 29 ημέρες. Ο Ρωμανός το μόνο που ζητάει είναι εκπαιδευτική άδεια, η οποία έχει δοθεί σε καταδικασμένους, σε ισοβίτες με άγρια εγκλήματα, με δολοφονίες σκληρές. Ο ισχυρισμός για το “τι θα κάνει όταν βγει” είναι ανεδαφικό και μακριά από το ποινικό μας δίκαιο. Δεν σκύβει το κεφάλι υπερασπίζεται ένα αξιακό σύστημα μια ποιότητα ζωής που του χαρίστηκε.

Εκείνοι που τον οδηγούν είναι αυτοί που δείχνουν απαξία στη ζωή του και τα νόμιμα δικαιώματά του. Γιατί έγινε η μεταγωγή του Ρωμανού από τις φυλακές Αυλώνα στον Κορυδαλλό αν δεν επρόκειτο να σπουδάσει, γιατί τον άφησαν να δώσει εξετάσεις.

Η εκπαιδευτική άδεια είναι σωφρονιστικό μέτρο και τώρα θέλουν να τα αλλάξουν όλα αυτά.  Αποτελεί αναπνοή ζωής που παίρνει ο κρατούμενος για να μπορέσει να επανενταχθεί στην κοινωνία». Δεν μπορούμε να λέμε στο ποινικό δίκαιο αν βγει έξω, αν σκοτώσει, να κάνουμε δηλαδή δίκη προθέσεων, το ποινικό δίκαιο δικάζει τις πράξεις. Ο Ρωμανός είχε το Καλάσνικοφ και δεν το χρησιμοποίησε, έδειξε μεγάλο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Αναμένεται σήμερα η γνωμοδότηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αν θα ασκηθεί αναίρεση κατά του βουλεύματος το οποίο θα ήταν ένα πολύ θετικό βήμα, γιατί θα έχουμε κάτι να συζητήσουμε μαζί του και να τον πείσουμε”.

Μπαράζ καταλήψεων

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το μπαράζ καταλήψεων σε δημόσια κτίρια στην Αθήνα και την περιφέρεια σε ένδειξη συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό. Τις τελευταίες ημέρες, υπό κατάληψη είναι τουλάχιστον 25 δημόσια κτίρια ανά την επικράτεια.

Στον μακρύ κατάλογο προστέθηκαν χθες τα δημαρχεία Ιωαννίνων, Καβάλας, Χανίων, Ζωγράφου, ενώ συνεχίζεται η κατάληψη των δημαρχείων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Κομοτηνής, δύο ακόμη κτιρίων στην Καβάλα όπου στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες, του εργατικού κέντρου Ξάνθης, του Εμπορικού – Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, του κτιρίου της ΓΣΕΕ στην Πατησίων κ.ά.

Το πρωί της Τρίτης άλλωστε έγινε και κατάληψη του κτιρίου της νομικής όπως και του κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα