Σε λειτουργία τρεις ιατρικές σκηνές του Ερυθρού Σταυρού στην Ειδομένη

Πρόσφυγες στην Ειδομένη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015.
(MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
Πρόσφυγες στην Ειδομένη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015. (MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ) MOTIONTEAM

Χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν το πρώτο 24ωρο από τις κλινικές του Ερυθρού Σταυρού, που είναι πλέον εξοπλισμένες και σε πλήρη λειτουργία

Χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν από το πρωί από τις τρεις πλήρως εξοπλισμένες ιατρικές σκηνές που στήθηκαν στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε συνεργασία με το Νορβηγικό Ερυθρό Σταυρό.

Αυτές οι σκηνές, μία γενική κλινική, μία γυναικολογική και μία για ψυχολογική υποστήριξη, λειτουργούν εδώ και ένα 24ωρο με στόχο να προσφέρουν περίθαλψη στους πρόσφυγες.

Στην περιοχή της Ειδομένης στήθηκαν, επίσης, τρεις τέντες του Νορβηγικού και μια τέντα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που χρησιμοποιούνται ως παιδότοποι για τα παιδιά των προσφύγων. Εκεί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί απασχολούν τα μικρά παιδιά με ζωγραφιές και παιχνίδια μέχρι να έρθει η ώρα να περάσουν οι οικογένειες τους από τα σύνορα.

Στις κλινικές που είναι στελεχωμένες με προσωπικό από τη Νορβηγία (δύο γιατροί, δύο νοσηλεύτριες, μία μαία, δύο ψυχολόγοι, ένας συντονιστής και ένας τεχνικός), βοηθούν στο έργο της περίθαλψης οι εθελοντές των τριών Σωμάτων των Περιφερειακών Τμημάτων Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, οι οποίοι εναλλάσσονται στις βάρδιες.

Τα πιο συνηθισμένα περιστατικά που ταλαιπωρούν τους πρόσφυγες και τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν το ιατρικό προσωπικό και οι εθελοντές είναι τραύματα στα πόδια από το πολύωρο περπάτημα, η ηλίαση, τα τσιμπήματα από έντομα, ενώ καταγράφηκαν και ορισμένα κρούσματα πνευμονίας.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός για την εξυπηρέτηση και την περίθαλψη των προσφύγων.

Υπενθυμίζεται πως το προσωπικό από τη Νορβηγία θα παραμείνει στην Ειδομένη περίπου πέντε εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό θα εκπαιδεύσει τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μετά την αποχώρηση του, την πλήρη δράση και λειτουργία των κλινικών θα αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος εκτός από τους εθελοντές του θα πλαισιωθεί και από Έλληνες γιατρούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες
SHARE:

24Media Network