Σεισμός στην Κρήτη: 772 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και 6 σχολεία ακατάλληλα

Σεισμός στην Κρήτη: 772 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και 6 σχολεία ακατάλληλα
Σεισμός στην Κρήτη - Καταστροφές σε σπίτια Eurokinissi

Συνολικά 772 σπίτια κρίνονται μη κατοικήσιμα από τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη - 500 άνθρωποι μένουν σε σκηνές στο Αρκαλοχώρι.

Σε εξέλιξη οι εντατικοί έλεγχοι κτιρίων, στις πληγείσες περιοχές από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, από τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μέχρι στιγμής 772 κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες από τις 995 που έχουν ελεγχθεί από τους μηχανικούς στους δήμους Μίνωα – Πεδιάδας, Αρχάνων – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Οροπεδίου Λασιθίου.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 45 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 36.

Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, από 85 αυτοψίες «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί 46 ακίνητα, ενώ σε 74 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 71 κρίθηκαν μη κατοικίσιμα .

Έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες. Επίσης, έγινε αυτοψία και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.

500 άνθρωποι μένουν σε σκηνές στο Αρκαλοχώρι

«Αυτήν τη στιγμή εμείς φιλοξενούμε 550 ανθρώπους σε σκηνές και ξενοδοχεία», αναφέρει μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανώλης Φραγκάκης ενώ τονίζει πως υπάρχει και μία μεγάλη μερίδα πολιτών που έφυγαν από το δήμο και μένουν σε συγγενικά σπίτια στο Ηράκλειο χωρίς όμως να «γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό».

Πρώτο μέλημα της δημοτικής αρχής είναι να βρει στέγη στους ανθρώπους που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από τον σεισμό. «Είναι επιεικώς απαράδεκτο να μένουν οι άνθρωποι για αρκετό χρονικό διάστημα σε σκηνές. Είναι μία λύση σίγουρα αλλά λίγων ημερών. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζουν στις σκηνές. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το κρύο και τις καιρικές συνθήκες. Επίσης μην ξεχνάμε ότι στις σκηνές αυτή τη στιγμή μένουν ηλικιωμένοι. Με ειδοποίησαν από τον Ερυθρό Σταυρό ότι γίνεται μία προσπάθεια να μας στείλουν στρώματα», τόνισε ο κ. Φραγκάκης ο οποίος παράλληλα εξήγησε και τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής.

«Εμείς ζητάμε να μας φέρουν 100 οικίσκους και ίσως οι πρώτοι 30 να φτάσουν αύριο. Οι οικίσκοι αυτοί θα στηθούν αρχικά στους οικισμούς του δήμου όπου υπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν μείνει άστεγες», ανέφερε σχετικά ο κ. Φραγκάκης ο οποίος επεσήμανε πως οι περισσότεροι κάτοικοι δεν θέλουν να φύγουν από την περιοχή ενώ ήδη έχει ξεκινήσει μία καταγραφή των αστέγων στα χωριά του δήμου.

40 λυόμενα για την πρωτοβάθμια σε Αρκαλοχώρι και Θραψανό

Μόνο για την στέγαση των παιδιών που φοιτούν σε Αρκαλοχώρι και Θραψανό θα χρειαστούν δεκάδες λουόμενες αίθουσες.

«Στο δήμο Μινώα Πεδιάδος θα χρειαστούμε περίπου 40 λυόμενες αίθουσες μόνο για τα τρία σχολεία και συγκεκριμένα τα δύο στο Αρκαλοχώρι και το ένα στο Θραψανό», τόνισε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μανώλης Μπελαδάκης.

Την ίδια ώρα, ο κ. Καρτσωνάκης τονίζει πως θα χρειαστεί μεγάλος αριθμός λυόμενων ωστόσο ακόμα δεν γνωρίζουν πόσα. «Η αυτοψία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Πρέπει να ολοκληρωθεί για να γνωρίζουμε πόσα κτίρια ακριβώς είναι ακατάλληλα για να στείλω το σχετικό αίτημα στο αρμόδιο υπουργείου και να προχωρήσουν οι ενέργειες για την απόκτησή τους», επεσήμανε ο κ. Καρτσωνάκης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα