Δικάζονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία

Δικάζονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία

Κορυφώνεται η αγωνία για την εξέλιξη της υπόθεσης με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις Καστανιές Έβρου καθώς οδηγήθηκαν ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης- Αναμένεται άμεσα να ξεκαθαρισθεί ποιές κατηγορίες βαρύνουν τον ανθυπολοχαγό και τον ΕΠΟΠ - Τι είπαν στις καταθέσεις τους για το σύνηθες συμβάν που πήρε διαστάσεις

Ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης βρίσκονται σήμερα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι συνελήφθησαν την Πέμπτη σε δασώδη περιοχή επί τουρκικού εδάφους, στις Καστανιές του Έβρου.

Οι στρατιωτικοί, ο ΕΠΟΠ πενταετούς υποχρέωσης από την Ορεστιάδα Δ.Κ. και ο ανθυπολοχαγός Α.Μ.- στελέχη της Γ Μηχανοκίνητης Ορεινής Ταξιαρχίας “Ρίμινι”, που συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο, σε δασική περιοχή στις Καστανιές του Έβρου, σε μικρή απόσταση από το φυλάκιο και το τελωνείο, κρίθηκαν προφυλακιστέοι και κρατούνται από τότε στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Έως και λίγα λεπτά πριν από τις 9.30 ώρα Ελλάδας συγκεχυμένες παρέμεναν οι πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν. Όπως ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ο στρατιωτικός εισαγγελέας στην πρότασή του ζητούσε να κατηγορηθούν οι δύο Έλληνες για κατασκοπεία. Τελικά όμως τους απαγγέλθηκαν-σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ-κατηγορίες για παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης, υποψία διαφυγής , υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων και κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι λόγω του ότι δεν έχουν κατοικία στην Τουρκία γεγονός που τους καθιστούσε ύποπτους διαφυγής.  Επίσης ο Τούρκος εισαγγελέας διέταξε να εξεταστούν τα τηλέφωνά τους για να εξακριβωθεί αν περιέχουν ύποπτες φωτογραφίες και βίντεο και αν αληθεύουν τα όσα δήλωσαν.

Ένα σύνηθες συμβάν που πήρε διαστάσεις

Δικάζονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία

 

Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διπλωματικό θρίλερ μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου οι δύο στρατιωτικοί να επιστρέψουν στη χώρα μας.

Οι στρατιωτικοί  λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών αποπροσανατολίστηκαν, πέρασαν στο τουρκικό έδαφος και εκεί εντοπίσθηκαν από αντίστοιχη τουρκική περίπολο. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό στις στρατιωτικές και διπλωματικές αρχές είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι ακολουθούν κατά γράμμα την τυπική διαδικασία σε βάρος των δύο στρατιωτικών για παράνομη είσοδο στη χώρα τους, ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν και οι δύο πλευρές δέχονταν τις εξηγήσεις και το ζήτημα δεν πήγαινε παραπέρα.

Το περιστατικό έγινε σε πολύ μικρή απόσταση από το Τελωνείο των Καστανιών, όπου βρίσκεται η επίσημη διάβαση μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, σε ένα μικρό δάσος και στο μοναδικό κομμάτι ξηράς που χωρίζει τις δύο χώρες, καθώς το υπόλοιπο χερσαίο σύνορο ορίζεται από το φράχτη. Σύμφωνα με τους ντόπιους τα σύνορα εκεί είναι δυσδιάκριτα, ορίζονται από έναν πολύ μικρό δρόμο, πάνω στον οποίο δυνάμεις του στρατού και των δύο πλευρών συνηθίζουν να περιπολούν. Αυτές τις μέρες όλη η περιοχή είναι καλυμμένη από χιόνι και τα μέλη της ελληνικής περιπόλου έχασαν τον προσανατολισμό τους. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:

"Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες".

Για το ζήτημα μίλησαν απευθείας την Πέμπτη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ, ενώ για το περιστατικό έγινε την ίδια μέρα μεγάλη σύσκεψη με όλη την ηγεσία στην Αθήνα.

"Δεν είμαστε κατάσκοποι"

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που συνελήφθησαν από την 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και αφού έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες από τη στρατοχωροφυλακή οδηγήθηκαν στο δικαστήριο το οποίο αποφάσισε την προφυλάκισή τους. Στην κατάθεσή τους δεν αποδέχτηκαν τις κατηγορίες για κατασκοπεία και κατέθεσαν ότι πέρασαν κατά λάθος στην τουρκική πλευρά.

Δια του διερμηνέα του, ο Έλληνας ανθυπολοχαγός είπε στο δικαστήριο ότι δεν πέρασαν σκόπιμα τα σύνορα και ότι δεν είναι κατάσκοποι. “Εμείς οπωσδήποτε δεν παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα", ανέφερε.

"Ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες. Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός .Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη", ανέφερε.

"Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα. Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα δεν καταλάβαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. Πότε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη;", ανέφερε.

Επίσης,  είπε ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν στην τουρκική πλευρά άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες. “Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο αδειάσαμε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκιά σύνορα κατά λάθος, εγώ οπωσδήποτε απορρίπτω με επιμονή της κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών", συμπλήρωσε.

Φωτογραφία από τη σύλληψη και προσαγωγή των Ελλήνων στρατιωτικών ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης
Φωτογραφία από τη σύλληψη και προσαγωγή των Ελλήνων στρατιωτικών ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης

"Εγώ αυτό ιδιαίτερα ήθελα να το δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την λαθρομετανάστευση. Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό; Άλλωστε ενώ περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι”, ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας λοχίας αρνήθηκε και αυτός την κατηγορία της κατασκοπείας, καταθέτοντας ότι δεν πέρασε κακόβουλα τα σύνορα: «Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται. Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό», υποστήριξε ο Έλληνας υπαξιωματικός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έλληνες στρατιωτικοί: 'Δεν είμαστε κατάσκοποι' - Τι δήλωσαν στην κατάθεσή τους

Στις φυλακές Αδριανούπολης μέχρι τη δίκη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί- Οι κατηγορίες και οι επόμενες κινήσεις

Σε φυλακή της Αδριανούπολης οι Έλληνες στρατιωτικοί- 'Δεν είμαστε πράκτορες' είπαν στην τουρκική Αστυνομία

SHARE:

24Media Network