Σκηνικό έντασης με μετανάστες για δεύτερη μέρα στη Μυτιλήνη

Σκηνικό έντασης με μετανάστες για δεύτερη μέρα στη Μυτιλήνη

Ομάδα Αφγανών επιχείρησε να στήσει εκ νέου σκηνές στην πλατεία Σαπφούς, που εκκενώθηκε χθες με επέμβαση της αστυνομίας μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες

Μπαρούτι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μυρίζει η κατάσταση στη Μυτιλήνη όπου ομάδα Αφγανών επιχείρησε και σήμερα να στήσει σκηνές στην πλατεία Σαπφούς, προκαλώντας την αντίδραση επιχειρηματιών και κατοίκων, μεταξύ των οποίων αρκετές ακραίες φωνές.

Αφγανοί μετανάστες, που ζητούν άμεσα χορήγηση ασύλου και μεταφορά στην ενδοχώρα, είχαν κατασκηνώσει επί σχεδόν τρεις εβδομάδες στην πλατεία και χθες επενέβη η αστυνομία και εισαγγελέας προκειμένου να εκκενωθεί, καθώς υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες και λίγο έλειψε να ξεσπάσουν επεισόδια.

Σήμερα το πρωί μια μικρή ομάδα μεταναστών επέστρεψε στην πλατεία και έτσι κλήθηκε εκ νέου η αστυνομία.

 

Σε λίγη ώρα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τους διαμαρτυρόμενους Αφγανούς και τους απέτρεψαν να στήσουν σκηνές, ενώ επιτόπου έσπευσε και ο αντιεισαγγελέας πρωτοδικών Μυτιλήνης. Οι Αφγανοί όμως αρνήθηκαν να φύγουν, δηλώνοντας πως θα παραμείνουν στην πλατεία διαμαρτυρόμενοι.

Από την άλλη μεριά, στην πλατεία που ο κυρίως χώρος της είχε αποκλειστεί από δυνάμεις των ΜΑΤ, άρχισαν να συγκεντρώνονται πολίτες, που δήλωναν «αγανακτισμένοι από τα τεκταινόμενα». Ανάμεσά τους και πολλά στελέχη του ακροδεξιού χώρου, που δραστηριοποιούνται είτε στην τοπική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής», είτε εκφράζονται μέσω γνωστής ακροδεξιάς ιστοσελίδας.

Μάλιστα, κάποια στιγμή, κάποιοι από τους τελευταίους, προπηλάκισαν δημοσιογράφους που κάλυπταν τα τεκταινόμενα.

Γύρω στη 1 το μεσημέρι και μετά από διαπραγματεύσεις, οι συγκεντρωμένοι Αφγανοί δέχθηκαν να φιλοξενηθούν προσωρινά και επί τριήμερο στη δομή φιλοξενίας του ΠΙΚΠΑ, ενώ για όσους από αυτούς διαπιστωθεί πολύμηνος αποκλεισμός τους στο νησί θα εξετασθεί η δυνατότητα εξέτασης του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλλει.

Κατά την αποχώρηση με τη συνοδεία της ισχυρής αστυνομικής δύναμης, συγκεντρωμένοι πολίτες τους αποδοκίμασαν, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν και διαπληκτισμοί σε βάρος, νεαρών κυρίως, αλληλέγγυων στους πρόσφυγες πολιτών, που είχαν σπεύσει σε συμπαράσταση στους Αφγανούς.

ΚΚΕ: Κάποιοι επιχειρούν να ανοίξουν τους «ασκούς του Αιόλου»

Θέση για τα γεγονότα πήρε η επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, καλώντας τον λαό της Λέσβου «να κλείσει τα αυτιά στα ακροδεξιά στοιχεία που καλούν σε δυναμικές ενέργειες σε βάρος των μεταναστών».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, τα γεγονότα αυτά «δείχνουν πως και στη Λέσβο κάποιοι επιχειρούν να ανοίξουν τον “ασκό του Αιόλου”. Ακούστηκαν φωνές και έγιναν προσπάθειες για προπηλακισμούς ενάντια σε καμιά δεκαριά πρόσφυγες και μετανάστες (οι μισοί γυναικόπαιδα), που προσπαθούσαν να στήσουν τις σκηνές τους και να μείνουν, μετά το απόλυτο αδιαχώρητο που υπάρχει στη Μόρια. Υπήρξε παρότρυνση του ίδιου του δήμαρχου, οι αστυνομικές αρχές να τους πάρουν από την πλατεία, χωρίς όμως και να δίνει λύση που να πάνε. Επιχειρήθηκαν προπηλακισμοί ακόμα και κατά δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που έκαναν, ως όφειλαν, τη δουλειά τους».

 Στην ανακοίνωση του, το ΚΚΕ αναφέρει επίσης: «Είναι φανερό, πως από τη μία η αδιέξοδη αντιμεταναστευτική πολιτική, που με πείσμα ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από την άλλη η άστοχη και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα κινητοποίηση της 20 του Νοέμβρη, που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή, έδωσαν αέρα στα πανιά κάποιων ακροδεξιών στοιχείων, που βρήκαν έτσι την ευκαιρία να εκφράσουν τα “φιλάνθρωπα” αισθήματά τους προς τους δυστυχισμένους συνανθρώπους τους, που περνάνε τα μύρια όσα στο κέντρο κράτησης στη Μόρια. Για αυτή την εξέλιξη η ευθύνη και της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής είναι τεράστια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Lesvospost

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα