ΣτΕ: Αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν κατά τα επεισόδια τον Δεκέμβριο του 2008

ΣτΕ: Αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν κατά τα επεισόδια τον Δεκέμβριο του 2008
Από τα επεισόδια τον Δεκέμβριο του 2008. Eurokinissi

Το ΣτΕ επιρρίπτει ευθύνες στην αστυνομία για την καταστροφή των περιουσιών το Δεκέμβριο του 2008 και επιδικάζει σε επιχειρήσεις το ποσό των 1.800.000 ευρώ ως αποζημίωση.

Τη δυνατότητα να λάβουν αποζημίωση από το Δημόσιο επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές κατά τη διάρκεια επεισοδίων, «άνοιξε» το Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζοντας πως ήταν υποχρέωση της αστυνομίας να προστατεύσει τις περιουσίες.

Με εννέα αποφάσεις, που αφορούν σε επιχειρήσεις οι οποίες υπέστησαν ζημίες από αγνώστους κατά την περίοδο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, το Ανώτατο Δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις συνολικού ύψους 1.868.000 ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το σκεπτικό, «η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βιαία επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στην διακριτική τους ευχέρεια.

Επομένως, αν τα αστυνομικά όργανα παραλείψουν παντελώς να επέμβουν για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη η οποία απειλείται, υπό τις ανωτέρω περιστάσεις, η παράλειψη αυτή είναι παράνομη και συνεπώς συντρέχει η απαιτούμενη για την θεμελίωση αστική ευθύνη του Δημοσίου».

Σύμφωνα με μία από τις δικαστικές αποφάσεις, η διακριτική ευχέρεια της ΕΛΑΣ προορίζεται μόνο ως προς τον τρόπο δράσης τους, δηλαδή τα μέτρα που μπορούν να λάβουν για την αντιμετώπιση κάποιου περιστατικού, αλλά όχι στο αν θα δράσουν.

Επισημαίνεται δε ότι «στην ειδικότερη περίπτωση κατά την οποία τα αστυνομικά όργανα αν και επεμβαίνουν και επιχειρούν, δεν λαμβάνουν κανένα συγκεκριμένο μέτρο για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη, η επιλογή της αποχής τους από κάθε ενέργεια, ειδικώς προς το σκοπό του αγαθού της περιουσίας, συνιστά υπέρβαση των άκρων ορίων της ευχέρειας τους και για το λόγο αυτό είναι παράνομη».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα