ΣτΕ: Η απόφαση για τους ενστόλους αφορά μόνο τους στρατιωτικούς

ΣτΕ: Η απόφαση για τους ενστόλους αφορά μόνο τους στρατιωτικούς
EUROKINISSI

Τι αναφέρουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, διευκρινίζοντας ποιους αφορά η απόφαση για τις μειώσεις στους μισθούς των ενστόλων

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τους ενστόλους, που ελήφθη κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, αφορά αποκλειστικά και μόνο τους στρατιωτικούς όλων των Σωμάτων και Όπλων (Στρατιωτικοί, Αστυνομικοί, Λιμενικοί, Πυροσβέστες, κ.λπ.) και κανέναν άλλο κλάδο εργαζομένων, διευκρίνιζαν κατηγορηματικά σύμβουλοι Επικρατείας.

Η απόφαση για τους ενστόλους δεν μπορεί να επεκταθεί σε καμία άλλη κατηγορία αργαζομένων, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, αλλά ούτε μπορεί να επηρεάσει άλλους κλάδους εργαζομένων, πρόσθεταν.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές, από 1η Αυγούστου 2012, περικοπές των αποδοχών των ενστόλων, με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων ανήκει στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζει ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

Μάλιστα, προς ενίσχυση των λεγομένων τους, οι σύμβουλοι σημείωναν ότι και πάλι η Ολομέλεια του ΣτΕ, σε άλλη, επόμενη διάσκεψή της, έκρινε (σε αντίθεση με τους ενστόλους) συνταγματικές και νόμιμες τις περικοπές των αποδοχών τριών κλάδων εργαζομένων του δημόσιου τομέα.

Πρόκειται για τις περικοπές των εργαζομένων στις ανεξάρτητες Αρχές και ειδικά αυτή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς και των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι αμοίβονται σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο. Κατά συνέπεια, πρόσθεταν οι δικαστές, είναι φανερό ότι οι αποφάσεις για τις τρεις επίμαχες κατηγορίες εργαζομένων είναι σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση για τους ενστόλους.

Εξάλλου, έλεγαν, για να μπορεί να δικαιωθεί (ή το αντίθετο) μια κατηγορία εργαζομένων από το δικαστήριο, βασική προϋπόθεση είναι να προσφύγει σε αυτό κάποιος εργαζόμενος ή ο συνδικαλιστικός του φορέας.

Και αφού προσφύγει πρέπει να επικαλεστεί και να προβάλει κάποια συγκεκριμένα νομικά επιχειρήματα που να αποδεικνύουν ότι οι περικοπές των αποδοχών, επιδομάτων, κ.λ.π., που έγιναν στον συγκεκριμένο κλάδο εργαζομένων είναι αντισυνταγματικές, παράνομες, κ.λ.π.

Επί της συγκεκριμένης αυτής προσφυγής - αίτησης, που αφορά ορισμένο κλάδο εργαζομένων, θα αποφανθεί το ΣτΕ και η όποια απόφασή του θα καταλαμβάνει μόνο αυτή την κατηγορία εργαζομένων και όχι άλλη συναφή ή παρεμφερή.

Τέλος, οι δικαστές του ΣτΕ υπενθύμιζαν ότι ο καθένας μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά μέσα σε νόμιμες και συγκεκριμένες προθεσμίες, που προβλέπονται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο μέσα σε 60 εργάσιμες ημέρες από την έκδοση μιας υπουργικής απόφασης με την οποία περικόπτονται οι αποδοχές σε ένα κλάδο εργαζομένων. Εάν περάσει η 61η ημέρα και κατατεθεί η προσφυγή, αυτή αυτόματα θα απορριφθεί ως εκπρόθεσμη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις των αποδοχών των ενστόλων

Δύο μέτρα και δύο σταθμά: Νόμιμες οι περικοπές αποδοχών σε ΥΠΟΙΚ, ΡΑΕ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Απόφαση "πιλότος" του ΣτΕ: Ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν χρήματα από το κράτος

SHARE:

24Media Network