ΣτΕ: Συνταγματική η πανεπιστημιακή αστυνομία

ΣτΕ: Συνταγματική η πανεπιστημιακή αστυνομία
Πανεπιστημιακή αστυνομία Eurokinissi

Η σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν παραβιάζει τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συνταγματική κρίθηκε η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, καταλήγοντας ότι δεν πλήττεται η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ανεξαρτησία των ΑΕΙ.

Το ανώτατο δικαστήριο με δύο αποφάσεις του κατέληξε πως δεν παραβιάζονται οι αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) από τη σύσταση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Μάλιστα, έκρινε ότι δεν παραβιάζεται ούτε η αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, καθώς από τις διατάξεις του σχετικού νόμου (Ν. 4777/2021) δεν προκύπτει ότι θίγεται η ελευθερία των ανώτατων ιδρυμάτων να αποφαίνονται επί των υποθέσεων τους, με δικά τους όργανα. Αναλυτικότερα, κατά την Ολομέλεια, τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν έχουν αρμοδιότητα ούτε δυνατότητα επέμβασης επί θεμάτων επιστήμης, έρευνας, διδασκαλίας, λειτουργίας των ΑΕΙ, τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των τελευταίων και κατά συνέπεια η επίμαχη ρύθμιση, «όχι μόνο δεν πλήττεται αλλά θάλπεται η συνταγματική τάξη».

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Μεταρρύθμιση ή φιάσκο;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα