ΣτΕ: Συζητήθηκε το “Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών”

ΣτΕ: Συζητήθηκε το “Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών”
Συμβούλιο της Επικρατείας Eurokinissi

Συζητήθηκε ενώπιον του ΣτΕ η προσφυγή κατά του "Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών". Τι υποστήριξαν οι δικηγόροι των σωματείων.

Στο ακυρωτικό δικαστήριο έχουν προσφύγει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ) και το Σωματείο Εργαζομένων ACS ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η απόφαση του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, με την οποία καθορίστηκε, μεταξύ των άλλων, το πλαίσιο λειτουργίας του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), όπως και η διαδικασία εγγραφής και πρόσβασης σε αυτό.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι των Σωματείων υποστήριξαν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση αναστέλλει και καταργεί σειρά δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως είναι το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης και η σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ παραβιάζει τον πυρήνα της συνδικαλιστής ελευθερίας, της συλλογικής αυτονομίας και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι.

Η συνήγορος του Δημοσίου αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των δυο συνδικαλιστικών οργανώσεων, περί αντισυνταγματικότητας, παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Το δικαστήριο αναμένεται να εκδόσει την απόφασή του το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα