Στη δίκη Παπακωνσταντίνου ο Ιωάννης Διώτης

Στη δίκη Παπακωνσταντίνου ο Ιωάννης Διώτης
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου καλεί τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων καθώς και τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, παρουσίασαν σήμερα Τρίτη 3 Απριλίου, στα γραφεία του ΣΔΟΕ δύο νέα συστήματα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Πρόκειται για το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της πορείας των εφοδιαστικών πλοίων καυσίμων (σλεπιών), με εισηγητή τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη (φωτογραφία) και το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισροών - εκροών πρατηρίων υγρών καυσίμων, με εισηγητή τον Γενικό Γραμματέα ΓΓΠΣ, Χάρη Θεοχάρη. (EUROKINISSI) ευρωκίνηση

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν επιθυμεί να καταθέσει στην υπόθεση. Το Ειδικό Δικαστήριο εξέτασε τον διάδοχό του, Στ. Στασινόπουλο, ο οποίος υποστήριξε: "έπρεπε να γίνει έλεγχος σε όλη τη λίστα"

Το παρόν στο Ειδικό Δικαστήριο έδωσε ο πρώην επικελαφής του ΣΔΟΕ, Ιω. Διώτης, ο οποίος έχει κληθεί να καταθέσει για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Από την έναρξη της συνεδρίασης, ο Ιω. Διώτης, που έχει καταστεί κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση αναφορικά με τα μη πολιτικά πρόσωπα και αναμένεται η δίκη του, θέλησε να υποβάλει αίτημα να ανακληθεί η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, με την οποία κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας.

Αρνητική ήταν η απάντηση του προέδρου Νικ. Πάσσου, ο οποίος του είπε: “Οχι κύριε. Να μην υποβάλλετε το αίτημα. Δεν είστε διάδικος. Ο μάρτυρας μπορεί να επικαλεστεί οτιδήποτε και θα κριθεί από το δικαστήριο”.

Μετά τη συγκεκριμένη στιχομυθία, ο Ιω. Διώτης απεχώρησε από την αίθουσα, προκειμένου να ξεκινήσει η κατάθεση του διαδόχου του στο ΣΔΟΕ, Στ. Στασινόπουλου, αναμένοντας τη σειρά του στο βήμα του μάρτυρα.

Ο Στυλιανός Στασινόπουλος περιέγραψε αναλυτικά όσα ακουλούθησαν από την παραίτηση Διώτη, ο οποίος -κατά το μάρτυρα- δεν τον ενημέρωσε για τη λίστα Λαγκάρντ, παρά μόνο “ότι υπήρχε στο γραφείο ένας φάκελος με λίστα καταθετών, χωρίς να μου εξηγήσει τίποτα απολύτως”.


“Επρεπε να γίνει έλεγχος σε όλη τη λίστα”

Αναφέρθηκε στα ονόματα της λίστα Λαγκάρντ λέγοντας χαρακτηριστικά: “Από τα 2.062 αρχεία της λίστας, είχαν ταυτοποιηθεί τα 1.740 με ΑΦΜ. Από αυτά, τα 900 παρουσίαζαν μηδενικό υπόλοιπο. Στα υπόλοιπα 200 τα ποσά εφέρεντο ότι καλύπτονται, δεν προέκυπτε κάτι. Επειδή κάναμε δειγματοληπτικό έλεγχο, προέκυψε πως και στα μηδενικά υπόλοιπα λογαριασμών υπήρξε απόκρυψη εισοδημάτων. Για να είμαστε απόλυτα σωστοί, έπρεπε να γίνει έλεγχος σε όλη τη λίστα”.

Μέχρι σήμερα κατά το μάρτυρα, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος 50 ονομάτων. Σε ερώτηση του προέδρου από που προκύπτουν οι εν λόγω καθυστερήσεις, ο Στ. Στασινόπουλος είπε: “Μέχρι το 2012 δεν υπήρχε άρση τραπεζικού απορρήτου και δεν είχαμε μηχανισμό για έλεγχο λογαριασμών. Δεν υπήρχε η κατάλληλη υποδομή και όταν ήρθε η λίστα έπρεπε να βρεθούν οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι”.

Πρόσθεσε ότι οι εκθέσεις για τα τρία συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου “έφυγαν” για τις αρμόδιες ΔΟΥ τον Ιούνιο του 2013, υπογραμμίζοντας ότι οι έλεγχοι ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα γιατί “έπεσε πάνω τους όλος ο μηχανισμός. Δεν γίνεται να γίνει αυτό σε όλα τα ονόματα της λίστας”.

Εισαγγελέας: Δικαιολογείται μέχρι σήμερα να μην έχει οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα των ελέγχων;

Μάρτυρας: Νομίζω ότι έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί…

Σύνεδρος: Η δεύτερη λίστα που παραλάβατε από το Παρίσι (σ.σ. πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Ελλάδα παρέλαβε τη λίστα Λαγκάρντ) ήταν αξιοποιήσιμη; Έρχεται στα χέρια σας. Χρειάζεται να κάνετε έλεγχο; Χρειάζεστε εντολή ή πρωτόκολο;

Μάρτυρας: Όχι. Είμαι υποχρεωμένος να κάνω έλεγχο σε όλα τα ονόματα.

Σύνεδρος: Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος θα μπορούσε να καταλάβει βλέποντας τα αρχεία, αν κάποιος  καταθέτης θα ζημειωθεί ή όχι, με το φορολογικό έλεγχο;

Μάρτυρας: Δεν μπορεί να ξέρει μόνο από αυτό. Εκτός αν ξέρει ο ίδιος ότι όντως ο καταθέτης είναι φοροφυγάς.

Εισαγγελέας: Το βρίσκεται φυσιολογικό να δοθεί χέρι με χέρι η λιστα;

Μάρτυρας: Είναι αδόκιμο. Το σωστό είναι να πρωτοκολληθεί.

Διαψεύδει την πραγματογνωμοσύνη

Ο Στ. Στασινόπουλος στις ερωτήσεις της υπεράσπισης επέμεινε και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο ίδιος ουδέποτε άνοιξε το δεύτερο στικ (σ.σ. που του παρέδωσε ο Ευαγγ. Βενιζέλος μέσω Μαξίμου) για να διαβάσει κάποιο αρχείο, σε σημείο μάλιστα να διαψεύσει την πραγματογνωμοςύνη της Αστυνομίας.

Συνήγορος: Από την πραγματογνωμοσύνη προκύπτει ότι ανοίχτηκαν από τον υπολογιστή του γραφείου σας πέντε αρχεία, την ημέρα που το παραλάβατε από το Παρίσι.

Μάρτυρας: Στις 12:45, που αναφέρετε, ήμουν στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη. Δεν ανοίχθηκε κανένα αρχείο.

Συνήγορος: Ή η Αστυνομία λέει ότι θέλει και τα φαντάζεται αυτά ή κάτι άλλο συμβαίνει… Το επισημαίνω αυτό γιατί με αυτό το στικ γίνονται όλα τα μυστήρια.

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω. Εγώ την ώρα εκείνη δεν βρισκόμουν στο γραφείο μου.

Συνήγορος: Αν εσείς είστε στο γραφείο του εισαγγελέα, τότε ποιός διάβασε τα αρχεία από τον υπολογιστή σας κιόλας. Μηπως χάσατε τον έλεγχο του υπολογιστή ή του στικ;

Μάρτυρας: Επαναλαμβάνω ότι ουδέποτε ανοίχτηκε το στικ.

Εισαγγελέας: Αυτά τα αρχεία υποτίθεται ότι τα έχετε δει πριν τα παραδώσετε. Δεν είναι προς ψόγο αν το ανοίξετε, αφού έπρεπε να το ελέγξετε.

Μάρτυρας: Όχι δεν συνέβη ποτέ αυτό.

Σύνεδρος: Μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κάποιος από τους συνεργάτες σας έχει το αρχείο σας ή υπάρχει δεύτερο στικ που έχει μεταφερθεί η λίστα. Εσεις δεν δίνετε καμία εξήγηση…;

Συνήγορος: Αυτό που το διάβασε, πήγε στοχευμένα στον κ. Μιωνή και στην πεθερά του κ.  Κεφαλογιάννη…

Μάρτυρας: Όταν πήγα στον κ. εισαγγελέα και μέχρι να γυρίσω ήταν κλειδωμένο στο γραφείο μου. Είμαι απόλυτα κατηγορηματικός.

Πρόεδρος: Σπανίως έχω ακούσει τόσο σαφή και αταλάντευτη κατηγορηματική απάντηση.


Η Μαργαρίτα Παπανδρέου

Ζήτημα τέθηκε ως προς το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου, που αρχικά ακούστηκε αναληθώς ότι περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ.

Συνήγορος: Διαδόθηκε ότι το πολύ μεγάλο ποσό ανήκε στη Μαργαρίτα Παπανδρέου;

Μαρτυρας: Στη σύσκεψη την ημέρα που ήρθαν τα  στοιχείθα από υο Παρίσι ρωτούσαμε ποιός ξέρειγια τη λίτα και ένας διευθυντής ανέφερε αυτό το όνομ. Δεν ξέρω πώς το είπε.

Πρόεδρος: Δεν είναι να παίζει κανείς με αυτά τα θέματα.

Συνήγορος: Το ελέγξατε αυτό το συγκεκριμένο, που διέρευσε ως φημολογία;

Πρόεδρος: Έχει ερευνηθεί και έχει δοθεί απάντηση στη συγκεκριμένη κυρία ότι δεν έχει σχέση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα