Στην ΕΕ παραπέμπει η κυβέρνηση για το Sputnik – “Ατομική ευθύνη” των γιατρών ο εμβολιασμός

Στην ΕΕ παραπέμπει η κυβέρνηση για το Sputnik – “Ατομική ευθύνη” των γιατρών ο εμβολιασμός
AP

Δεν έχει ακόμη κατατεθεί προς έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, επισήμανε ο Χρ. Ταραντίλης, ενώ κάλεσε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό να εμβολιαστούν.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραπέμπει η κυβέρνηση το θέμα του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, Sputnik, αναμένοντας την επίσημη εισήγηση της επιτροπής για το εμβόλιο της AstraZeneca αύριο και πετώντας το μπαλάκι της “ατομικής ευθύνης” στους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό.

Ειδικότερα, ερωτηθείς από το News 24/7 εάν η κυβέρνηση εξετάζει την προμήθεια και δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης επισήμανε ότι η χώρα μας κινείται μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αγοράς των εμβολίων και πρόσθεσε: “Το θέμα του ρωσικού εμβολίου Sputnik δεν είναι πάρα πολύ επίκαιρο, γιατί ακόμη δεν έχουν καταθέσει αίτηση για έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων” καταλήγοντας: “Σε κάθε περίπτωση πάντως, η δική μας κυβέρνηση έχει προτεραιότητα το να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία”.

Όσον αφορά στο τι θα σημαίνει για τον εμβολιαστικό σχεδιασμό έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο για τους κάτω των 65 ετών, ο κ. Ταραντίλης δεν θέλησε να προτρέξει και παρέπεμψε στην εισήγηση της επιτροπής για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, το πρωί της Παρασκευής.

Σημαντικό μέρος του briefing αφιερώθηκε σε εκκλήσεις προς τους ιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό να σπεύσουν να εμβολιαστούν, όπως είχε κάνει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις νέες κλίνες ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου ΚΑΤ, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Ταραντίλης δεν έδωσε στοιχεία για το ποσοστό των ιατρών που έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα, αναφέροντας απλώς ότι υπάρχουν νοσοκομεία με υψηλά και νοσοκομεία με χαμηλά ποσοστά, όπως το νοσοκομείο της Πάτρας.

“Με αφορμή το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού στο νοσοκομείο της Πάτρας, να πω ότι είναι πολύ σημαντικό οι υγειονομικοί να έχουν εμβολιαστεί. γιατί έρχονται σε επαφή με τόσο πολύ κόσμο, έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες”, δήλωσε.

Στο ερώτημα πάντως εάν η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή διοικητικών μέτρων σε βάρος των υγειονομικών που δεν εμβολιαστούν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι εφόσον ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, είναι θέμα “ατομικής ευθύνης”.

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς ιατρών του νοσοκομείου Πάτρας ότι δεν οφείλεται το μικρό ποσοστό εμβολιασμού σε άρνηση τους, αλλά στο γεγονός ότι δεν τους έχει κλειστεί ραντεβού εμβολιασμού, ο κ. Ταραντίλης απάντησε: “Σε κάθε περίπτωση εμείς καλούμε τους υγειονομικούς, τους οποίους ξανατονίζω σεβόμαστε απόλυτα για τον ηρωικό αγώνα που έχουν δώσει σε αυτό τον πόλεμο κατά της πανδημίας, τους καλούμε όσους έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν, να εμβολιαστούν, καθώς θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω του συστήματος. Οποιοσδήποτε θελήσει να εμβολιαστεί μπορεί να εμβολιαστεί ανά πάσα στιγμή κλείνοντας το ραντεβού. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό γιατί είναι πολύ επικίνδυνο υγειονομικοί να έρχονται σε επαφή με τόσο μεγάλο πληθυσμό στα νοσοκομεία σε ευαίσθητους χώρους όπως επίσης να έρχονται σε επαφή και με ευπαθείς ομάδες”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε εν τω μεταξύ να προαναγγείλει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης όσον αφορά την αναμενόμενη αυστηροποίηση του lockdown παραπέμποντας στην επιτροπή που θα πραγματοποιήσει τις τελικές της εισηγήσεις αύριο. Δήλωσε εξάλλου ότι δεν εισηγείται η κυβέρνηση στην επιτροπή, αλλά η επιτροπή εισηγείται και η κυβέρνηση λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις. Άφησε όμως να εννοηθεί ότι δεν εξετάζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα και στην Αττική, σχολιάζοντας με νόημα ότι η επιτροπή αποφασίζει κατά πλειοψηφία και αυτή την εισήγηση λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση, όχι ενδεχομένως διαφορετικές μεμονωμένες απόψεις μελών της επιτροπής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα