Στις 16 Οκτωβρίου η νέα αίτηση αποφυλάκισης για την Ηριάννα

Στις 16 Οκτωβρίου η νέα αίτηση αποφυλάκισης για την Ηριάννα

Προσδιορίστηκε η νέα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της 29χρονης μεταδιδακτορικής φοιτήτριας. Το NEWS 24/7 παρουσιάζει το σκεπτικό του Πενταμελούς Εφετείο Αναστολών, με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα της Ηριάννας τον περασμένο Ιούλιο κατά πλειοψηφία (3-2)

Έτοιμη για να δώσει στις 16 Οκτωβρίου τη νέα “μάχη” για την αποφυλάκισή της είναι η Ηριάννα, η 29χρονη μεταδιδακτορική φοιτήτρια, η οποία βρέθηκε στη φυλακή μετά την καταδίκη της σε ποινή κάθειρξης 13 ετών, χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή, για συμμετοχή στην οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”, με μοναδικό στοιχείο ένα μερικό αποτύπωμα, το οποίο επιστήμονες χαρακτήρισαν άκυρο δείγμα.

Την ίδια ώρα που όλα δείχνουν έτοιμα για τη συναυλία αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης της 22ας Σεπτεμβρίου στο πάρκο Γουδί, στην οποία θα συμμετέχουν σημαντικοί καλλιτέχνες, η υπεράσπιση της νεαρής κοπέλας ετοιμάζεται για τη δεύτερη κατά σειρά αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής, που προσδιορίστηκε για τα μέσα Οκτώβρη.

Ο συνήγορος της 29χρονης, Θεόδωρος Μαντάς, σε δήλωσή του στο NEWS 24/7 αναφέρθηκε στον καινούργιο αγώνα που καλείται να δώσει. “Η ισχυρή μειοψηφία των δικαστών στην προηγούμενη αίτηση αποφυλάκισης δημιουργεί βάσιμη αισιοδοξία και θετική προσδοκία ότι  με την καινούργια προσπάθειά θα τελειώσει ο κύκλος της εσφαλμένης δικαστικής εκτίμησης. Ήλθε η ώρα να επουλωθεί η πληγή που προκλήθηκε στο κράτος δικαίου, να θριαμβεύσει ο ανθρωποκεντρικός του χαρακτήρας και η Ηριάννα επιτέλους να αποφυλακισθεί” δηλώνει χαρακτηριστικά.

Στόχος της υπεράσπισης είναι να καταδείξει ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείο Αναστολών πως ο εγκλεισμός της Ηριάννας ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και εκδόθηκε η σε βάρος της καταδικαστική απόφαση, θα οδηγήσει σε υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη. Η ακαδημαϊκή της καριέρα έχει “παγώσει” επ’ αόριστον και δεν αποκλείεται να έχει άσχημη κατάληξη, αφού ήδη έχει υποχρεωθεί να αφήσει στη μέση το διδακτορικό της στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

Το σκεπτικό της απόρριψης της πρώτης αίτησης αναστολής

Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Ιούλιο συζητήθηκε η πρώτη αίτηση για την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής της 29χρονης, έως την έκδοση της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ουσίας, του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την υπερασπιστική γραμμή όσο και για την ουσία της υπόθεσης είναι πως η απόφαση ελήφθη, όχι ομόφωνα αλλά κατά πλειοψηφία -και μάλιστα οριακή.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης, στο σύνολό τους οι δικαστές έκριναν πως η Ηριάννα πληροί της προϋποθέσεις του άρθρου 497 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δηλαδή μεταξύ άλλων ότι δεν είναι φυγόποινη ή φυγόδικη και δεν έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, που της έχουν επιβληθεί. Η διαφορετική κρίση των δικαστών, όπως κατά πληροφορίες καταγράφεται, έρχεται αναφορικά με την ύπαρξη ή μη βλάβης ως προς την 29χρονη.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία της έδρας εμμένει στα “ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων” που αποδίδονται στην Ηριάννα και από τα οποία προκύπτει ότι “είναι πολύ πιθανόν να διαπραχθούν ομοειδή εγκλήματα”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Μάλιστα, οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί καταλήγουν στο ότι “δεν προκύπτει υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για την αιτούσα”.

Αντίθετη ακριβώς είναι η θέση της μειοψήφιας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών. Οι δύο δικαστές επικεντρώνονται αυστηρά στις προϋποθέσεις του άρθρου 497 ΚΠΔ, όπως ορίζει ο νόμος και προσθέτουν πως η εκτέλεση της ποινής για την Ηριάννα είναι βλαπτική, καθώς “θα της στερήσει την επαγγελματική και επιστημονική πρόοδο σε μία ηλικία που είναι καθοριστική προς τούτο”.

Ο Περικλής Μπ.

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο πινάκιο της 16ης Οκτωβρίου έχει προσδιοριστεί και ο Περικλής Μπ. ο οποίος επίσης έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια ποινής κάθειρξης, χωρίς αναστολή, για την ίδια υπόθεση. Όπως και κατά την προηγούμενη αίτηση αναστολής, έτσι και τώρα δεν αποκλείεται οι δύο υποθέσεις να συνεκδικαστούν για τα δύο νεαρά παιδιά, τα οποία βρίσκονται στη φυλακή ύστερα από την υπ’ αριθμ. 2609/2017 δικαστική απόφαση.

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ουσιαστικά χαρακτήρισαν “άντρο τρομοκρατικών οργανώσεων” τη Βαρκελώνη, στην οποία είχαν ταξιδέψει ο Περικλής Μπ. και ο σύντροφος της Ηριάννας, Κωσταντίνου Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε καταστεί κατηγορούμενος σε άλλη δικογραφία που σχετιζόταν η οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”, αλλά αθωώθηκε αμετάκλητα από τον πρώτο κιόλας βαθμό. Αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης: “Γίνονται ταξίδια στο εξωτερικό, όπως στη Βαρκελώνη του Περικλή Μπ. και του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, αδικαιολόγητα, όχι για αναψυχή, ήτοι σε πόλη της Ισπανίας που είναι γνωστή για την εκεί δράση ανάλογων τρομοκρατικών οργανώσεων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα