Στο έλεος της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα η χώρα – Δύσκολη νύχτα με ένταση των φαινομένων

Στο έλεος της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα η χώρα – Δύσκολη νύχτα με ένταση των φαινομένων
Χιόνια στον Διόνυσο Eurokinissi

Πολλά τα προβλήματα από το πέρασμα της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα, τα φαινόμενα της οποίας αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες. Κλειστά σχολεία, δικαστήρια, καταστήματα τη Δευτέρα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα σε όλη τη χώρα, η οποία έχει “μπει στον πάγο”. Οι επόμενες ώρες αναμένονται δύσκολες, καθώς θα υπάρξει ένταση των φαινομένων.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε οι δημόσιες υπηρεσίες να ανοίξουν τη Δευτέρα (06/02) στις 10:00 το πρωί ενώ ισχυρή σύσταση έκανε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το ίδιο να ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν κατά τη διάρκεια της αποψινής νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΜΥ, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές χιονοπτώσεις, τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό.

Χιονόπτωση στον Διόνυσο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, κατά την Κυριακή (5/2) υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε κλήσεις για κοπές δέντρων λόγω πτώσεων και για ακινητοποιημένα οχήματα που δεν ήταν εφοδιασμένα με αντιολισθητικά μέσα.

Κλήσεις για παροχές βοήθειας

Συγκεκριμένα, από την Κεντρική Μακεδονία η Πυροσβεστική δέχτηκε 32 κλήσεις για κοπές δέντρων και απομακρύνσεις αντικειμένων εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Στην Εύβοια απεγκλωβίστηκαν έξι επιβαίνοντες από δύο ακινητοποιημένα στο χιόνι αυτοκίνητα, στην Εθνική Οδό Νέας Αρτάκης-Αιδηψού στην περιοχή του Παγώντα.

Στην Αττική, η Πυροσβεστική έχει δεχτεί 14 κλήσεις για κοπές δέντρων και απομακρύνσεις αντικειμένων. Επίσης δέχτηκε μία κλήση για απεγκλωβισμό οδηγού από ακινητοποιημένο αυτοκίνητο στην περιοχή του Βαρνάβα και χρειάστηκε να απεγκλωβίσει 4 άτομα από ακινητοποιημένα οχήματα στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών στην περιοχή της Αγίας Σωτήρας.

Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο κ. Αρτοποιός τόνισε πως οι σταθμοί βάσης που δημιουργήθηκαν στις περιοχές που επηρεάζονται από την κακοκαιρία έχουν ενισχυθεί με πρόσθετες δυνάμεις και μέσα κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του Εθνικού Κέντρου ‘Αμεσης Βοήθειας αλλά και οχήματα για ρίψη αλατιού στο οδόστρωμα όπου χρειαστεί.

«Όλες οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας υπό τον συντονισμό της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας και του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς», υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός.

Χιονόπτωση στον Διόνυσο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

 

Την ίδια ώρα, για τη Δευτέρα (6/2), έχουν ήδη εκδοθεί σχετικές ανακοινώσεις, από τα αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών καθώς και από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας για τις περιοχές όπου:

Κατά την σύσκεψη, ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ξανά την ανάγκη για:

  • για δραστικό περιορισμό μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες
  • για διαρκή ενημέρωση σχετικά με τη βατότητα του οδικού δικτιού και τις μετεωρολογικές προβλέψεις και
  • για λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αυτοπροστασίας, που είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε:

  • για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και
  • για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Υπογραμμίζεται ξανά ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

Η κατάσταση στους δρόμους

Επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων (Ι.Χ.Ε., λεωφορείων καθώς και λοιπών οχημάτων) μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους κάτω των 3,5 τόνων στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, από τη 121,250 χ/θ έως 261,280 χ/θ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα και από τη 56,728 χ/θ έως 121,250 χ/θ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη.

Διευκρινίζεται ότι, η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων εξακολουθεί να ισχύει.

Για το τμήμα της ΝΕΟΑΛ από γέφυρα Καλυφτάκη έως Οινόφυτα αναμένεται να κλείσει πάλι στις 11 το βράδυ.

Επιπλέον επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους κάτω των 3,5 τόνων, που φέρουν υποχρεωτικά αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα από Χαλκίδα προς Π.Α.Θ.Ε. και ειδικότερα από τη 2η χ.θ. της περιφερειακής οδού από Χαλκίδα προς ε.ο. Σχηματαρίου-Χαλκίδας/ αυτοκινητόδρομο Α-11 (Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας), από Δ.Ε. Αυλίδος προς Π.Α.Θ.Ε., μέσω της ε.ο. Σχηματαρίου-Χαλκίδας/ αυτοκινητόδρομος Α-11, από Χαλκίδα προς Π.Α.Θ.Ε. και ειδικότερα από την 1η χ.θ. της Π.Ε.Ο. Χαλκίδας-Θηβών (διασταύρωση Δροσιάς), από Δ.Ε. Αυλίδος προς Π.Α.Θ.Ε., μέσω της Π.Ε.Ο. Χαλκίδας-Θηβών και στη Νέα Εθνική Οδός Σχηματαρίου Χαλκίδας από 0,000 χ/θ έως 11,000χ/θ.

Παρακαλούνται οι οδηγοί οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

  • Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό και στα δύο ρεύματα.
  • Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Λ. Σχιστού και στα ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Πυλοστόμου από το ύψος με την οδό Σελίνια έως την περιοχή Κακή Βίγλα, στην Σαλαμίνα
  • Στην Λ. Πάρνηθος από το ύψος της ταβέρνας με την επωνυμία «Αρχοντικό», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάρνηθα
  • Στην Περιφερειακή Οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης (Λ. Διονύσου) από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414 έως την περιοχή Προ Ανατολή Νέας Μάκρης
  • Επί της επαρχιακής οδού Τατοΐου – Αγίου Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Χλόης (Βασιλικά Κτήματα) στην Βαρυμπόμπη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Άγιο Μερκούριο
  • Επί της επαρχιακής οδού Μαλακάσας – Αγίου Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Άγιο Μερκούριο
  • Στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ανατολής προς Υμηττό
  • Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, στην Καισαριανή, από το ύψος της Λ. Κατεχάκη προς Υμηττό

Περισσότερα για την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους όλης της χώρας από την κακοκαιρία μπορείτε να δείτε πατώντας ΕΔΩ

Χιονόπτωση στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία οι ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας και προκαλούν την κακοκαιρία με το όνομα Μπάρμπαρα (Barbara).

Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Αναλυτικά η πρόγνωση της κακοκαιρίας από την ΕΜΥ:

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

1) Την Κυριακή (05/02/2023):

  • Στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.
  • Στις Σποράδες, στη Θεσσαλία (ιδιαίτερα στην ανατολική Μαγνησία), στην Εύβοια και στην ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές και θα σημειωθούν ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
  • Από το απόγευμα στις Κυκλάδες (κυρίως στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης όπου θα είναι κατά περιόδους πυκνές.
  • Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλώνονται στις ανατολικές θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.
  • Ειδικά για την Αττική πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, εντός του αστικού ιστού. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

2) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

3) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται από βορρά προς νότο της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα