Στο ΕΣΥ το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΔΙΚΗ "ΠΥΡΗΝΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ" // ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ. ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΔΙΚΗ "ΠΥΡΗΝΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ" // ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ. ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Σκοπός η ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών. Τι προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εντάσσεται το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, με πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ήδη το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Στόχος είναι η μετατροπή του Ψυχιατρείου Κρατουμένων σε κανονική Μονάδα Ψυχικής Υγείας, η οποία συνδέεται με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» (Β΄Ψυχιατρική Κλινική / Μονάδα Ψυχιατροδικαστικής), με αποτέλεσμα και την αναβάθμιση των παρεχόμενων θεραπευτικών υπηρεσιών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2009 έχει προβλεφθεί η ένταξη του Ψ.Κ.Κ. στο Ε.Σ.Υ. (άρ. 13 ν. 3772/2009), χωρίς ωστόσο αυτή μέχρι τώρα να έχει υλοποιηθεί.

ADVERTISING

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, αποτέλεσμα συνεργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με το υπουργείο Υγείας:

- Το νοσοκομείο «Αττικόν» αναλαμβάνει πλήρως το επιστημονικό και θεραπευτικό έργο του Ψ.Κ.Κ., ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης διατηρεί την ευθύνη για τη διοίκηση και την ασφάλεια του καταστήματος.

- Οργανώνεται το θεραπευτικό έργο, συγκροτείται επιστημονική ομάδα, ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος ενώ ρυθμίζονται ζητήματα εκπαίδευσης σε θέματα ψυχικής υγείας.

- Η παροχή υπηρεσιών βασίζεται στις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής, με την πρόβλεψη οργανικών θέσεων ειδικευμένου προσωπικού. Η θεραπευτική λειτουργία του Ψ.Κ.Κ. διαρθρώνεται σε τμήματα Αυξημένης φροντίδας, Βραχείας/Μέσης νοσηλείας και Μακράς νοσηλείας.

- Δημιουργούνται ειδικά τμήματα για γυναίκες και νεαρούς κρατουμένους καθώς και Παρατηρητήριο Μεταθεραπευτικής Παρακολούθησης για την ομαλή κοινωνική επανένταξη των αποφυλακιζόμενων ατόμων.

- Το υπάρχον διοικητικό προσωπικό, οι κοινωνικοί λειτουργοί, το προσωπικό φύλαξης και το βοηθητικό προσωπικό παραμένουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό (φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές) υπάγεται εφεξής στο Υπουργείο Υγείας. Δεν θίγονται εργασιακά δικαιώματα του ήδη υπηρετούντος προσωπικού.

-  Δίδεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών τηλεψυχιατρικής σε άλλα καταστήματα κράτησης.

- Καθορίζονται διαδικασίες ελέγχου, εποπτείας και αξιολόγησης του ψυχιατρείου από όργανα των δύο Υπουργείων καθώς και του Υπουργείου Παιδείας.

Το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού (ΨΚΚ) ιδρύθηκε το 1940 και λειτουργεί κυρίως ως φυλακή, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και θεραπευτική ταυτότητα, γεγονός που έχει κατ’ επανάληψη επισημανθεί αρνητικά σε εκθέσεις ευρωπαϊκών και εθνικών επιτροπών ελέγχου. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουγείο Δικαιοσύνης, "η προσπάθεια δημιουργίας ενός συστήματος υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων, από κοινού με το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζεται. Η ένταξη του Ψυχιατρείου Κρατουμένων στο Ε.Σ.Υ. αποτελεί ένα βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φυλακές
SHARE:

24Media Network