Συγκλονίζουν μαρτυρίες επιβατών της Emirates: “Μας ακολουθούσαν F-16, είδαμε στα μόνιτορ την τρελή πορεία”

Συγκλονίζουν μαρτυρίες επιβατών της Emirates: “Μας ακολουθούσαν F-16, είδαμε στα μόνιτορ την τρελή πορεία”
Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Emirates στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος λόγω πληροφοριών για ύποπτο επιβάτη SOOC

Νύχτα αγωνίας για τους επιβάτες δύο πτήσεων της Emirates με προορισμό τη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι, μετά από πληροφορία της CIA για ύποπτο επιβάτη και απειλή τρομοκρατικής ενέργειας. Τι λένε για τα F-16 που τους ακολουθούσαν, τα καύσιμα και τις δραματικές στιγμές που βίωσαν.

Ώρες αγωνίας και λαχτάρας για τους επιβάτες δύο πτήσεων της Emirates με προορισμό το Ντουμπάι και τη Νέα Υόρκη και με αφετηρία το “Ελ. Βενιζέλος”, όπου σήμανε συναγερμός το βράδυ της Πέμπτης ύστερα από πληροφορία που δέχτηκαν οι ελληνικές Αρχές από τη CIA για “πιθανή παρουσία ύποπτου ατόμου για τρομοκρατία, που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ασφάλεια των πτήσεων”, σε ένα εκ των δύο αεροσκαφών.

Το πρώτο αεροπλάνο της εταιρείας «Emirates» που αφορούσε η πληροφορία με προορισμό το Ντουμπάϊ καθηλώθηκε πριν απογειωθεί, κατέβηκαν οι επιβάτες και ελέγχθηκαν όλοι όπως και το αεροπλάνο, με αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ επιβιβάστηκαν όλοι ξανά και αναχώρησαν για τον προορισμό τους.

Η άλλη πτήση της «Emirates» που πρόλαβε να απογειωθεί για Νέα Υόρκη, έλαβε εντολή πάνω από την Σαρδηνία να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα και δόθηκαν οδηγίες επιστροφής πάνω από τον θαλάσσιο χώρο και στη συνέχεια συνοδεύτηκε με ελληνικά F-16 μόλις εισήλθε στο ελληνικό εναέριο χώρο, έως την πορεία καθόδου πάνω από τα Κύθηρα και την τελική προσγείωση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Το αποτέλεσμα των ελέγχων των επιβατών και των αεροπλάνων της “Emirates” για την ύπαρξη του ύποπτου ατόμου που αναζητούσαν οι Αρχές των ΗΠΑ, ήταν αρνητικό ενώ ούτε στα αεροπλάνα βρέθηκε κάτι ύποπτο και έτσι έληξε ο συναγερμός, όχι όμως και η αγωνία αλλά και η ταλαιπωρία των επιβατών.

“Υπήρξε μεγάλη ανησυχία μέχρι την προσγείωση”

Έλληνας επιβάτης της πτήσης με προορισμό τη Νέα Υόρκη περιέγραψε στο OPEN όσα εκτυλίσσονταν στον αέρα, μεταφέροντας την αγωνία των επιβατών: “Καταλάβαμε ότι κάτι συμβαίνει αλλά δεν υπήρξε πληροφόρηση. Ήταν λίγο συγκεχυμένες οι πληροφορίες του προσωπικού του αεροπλάνου, γι’ αυτό υπήρξε ένας προβληματισμός. Βγήκε μία ενημέρωση από το προσωπικό ότι επιστρέφουμε στην Αθήνα. Στην αρχή πιστεύαμε ότι δεν είχαμε ακούσει καλά την ανακοίνωση γιατί έγινε από τον πιλότο. Στη συνέχεια το προσωπικό του αεροπλάνου μας ενημέρωσε ότι όντως θα επιστρέψουμε. Δεν μας είπαν τον λόγο στην αρχή. Είχαν πει πως απλά πρέπει να επιστρέψει το αεροσκάφος στην Αθήνα. Μετά από προσπάθειες δικές μας είπαν ότι υπήρχε πρόβλημα με τον εναέριο χώρο της Γαλλίας”, ανέφερε αρχικά για να προσθέσει:

“Λόγω και της περασμένης ώρας, ήταν δύσκολο κάποιος να αντιληφθεί ότι υπήρχε συνοδεία F-16. Σίγουρα καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ακόμα και το ίντερνετ που κάποιοι είχαμε πληρώσει για την πτήση, ξαφνικά διακόπηκε. Ιδιαίτερη αναστάτωση δεν υπήρξε δηλαδή δεν υπήρξαν φωνές για παράδειγμα, απλά άρχισε να υπάρχει ένα περίεργο κλίμα, αναρωτιόμασταν όλοι τι συμβαίνει. Αντιλήφθηκαν κάποιοι ότι αδειάζει καύσιμα το αεροσκάφος, κυρίως αυτοί που κάθονταν στα παράθυρα”.

Υπήρξε μια μεγάλη ανησυχία του κόσμου να προσγειωθεί το αεροσκάφος. Επειδή είχαμε μόνιτορ στην πτήση μπορούσαμε να δούμε όλη την πορεία του αεροσκάφους και καταλαβαίναμε πως ακολουθούσε μία τρελή πορεία. Κινηθήκαμε πολύ νότια μετά τη Σαρδηνία”.

Εν συνεχεία, είπε: “Αφού προσγειωθήκαμε τελικά και έφυγε ο ένας προβληματισμός, άρχισε να γίνεται η αποβίβαση μόνο των επιβατών που μπήκαν στο αεροπλάνο από την Αθήνα, γιατί στην αρχή είχε έρθει από Ντουμπάι. Εμείς καθαρή εικόνα του περιστατικού είχαμε όταν προσγειωθήκαμε πλέον, ανοίξαμε τα κινητά μας και μέσω των social media καταλάβαμε περί τίνος πρόκειται”.

“Μας ακολουθούσαν πολεμικά αεροσκάφη”

Άλλος επιβάτης της ίδιας πτήσης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε: “Ήταν δυο πολεμικά αεροπλάνα που μας ακολουθούσαν όταν γυρίζαμε στην Αθήνα και μέχρι να επιστρέψουμε. Δεν μας είπαν τι έγινε ακριβώς. Δύο ώρες πετάγαμε και δυο ώρες κάναμε να γυρίσουμε”, δήλωσε στην ΕΡΤ επιβάτης της πτήσης της Emirates που κατευθυνόταν προς Νέα Υόρκη, ενώ σύμφωνα με άλλη μαρτυρία “μας είχαν βγάλει τους Έλληνες και Αμερικανούς έξω από το αεροπλάνο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα