Σύμφωνο Συμβίωσης: Δεν προβλέπεται η υιοθεσία και ο πολιτικός γάμος για ομόφυλα ζευγάρια

Σύμφωνο Συμβίωσης: Δεν προβλέπεται η υιοθεσία και ο πολιτικός γάμος για ομόφυλα ζευγάρια
με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις" στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ναι στο σύμφωνο συμβίωσης λένε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων. Επιφυλάσσονται η ΝΔ και οι ΑΝΕΛ. "Οχι" από ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή

Άρχισε στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η επεξεργασία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις».

Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται μεταξύ άλλων:

– Η αναγνώριση οικογενειακών σχέσεων στα ομόφυλα ζευγάρια, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ετερόφυλα.

– Με υπουργική απόφαση θα δοθεί η δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν κληρονομικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα ο ένας από τον άλλο, ενώ θα έχουν και όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

– Η έκτιση ποινής σε κατ’ οίκον περιορισμό, καταδικασμένων μητέρων, προκειμένου να είναι κοντά στα ανήλικα παιδιά τους.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται η δυνατότητα υιοθεσίας ή πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια.

Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα

Την πρόθεσή του να ικανοποιήσει το αίτημα της ΝΔ αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων για διευκρινιστική διάταξη που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

“Νομοθετούμε τίμια” είπε ο κ. Παρασκευόπουλος ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να αναγνωριστεί δικαίωμα τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια. Το θέμα είχαν εγείρει ο εισηγητής της ΝΔ, Χ. Αθανασίου και των ΑΝΕΛ, Β. Κόκκαλης.

Σημειώνεται ότι πέραν του ΣΥΡΙΖΑ θετικά επί του συμφώνου συμβίωσης τοποθετήθηκαν και οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα