Τραγωδία στην Καλαμάτα: Τέσσερις οι νεκροί από την κακοκαιρία

Τραγωδία στην Καλαμάτα: Τέσσερις οι νεκροί από την κακοκαιρία
ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ.(EUROKINISSI) Eurokinissi

Εικόνες καταστροφής αντίκρισαν οι κάτοικοι πολλών περιοχών που επλήγησαν από το κύμα κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα. Τέσσερις άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί, ενώ επί ποδός βρίσκεται η πυροσβεστική. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (Vid+Pics)

Τραγικός ο απολογισμός από τη θεομηνία που έπληξε πολλές περιοχές της Δυτικής και της κεντρικής Ελλάδας. Τρεις άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί μέσα στα σπίτια τους στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Στο Πήδημα Μεσσηνίας, μία 63χρονη ανάπηρη γυναίκα που ζούσε μόνη σε υπόγειο διαμέρισμα, κυριολεκτικά πνίγηκε αβοήθητη μέσα στο ίδιο της το σπίτι!

Το ίδιο συνέβη και με μία 79χρονη γυναίκα επίσης σε υπόγειο σπίτι μέσα στην πόλη της Καλαμάτα, που επίσης δεν κατάφερε να βγει από το διαμέρισμά της και πνίγηκε μέσα σε αυτό!

Το τρίτο μέχρι στιγμής θύμα, είναι ένας 90χρονος, όπου και αυτός βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του στη Θουρία Μεσσηνίας, ο οποίος ενδεχομένως να πέθανε από τον φόβο του, καθώς το σπίτι είχε νερά αλλά όχι σε τέτοιο ύψος που η στάθμη να απειλούσε άμεσα τη ζωή του.

Λίγο μετά τις 16:00 άλλος ένας άνθρωπος, ένας 73χρονος εντοπίστηκε νεκρός στη περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας. Ο άτυχος άνδρας παρασύρθηκε από χείμαρρο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 4.

Στην Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό μίας γυναίκας που αγνοείται και βρέθηκε μόνο το αυτοκίνητό της στη Μηχανιώνα χωρίς εκείνη. Τις Αρχές ενημέρωσε ο σύζυγος της αγνοούμενης γυναίκας.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την Μεσσηνία και την Λακωνία, η κυκλοφορία έχει διακοπεί η διεξάγεται με δυσχέρεια, στη Μεσσηνία, στο 232 χλμ. του Νέου Αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης-Καλαμάτας στο ύψος της Θουρίας από λιμνάζοντα ύδατα , όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα, στο 70 χλμ., της Εθνικής Οδού Τρίπολης-Καλαμάτας στο ύψος του Ασπροχώματος.

Νωρίτερα, αποκαταστάθηκε και διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία στην εθνική οδό Γυθείου-Σπάρτης, που είχε διακοπεί από το 24,5 έως το 26ο χιλιόμετρο, λόγω συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα.

Ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία και στην πόλη των Μολάων, όπου το φαράγγι του Λάρνακα, το οποίο περνά μέσα από την πόλη, φούσκωσε και προκάλεσε μεγάλη καταστροφή, ενώ ζημιές έχουν προκληθεί και στο αγροτικό δίκτυο της περιοχής.

Συνεργεία των δήμων και τις Περιφέρειας Πελοποννήσου επιχειρούν σε σημεία όπου υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία.

ΗΛΕΙΑ-Ζημιές από την κακοκαιρία στην Ηλεία.(Eurokinissi-ilialive.gr) Eurokinissi

Στη Μεσσηνία βρίσκονται από νωρίς το πρωί και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, για τον συντονισμό των ενεργειών αποκατάστασης των ζημιών, καθώς και ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Χαράλαμπος Χιώνης.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και ακινητοποιημένα αυτοκίνητα σε λιμνάζοντα ύδατα εντοπίζονται επίσης στις περιοχές: Γαργαλιάνοι, Φιλιατρά, Χώρα, Στούπα, Θουρία. Εύα, Πήδημα, Κεφαλόβρυσο, Βασιλικό και Ψάρι..

“Βιβλική” καταστροφή στη Θεσσαλονίκη

Ίδια η εικόνα και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, η πυροσβεστική δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια -υπόγεια και ισόγεια- κυρίως στον Δήμο Θερμαϊκού.

Για “βιβλική καταστροφή” στον Δήμο Θερμαϊκού κάνει λόγο ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, καθώς από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και ξεριζώθηκαν δέντρα σε Αγία Τριάδα, Επανομή και Μηχανιώνα.

“Είναι άσχημη και προβληματική η εικόνα στον Δήμο μας. Δέντρα ξεριζώθηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, δεκάδες δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προσπαθεί να απεγκλωβίσει τους ανθρώπους από τα πλημμυρισμένα υπόγεια. Τα συνεργεία του Δήμου, από χθες που ξεκίνησε η έντονη βροχόπτωση, προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους για να πάνε οι κάτοικοι σήμερα στις δουλειές τους” δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο κ.Μαυρομάτης.

 

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων σημειώθηκαν και πολύωρες διακοπές ρεύματος στην περιοχή με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια της ΕΥΑΘ και να βγουν τα λύματα στους δρόμους προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Όπως είπε ο κ. Μαυρομάτης, τις επόμενες ώρες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να κηρυχτεί ο Δήμος Θερμαϊκού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε τη νύχτα και τα ξημερώματα σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα που πήρε την σκυτάλη της κακοκαιρίας από την Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο, είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 500 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων!

Λόγω υπερχείλισης χειμάρρου στην Αγία Τριάδα χρειάστηκε να στηθεί επιχείρηση απεγκλωβισμού για 24 άτομα από Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα οποία μάλιστα παρασύρθηκαν και κατέληξαν να γίνουν ένας σωρός. Από την Καλαμάτα, η Πυροσβεστική δέχτηκε τη νύχτα 170 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην πόλη της Καλαμάτας, 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στη Σπάρτη, 15 στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά και 11 στην Κυπαρισσία.

Σε όλες τις περιοχές και κυρίως σε Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα από την κακοκαιρία και τις πλημμύρες έχουν προκληθεί δεκάδες ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν και ζημιές σε υποδομές και οδικό δίκτυο.

Όλο το οδικό δίκτυο στην πλευρά της Επανομής, της Μηχανιώνας και τις Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης έχει υποστεί δεκάδες φθορές και είναι κλειστός ο δρόμος προς Θεσσαλονίκη. Όπου δεν έχει υποστεί ζημιές το οδικό δίκτυο είναι γεμάτο από φερτά υλικά που παρέσυραν οι χείμαρροι, ενώ κλειστές από λιμνάζοντα ύδατα είναι οι οδοί Πολυτεχνείου και Βάρναλη.

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην περιοχή των Μολάων στη Σπάρτη

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία απόψε το βράδυ στην ανατολική Λακωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Μολάων.

 

Από την ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε απόψε αργά τα μεσάνυχτα, στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων ανέβηκε η στάθμη των νερών, στην εθνική οδό Σπάρτης – Μονεμβασιάς και τα προβλήματα εστιάζονται από την περιοχή της Γκαγκανιάς έως το χωριό της Συκιάς.

Μαζί με τα νερά το οδόστρωμα γέμισε με λάσπες, χώματα και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος.

Στα σημεία όπου έχει δημιουργηθεί πρόβλημα, έχουν σπεύσει συνεργεία του δήμου Μονεμβασιάς και με εκσκαφικά μηχανήματα επιχειρούν και αποκαθιστούν τις βλάβες, ενώ οι διερχόμενοι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ, eleftheriaonline.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα