Συνεχή επεισόδια στον Έβρο-Εντάσεις και στην Λέσβο

Συνεχή επεισόδια στον Έβρο-Εντάσεις και στην Λέσβο
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ ΕΒΡΟΥ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ) MotionTeam

Πάνω από 13.000 μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στον Έβρο από την πλευρά της Τουρκίας-Πάνω από 9.900 αποτροπές εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

Σε καταστάσεις χάους οδηγείται με δραματικούς ρυθμούς η χώρα εξαιτίας του μεταναστευτικού και κυρίως εξαιτίας του βρώμικου παιχνιδιού που παίζει η Άγκυρα σε βάρος της Ελλάδας με όπλο τους μετανάστες και την προπαγάνδα που τους προωθεί.

Οι Τούρκοι κλιμακώνουν συνεχώς την μαζική μεταφορά μεταναστών από Ανδριανούπολη, Κωνσταντινούπολη και τα παράλια προς τα ελληνικά σύνορα, χερσαία και νησιωτικά.

Δεν σταματούν οι αναφορές που φτάνουν στις ελληνικές Αρχές για οργανωμένη μεταφορά μεταναστών με λεωφορεία από την Τουρκία, ενώ υπάρχουν αναφορές ακόμα και για την απελευθέρωση παραβατικών αλλοδαπών από τις φυλακές.

Τα επεισόδια στις Καστανιές Έβρου και κατά μήκος του φράχτη και της συνοριογραμμής είναι συνεχή με μαζικές απόπειρες παραβίασης των συνόρων από πλευράς των μεταναστών, που υποβοηθούνται από τους Τούρκους αστυνομικούς, οι οποίοι με την σειρά τους εκτοξεύουν δακρυγόνα εναντίον των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ελλήνων στρατιωτών. Από τις συνεχείς εντάσεις και τα επεισόδια ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο από πέτρα που δέχτηκε, πήγε στο νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες και στη συνέχεια ζήτησε και επέστρεψε στο πόστο του.

Οι ελληνικές Αρχές από την πλευρά τους χρησιμοποιούν δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης ακόμα και το υδροβόλο όχημα της ΕΛ.ΑΣ. «Αίαντας» που έχει μεταφερθεί στο τελωνείο στις Καστανιές. Πρόσθετα, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιούν βολές κυρίως με αβολίδωτα σε κενό τομέα και προς εκφοβισμό.

Σε καμία περίπτωση μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί μετανάστες από την Ιντλίμπ και μάλιστα οι έως τώρα συλληφθέντες από την ελληνική πλευρά, κανείς τους δεν είναι από την Συρία. Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι η Τουρκία παρέχει χάρτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς τους μετανάστες με τα σημεία των περασμάτων προς την ελληνική επικράτεια και εν συνεχεία προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις στις Καστανιές και κατά μήκος της συνοριογραμμής του Έβρου έχουν ενισχυθεί με εκατοντάδες αστυνομικούς και από την Βόρεια Ελλάδα αλλά και από την Αθήνα με την αποστολή διμοιριών ΜΑΤ, όπως αντίστοιχα έχουν ενισχυθεί κατά πολύ και οι δυνάμεις του Στρατού, με τους οποίους μαζί προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις συνεχείς και μαζικές απόπειρες εισόδου μεταναστών στην ελληνική επικράτεια.

Σε όσες περιπτώσεις προκαλούνται φθορές στους φράχτες, σπεύδουν δυνάμεις για την απώθηση των μεταναστών με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και όσοι καταφέρνουν να περάσουν συλλαμβάνονται. Συνολικά από χθες μέχρι τα ξημερώματα συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ. 73 άτομα και την προηγούμενη ημέρα 66, ενώ σήμερα από το πρωί έως τώρα έχουν συλληφθεί 60 άτομα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην άλλη πλευρά των Καστανιών και ευρύτερα της συνοριογραμμής, σήμερα έχουν συνωστιστεί περισσότεροι από 13.000 μετανάστες και οι εισροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 9.900 αποτροπές σε αντίστοιχες απόπειρες εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

Εντάσεις στην Λέσβο με μπλόκα από κατοίκους-Φλέγεται παλιά προσωρινή δομή στην Συκαμιά

Ενδεικτικό της κλιμάκωσης των πιέσεων του Τούρκων προς τα ελληνικά σύνορα είναι και η απότομη αύξηση των εισροών σήμερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου όπου μόνο σήμερα και από το πρωί περισσότεροι από 600 μετανάστες έχουν εισέλθει με βάρκες στα ελληνικά νησιά.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα από το πρωί έχουν καταλήξει πάνω από 410 μετανάστες στη Λέσβο, πάνω από 125 άτομα στην Χίο και στην Σάμο 75-80 άτομα.

Για να γίνει διακριτή η διαφορά με τα προηγούμενα δύο 24ωρα, συνολικά τις δύο προηγούμενες ημέρες είχαν εισέλθει 181 μετανάστες. Από αυτούς, προχθές οι 69 στην Λέσβο, 53 στην Σάμο και χθες, 27 στην Λέσβο και 32 στην Σάμο.

Η κατάσταση του χάους συμπληρώνεται με όσα συμβαίνουν από το μεσημέρι στην Λέσβο, όπου κάτοικοι πραγματοποίησαν μπλόκα στις περιοχές Λάρσο και Παναγιούδα, ώστε να μην επιτρέψουν στα λεωφορεία που μεταφέρουν μετανάστες από τις σημερινές εισροές να φτάσουν στο ΚΥΤ Μόριας, κάτι που κατέστη δυνατό μόνο για τις πρωινές μεταφορές.

Πρόσθετα, στην Θερμή κάτοικοι δεν επέτρεπαν για ώρες να αποβιβαστούν μετανάστες από την τελευταία βάρκα που έφτασε σήμερα στο νησί και χρειάστηκε η παρέμβαση του Λιμενικού, ενώ κάποιοι θερμόαιμοι επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους γερμανικού μέσου και τους ξυλοκόπησαν.

Αυτή την ώρα έχει ξεσπάσει πυρκαγιά και στις εγκαταστάσεις μίας παλιάς δομής υποδοχής μεταναστών στην Σκάλα Συκαμιάς που έχει κλείσει από τον Δήμο από τις 31 Ιανουαρίου, δεν έχει κόσμο και ενδέχεται να πρόκειται για δολιοφθορά ώστε να μην χρησιμοποιηθεί από τις Αρχές, ως προσωρινή λύση εξαιτίας των μπλόκων. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη πορεία διαμαρτυρίας από αντιεξουσιαστές στο κέντρο της πόλης της Λέσβου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα