Συνταγματικό το πλαφόν του 3% για την ευρωβουλή

Συνταγματικό το πλαφόν του 3% για την ευρωβουλή
EUROKINISSI

Το Εκλογοδικείο απέρριψε τις ενστάσεις, με τις οποίες ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματικό το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο

Συνταγματικό κρίθηκε ξανά από το Εκλογοδικείο το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, απορρίπτοντας τις  ενστάσεις κατά των Ευρωεκλογών του Μαΐου του 2014.

Τις επίμαχες ενστάσεις είχαν καταθέσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ  Γ. Καρατζαφέρης και οι τρεις πρώτοι σε προτίμηση υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες Γ. Χατζημαρκάκης, Μιχ. Ατσαλάκης και Μ. Παυλάκης,  οι οποίοι παρέμειναν εκτός Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στρεφόταν κατά της Χρυσής Αυγής και του ευρωβουλευτή της Γεώργιου Επιτήδειου και οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες κατά του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, αλλά και κατά των ανακηρυχθέντων ευρωβουλευτών τους, Σωτηρίου Ζαριανόπουλου (ΚΚΕ) και Γεωργίου Επιτήδειου (ΧΑ).

Ο κ. Καρατζαφέρης ζητούσε την μεταστροφή της νομολογίας του Εκλογοδικείου στο θέμα της συνταγματικότητας του πλαφόν εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς έχουν σημειωθεί βασικές αλλαγές στην φυσιογνωμία των πολιτικών σχηματισμών που εισέρχονται στην Ευρωβουλή.

Αντίστοιχα, οι «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες» ζητούσαν την μεταρρύθμιση της κατανομής των 21 εδρών στο  Ευρωκοινοβούλιο, υποστηρίζοντας και αυτοί ότι είναι  αντισυνταγματική η  διάταξης του άρθρου 6 του Ν. 4255/2014, με την οποία επιβάλλεται ελάχιστο όριο  εισόδου στην Ευρωβουλή  το 3% του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Από την πλευρά του, το Εκλογοδικείο με τις υπ΄ αριθμ. 3 και 4/2015 αποφάσεις του  έκανε δεκτή  την εισήγηση του συμβούλου  Επικρατείας Γιώργου Παπαγεωργίου  και επανέλαβε  ότι ο νόμος 4255/2014 που θέτει το πλαφόν εισόδου (3%) στο Ευρωκοινοβούλιο είναι συνταγματικός και απέρριψε και τους δυο ενστάσεις.

Συγκεκριμένα, κρίθηκε  ότι το πλαφόν δεν κινείται εκτός των ορίων που θέτει η Συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της παροχής σε αυτά ίσων ευκαιριών, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού στηρίζεται σε κριτήρια αντικειμενικά και εύλογα.

SHARE:

24Media Network