Οπλιστείτε με υπομονή – “Μέτρα έως του χρόνου το καλοκαίρι”, λέει ο Σύψας

Οπλιστείτε με υπομονή – “Μέτρα έως του χρόνου το καλοκαίρι”, λέει ο Σύψας
Δύο ποδηλάτες στην εποχή του κορονοϊού MotionTeam

"Το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε το δεύτερο κύμα τον επόμενο χειμώνα, ελπίζουμε να είναι ηπιότερο από το κύμα της άνοιξης", τόνισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό.

Οι πολίτες θα ζουν με μέτρα για τουλάχιστον ένα χρόνο μέχρι να έρθει το εμβόλιο για τον κορονοϊό τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας. Όπως εκτίμησε χρειάζεται 1 με 1,5 χρόνος για το εμβόλιο, άρα μέτρα θα υπάρχουν μέχρι και του χρόνου το καλοκαίρι.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε το δεύτερο κύμα τον επόμενο χειμώνα, ελπίζουμε να είναι ηπιότερο από το κύμα της άνοιξης. Θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Ελπίζω να μη χρειαστεί να ξανακλειστούμε σπίτι”, ανέφερε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής σε καραντίνα ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως “Ξεκινάμε από πολύ καλές προϋποθέσεις. Έχουμε R0 κάτω από το μισό, πολύ κάλο καιρό που κατά πασά πιθανότητα δεν ευνοεί τη μετάδοση του ιού, αλλά ο ιός δεν συγχωρεί τα λάθη. Αν συνεχίζουμε να συνωστιζόμαστε σε μεγάλους βαθμούς μπορεί να έχουμε πισωγυρίσματα ή μπορεί να έχουμε ακόμη και επάνοδο του lockdown”

Σχετικός κίνδυνος εισροής τουριστών που θα είναι φορείς

Ως προς τον τουρισμό, εκτίμησε πως θα υπάρχει ένας σχετικός κίνδυνος εισροής τουριστών που είναι φορείς του κορονοϊού, παρά την εκτεταμένη χρήση μάσκας στις αεροπορικές συγκοινωνίες, τα νέα φίλτρα εξαερισμού στα αεροσκάφη, τον διαφορετικό τρόπο προσέλευσης των τουριστών στο αεροδρόμιο και τα λοιπά μέτρα.

Για τις παράλιες, στις οποίες ισχύουν έκτακτα μέτρα, ανέφερε ότι “όλα είναι θέμα συνηθείας. Το βασικό είναι το μπάνιο, το ότι στριμωχνόμαστε σε ένα μπιτς μπαρ θα το στερηθούμε για ένα καλοκαίρι. Πρέπει να προσέξουμε το συνωστισμό στις παραλίες, για να μην ξανακλείσουν. Το αντισηπτικό αρκεί. Ο ιός δεν μεταδίδεται από τη θάλασσα από το νερό“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα