Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας

ΝΑΥΠΛΙΟ-17/8/2014-Στον Εισαγγελέα Ναυπλίου οι συλληφθέντες για το φόνο του 39χρονου στο Άστρος.
Οι συλληφθέντες που είναι,ο πατέρας του θύματος 75 ετών ,η 67χρονη μητέρα του θύματος, ο 71χρονος θείος του θύματος (αδερφός του πατέρα), η 70χρονη θεία του θύματος (σύζυγος του 71χρονου) και ο 53χρονος γαμπρός του θύματος (σύζυγος της αδερφής του θύματος) οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.
Σε βάρος του δράστη πατέρα ο οποίος συνελήφθη και εξεταζόμενος ομολόγησε την πράξη του,σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ανθρωποκτονία από πρόθεση, εμπρησμό, ψευδορκία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.Οι υπόλοιποι τέσσερεις  συνελήφθησαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση και κατηγορούνται ως συνεργοί.
(eurokinissi Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΝΑΥΠΛΙΟ-17/8/2014-Στον Εισαγγελέα Ναυπλίου οι συλληφθέντες για το φόνο του 39χρονου στο Άστρος. Οι συλληφθέντες που είναι,ο πατέρας του θύματος 75 ετών ,η 67χρονη μητέρα του θύματος, ο 71χρονος θείος του θύματος (αδερφός του πατέρα), η 70χρονη θεία του θύματος (σύζυγος του 71χρονου) και ο 53χρονος γαμπρός του θύματος (σύζυγος της αδερφής του θύματος) οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου. Σε βάρος του δράστη πατέρα ο οποίος συνελήφθη και εξεταζόμενος ομολόγησε την πράξη του,σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ανθρωποκτονία από πρόθεση, εμπρησμό, ψευδορκία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.Οι υπόλοιποι τέσσερεις συνελήφθησαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση και κατηγορούνται ως συνεργοί. (eurokinissi Βασίλης Παπαδόπουλος) EUROKINISSI

Κοινή νομοθετική πρωτοβουλία των υπουργείων Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη με στόχο την αντιμετώπιση περιστατικών αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και στις φυλακές

Έναν ανεξάρτητο οργανισμό που στόχο θα έχει τη διερεύνηση περιστατικών αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας αλλά και στα καταστήματα κράτησης της χώρας, επιχειρεί να θεσπίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, με σχέδιο νόμου.

Πρόκειται για τον Εθνικό Μηχανισμό Περιστατικών Αυθαιρεσίας, ο οποίος θα λειτουργήσει στο πλαίσιο το Συνηγόρου του Πολίτη, για λόγους διαφάνειας, λειτουργικής ανεξαρτησίας και αποτελεσματικότητας και όχι υπό τον έλεγχο ή την εποπτεία κάποιου Υπουργείου.

Η κοινή νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρου Δρίτσα και του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα, αφορά στα σώματα ασφαλείας (ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα) και στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Η συγκρότηση του ανεξάρτητου μηχανισμού θα επιτευχθεί με την άμεση κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου που τροποποιεί τον ν. 3938/2011, νόμος ο οποίος προέβλεπε τη σύσταση Γραφείου Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε. Το εν λόγω νομοσχέδιο βασίζεται σε πρόταση ομάδας εργασίας των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (για θέματα Προστασίας του Πολίτη), η οποία στην συνέχεια έτυχε επεξεργασίας από όλα τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία, με τη συνδρομή του Συνηγόρου του Πολίτη.

"Δεδομένης της φύσης του Συνηγόρου του Πολίτη ως Ανεξάρτητης Αρχής, η προβλεπόμενη διαδικασία διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας δεν υποκαθιστά τις προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες για τους υπαλλήλους στα σώματα ασφαλείας και τις φυλακές" αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα:

Ο Συνήγορος του Πολίτη επιλαμβάνεται σχετικών υποθέσεων: α) ύστερα από καταγγελία, β) αυτοβούλως, γ) μετά από παραπομπή της υπόθεσης από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό ή Γενικό Γραμματέα.

Αφ’ ης στιγμής ο Συνήγορος του Πολίτη αναλάβει τη διερεύνηση μιας υπόθεσης,εντός 3 μηνών συντάσσει πόρισμα. Κατά τη διερεύνηση μπορεί να λαμβάνει όλα τα αντίγραφα του πειθαρχικού φακέλου που τυχόν έχει ήδη σχηματιστεί ενώ διεξάγει τις έρευνες σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3094/2003. Ιδίως μεριμνά για την διασφάλιση του δικαιώματος ακροάσεως των ελεγχομένων.

Τα πειθαρχικά όργανα της κάθε υπηρεσίας αναστέλλουν την έκδοση της απόφασης μέχρι την έκδοση του πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο πόρισμα συσχετίζεται με το πειθαρχικό φάκελο. Σημειώνεται ότι δεν θίγονται διοικητικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε βάρος του πειθαρχικά ελεγχόμενου ή μέτρα επείγοντος χαρακτήρα, όταν διακυβεύεται το συμφέρον της υπηρεσίας.

Πρέπει να αναφερθεί ιδίως πως η τελική απόφαση του πειθαρχικού οργάνου μπορεί να αποκλίνει από το διατακτικό του πορίσματος μόνο με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Σε περίπτωση σχετικής καταδικαστικής απόφασης από το ΕΔΔΑ, ο Συνήγορος του Πολίτη επανεξετάζει την υπόθεση και αποφασίζει για την εκ νέου διερεύνησή της. Τέλος, ο Συνήγορος του Πολίτη δημοσιεύει ετησίως ειδικές εκθέσεις για τις υποθέσεις αυθαιρεσίας. Οι εκθέσεις του κοινοποιούνται στους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιοσύνη
SHARE:

24Media Network