Συζήτηση με μια vegan οικογένεια – Μύθοι και αλήθειες

Συζήτηση με μια vegan οικογένεια – Μύθοι και αλήθειες
Διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των ζώων Shutterstock

Μια vegan οικογένεια μιλά στο News 24/7 για τη χορτοφαγία και τα οφέλη της, για την ηθική νοοτροπία, την οικολογία, αλλά και για την κριτική και τις αντιδράσεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιγκανισμού καθιερώθηκε το 1994, επ’ ευκαιρία της 50ης επετείου από την ίδρυση της “Εταιρείας Χορτοφαγίας”.

Την 1η Νοεμβρίου του 1944 ο Βρετανός Ντόναλντ Γουότσον, ο επονομαζόμενος και “Πατέρας της Χορτοφαγίας”, ίδρυσε την “Εταιρεία Χορτοφαγίας”, με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό της Μεγάλης Βρετανίας για τον υγιεινό τρόπο ζωής.

shutterstock

Η αυστηρή χορτοφαγία είναι η ολοκληρωτική αποχή από το κρέας, τα ψάρια, τα μαλάκια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, καθώς και το μέλι. Συνήθως γίνεται για λόγους ηθικής, καθώς θεωρείται ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων προϋποθέτει πολλή βία και βαρβαρότητα, για λόγους υγείας, λόγω ανησυχίας των μελών του vegan κινήματος για το περιβάλλον, αλλά ακόμα και για θρησκευτικούς λόγους σε συγκεκριμένους λαούς, όπως για παράδειγμα η Ινδία.

Οι vegan είναι κατά της οποιασδήποτε εκμετάλλευσης των ζώων και σε αντίθεση με τους απλούς χορτοφάγους, που γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας την 1η Οκτωβρίου, οι αυστηρά χορτοφάγοι δεν τρέφονται ούτε με τα παράγωγα των ζώων, δηλαδή μέλι, γάλα και αυγά.

Η φιλοσοφία και ο τρόπος ζωής των vegan αποκλείει τη χρησιμοποίηση των ζώων και των προϊόντων τους για τροφή, ένδυση ή άλλο σκοπό. Η αντίληψη αυτή προκύπτει από ηθικά κριτήρια για τα δικαιώματα των ζώων και το περιβάλλον.

shutterstock

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιγκανισμού, μια vegan οικογένεια μιλά στο News 24/7 για το ρόλο και τη σημασία της χορτοφαγίας στη ζωή τους, καθώς και για τα οφέλη της.

Ο Δημήτρης, 60 ετών και η κόρη του Μυρτώ, 19 ετών καταρρίπτουν τους μύθους γύρω από τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής, ενώ δε διστάζουν να αναφερθούν στις αντιδράσεις και την κριτική που μπορεί να αντιμετωπίσει μια vegan οικογένεια.

Τέλος, μιλούν στο News 24/7 για τις διαφορές χορτοφαγίας και βιγκανισμού, ενώ απαντούν και στο πώς η οποιαδήποτε εκμετάλλευση των ζώων επιδρά αρνητικά στο περιβάλλον και τον πλανήτη.

Καλή διατροφή και τακτική μέτρηση για την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη. 123rf

Πόσα χρόνια είστε vegan και πώς βιώνετε τον βιγκανισμό;

Δημήτρης: Είμαι vegan εδώ και 11 χρόνια τουλάχιστον. Στον βιγκανισμό με ώθησε η προστασία, η ευζωία των ζώων αλλά και η προσωπική μου υγεία.

Μυρτώ: Είμαι vegan εδώ και 1 χρόνο και vegetarian από τα 12, αλλά καθότι εδώ και κάποιους μήνες είμαι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων, βιώνω των βιγκανισμό στη ζωή μου αρκετά έντονα. Με άλλα λόγια, περνάω πολλές ώρες της ημέρας γράφοντας άρθρα για το θέμα στο ιστολόγιό μου ή συμμετέχοντας σε ακτιβιστικές δράσεις.

Γιατί vegan και όχι vegetarian;

Δημήτρης: Γιατί πιστεύω ότι η χορτοφαγία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα επαρκώς. Οτιδήποτε χρησιμοποιούμε που ενισχύει την κτηνοτροφία –από παπούτσια μέχρι λίπασμα κήπου- είναι κακό για τα ζώα. Ακόμα και τα pet που έχουμε στο σπίτι μας, αν το ψάξει κανείς σε βάθος, για να τα ταΐσουμε επιβαρύνουμε την ζωή κάποιων άλλων ζώων. Επίσης, τα γαλακτοκομικά ως διατροφή των ανθρώπων είναι τελείως λάθος και ευθύνεται για πολλά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε.

Μυρτώ: Vegetarian ήμουνα για πολλά χρόνια , σχεδόν από τα 12 μου. Αλλά, ας μη γελιόμαστε, δεν είναι το ίδιο. Όταν κάποιος είναι απλώς vegetarian συνεχίζει να υποστηρίζει τη βιομηχανία. Και, κατά τη γνώμη μου, δε θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η “μέση λύση”, διότι από τη στιγμή που κάποιος είναι απλώς vegetarian συμμετέχει στον βασανισμό των ζώων απαλλαγμένος από τις τύψεις. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι από ηθικής άποψης το vegetarian είναι χειρότερο από την κρεατοφαγία, καθώς ακόμα και ένας άνθρωπος, εάν μπορούσε, θα επέλεγε να τον σκοτώσουν αμέσως και όχι να τον βασανίσουν μέχρι να πεθάνει. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα προτέρημα, για τους περισσότερους από αυτούς τους ανθρώπους είναι πιο εύκολο να γίνουν vegan κάποια στιγμή. Κλείνοντας, πιστεύω ότι η αποχή από το κρέας θα έπρεπε να είναι μόνο ένα μεταβατικό στάδιο προς το βιγκανισμό και όχι μια μόνιμη “μέση λύση”.

Πώς επικοινωνήσατε τον vegan τρόπο ζωής στα παιδιά σας;

Δημήτρης: Κυρίως με το παράδειγμα αλλά και μέσα από συζητήσεις οι οποίες προκύπτανε κυρίως την ώρα του φαγητού. Πολύ βοήθησε και το γεγονός ότι υπήρχαν κατοικίδια στην αυλή τα οποία βλέπαμε ως μέλη της οικογένειάς μας και όχι ως μπριζολάκια με λαδολέμονο στη σχάρα. Το δέχτηκαν με ευκολία; Ναι, γιατί το δέχτηκαν ως μια πραγματικότητα. Το έβλεπαν να συμβαίνει στην καθημερινότητα της οικογένειας. Και στη συνέχεια, ψάχνοντας μόνα τους στο διαδίκτυο βρήκαν πολλές πληροφορίες για να στηρίξουν αυτόν τον τρόπο ζωής. Ακολουθούν vegan διατροφή από τότε που γεννήθηκαν. Περίπου προς το τέλος του δημοτικού σχολείου άρχισε αυτό. Ήταν μια αλληλεπίδραση σε εξέλιξη ανάμεσα στους γονείς, στους φίλους των γονέων, στα παιδιά, στους φίλους των παιδιών και στις ομάδες κοινωνικής δικτύωσης.

Θεωρείτε ότι είναι ασφαλές για ένα παιδί να ακολουθεί vegan διατροφή;

Δημήτρης: Βεβαίως. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει ένα παιδί αυτή τη διατροφή τόσο καλύτερα. Όσο πιο καθαρό είναι το σώμα ενός ανθρώπου, τόσο πιο πολύ μπορεί να ωφεληθεί από την διατροφή με φρούτα. Άλλωστε και οι αιματολογικές εξετάσεις αλλά και η υγεία τους γενικά αυτό δείχνει. Προβλήματα λόγω της vegan διατροφής εννοείται δεν υπάρχουν. Η vegan διατροφή είναι για να λύνει προβλήματα υγείας. Υπάρχει μια προκατάληψη κατά της vegan διατροφής, το οποίο είναι αναμενόμενο δεδομένου ότι για την κοινωνία μας ένας παμφάγος είναι πιο φυσιολογικός από κάποιον χορτοφάγο.

Μυρτώ: Όταν κάποιος μου λέει ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι ελλιπής τον βάζω να αναρωτηθεί το ακόλουθο: “Πόσοι είναι οι μεσήλικες που αφενός τρώνε κρέας και αφετέρου δεν έχουνε παρουσιάσει ποτέ στη ζωή τους κάποιο πρόβλημα υγείας;”. Αν ρίξουμε μια ματιά γύρω μας θα καταλάβουμε ότι οι περισσότεροι κρεατοφάγοι που είναι από εξήντα ετών και πάνω έχουνε μπει στο νοσοκομείο τουλάχιστον μια φορά. Την ίδια όμως στιγμή, υπάρχουνε χιλιάδες άνθρωποι που θεραπεύτηκαν μόνο και μόνο επειδή ακολούθησαν μια χορτοφαγική δίαιτα.

Έχετε δεχθεί χλευασμό ή επιθέσεις για τον vegan τρόπο ζωής που έχετε ως οικογένεια;

Δημήτρης: Οι παρέες μας είναι της ίδιας νοοτροπίας, οπότε δεν είχαμε τέτοια προβλήματα. Επίσης, σταδιακά όλο και περισσότεροι γιατροί υιοθετούν μια ανεκτική στάση απέναντι σε αυτόν τον τρόπο διατροφής και προσαρμόζουν τις πρακτικές τους. Αυτό έχει σχέση με το ότι η vegan διατροφή μπαίνει στην αλυσίδα της αγοράς και γίνεται εκμεταλλεύσιμο προϊόν.

Μυρτώ: Στην προσωπική μου ζωή, δεν έχω δεχτεί ποτέ χλευασμό από κοντινά μου πρόσωπα. Όμως, ως ακτιβίστρια, με έχουν χλευάσει πολλές φορές.

Τι απαντάτε στην κριτική ότι ως γονιός θέτετε σε κίνδυνο την υγεία ενός παιδιού;

Δημήτρης: Κάθε γονιός είναι υπεύθυνος για τα παιδιά του. Κίνδυνος για την υγεία είναι η διατροφή του σούπερ μάρκετ, αλλά αυτό είναι ένα συμπέρασμα στο οποίο φτάνει κάποιος μέσα από προσωπική αναζήτηση ή δεν φτάνει ποτέ. Αλλά με τέτοια διαφήμιση τριγύρω μας είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει κανείς από το κατεστημένο.

Τέλος, πόσο εύκολο είναι για έναν vegan να ζει στην Ελλάδα; Υπάρχουν επιλογές σε εστιατόρια;

Δημήτρης: Εύκολο είναι αλλά ίσως όχι τόσο εύκολο όσο για έναν Ολλανδό για παράδειγμα. Στην Ελλάδα η σαρκοφαγία στηρίζεται από τα έθιμα και τη θρησκεία. Η vegan διατροφή είναι κάτι ξενόφερτο, μια απειλή για τις υπάρχουσες συνήθειες. Όσον αφορά τις επιλογές, στις μικρές πόλεις ίσως όχι, αλλά στην Αθήνα υπάρχουν τέτοια εστιατόρια. Πάντως εμείς σε ό,τι μαγαζί και αν βρεθούμε κάτι θα βρούμε να φάμε που να είναι vegan π.χ. πατάτες, ρύζι, μανιτάρια, βλίτα, παντζάρια, ντομάτες, μελιτζανοσαλάτα, κολοκυθάκια, φάβα, γίγαντες κ.α.

Μυρτώ: Στην εποχή που ζούμε το να είσαι vegan είναι πιο εύκολο από ποτέ. Τα εστιατόρια στα οποία δεν υπάρχουν vegan επιλογές είναι πλέον ελάχιστα. Επίσης, τα μαγαζιά στα οποία δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή κρέατος στο πάγκο της κουζίνας γίνονται όλο και περισσότερα. Ακόμα και στο σούπερ μάρκετ υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από μπιφτέκια λαχανικών, φυτικά τυριά κλπ.. Λίγες είναι οι μέρες μες στην εβδομάδα όπου πραγματικά θα φάω “χόρτα”. Πραγματικά, αν μπορούσα, θα αποκαλούσα τον αποκαλούσα τον εαυτό μου “ηθικό σαβουροφάγο” και όχι “χορτοφάγο”.

Χορτοφαγικό burger shutterstock

Αντί επιλόγου

Μυρτώ: Το να είναι κάποιος ακτιβιστής είναι σημαντικό αλλά χρειάζεται σθένος και πρώτα απ’ όλα να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει καμία ακτιβιστική δράση που να μην έχει κανένα απολύτως νόημα. Εγώ, για παράδειγμα, καθόμουνα στην πλατεία Συντάγματος με ένα πανό. Στην αρχή νόμιζα ότι δεν είχε κάποιο νόημα αυτό που κάνω μέχρι που κάποια μέρα, κατά τη διάρκεια της δράσης, έπιασα συζήτηση με δύο νεαρούς. Τώρα, ο ένας από αυτά τα δύο παιδιά είναι vegan.

Η Μυρτώ Βαρελά σε διαμαρτυρία για την οικολογική επίπτωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων στην πλατεία Συντάγματος κρατώντας πανό που γράφει "Τώρα είναι η καλύτερη ώρα για να σώσουμε τον πλανήτη, go vegan" (Τα δύο μπουκάλια αντικαθιστούν το γράμμα Τ)

Ως ακτιβίστρια έχω δεχτεί χλευασμό πολλές φορές και ιδίως από τη νεολαία που είναι η ελπίδα αυτής της χώρας. Η κοινωνική αλλαγή θα ήταν πολύ πιο εύκολη εάν οι Έλληνες ήταν πιο υποστηρικτικοί απέναντι στον ακτιβισμό. Και με αυτό δεν εννοώ απαραίτητα οικονομική υποστήριξη, για εμένα προσωπικά, ένα follow στη σελίδα μου στο Instagram και ένα subscribe στο ιστολόγιό μου θα αρκούσε.

To ιστολόγιό μου: People Loving Animals Ecology Sustainability and Ethics

H σελίδα μου στο Instagram: P.L.E.A.S.E. (People Loving Ecology Animals Sustainability and Ethics)

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα