Τα μικρά δάνεια που έκαναν πράξη τα μεγάλα όνειρα

Τα μικρά δάνεια που έκαναν πράξη τα μεγάλα όνειρα

Μετά την καταστροφή που άφησε ο Έμπολα, η Sarrah μπήκε σε πρόγραμμα εκπαίδευσης για παρασκευή σαπουνιών.

Η Sarrah, από τη Σιέρα Λεόνε, μέχρι το 2014, έβγαζε τα προς το ζην πουλώντας ψάρια στο χωριό Gbopola. Το 2014 όταν ο ιός Έμπολα έφτασε στο χωριό, οι μετακινήσεις σταμάτησαν, οι αγορές άδειασαν και οι ψαράδες σταμάτησαν ακόμα και να πηγαίνουν στη θάλασσα. Η ζωή της Sharrah άλλαξε δραστικά. Από τη μία μέρα στην άλλη βρέθηκε χωρίς κανένα εισόδημα και μην ξέροντας τι να κάνει.

Μετά την καταστροφή που άφησε ο Έμπολα, η Sarrah μπήκε σε πρόγραμμα εκπαίδευσης για παρασκευή σαπουνιών. Η ActionAid που δραστηριοποιείται στη Σιέρα Λεόνε από το 1988, διοργάνωσε εκπαιδευτικά προγράμματα και έδωσε σε ομάδες γυναικών μικροδάνεια για να δημιουργήσουν μικρές επιχειρήσεις. Τα μικροδάνεια αυτά έχουν σκοπό να υποστηρίξουν τους κατοίκους να ξεκινήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση και να έχουν το δικό τους εισόδημα, καλύπτοντας έτσι και τις ανάγκες της οικογένειάς τους.

Εφαρμόζοντας το παγκόσμιο επιτυχημένο μοντέλο μικροπιστώσεων μέσα από το οποίο έχουν υποστηριχθεί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, η ActionAid δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που είναι συνήθως αποκλεισμένοι από το επίσημο πιστωτικό σύστημα να βελτιώσουν το εισόδημά τους. Το 2014, για να στηρίξει τους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από την κρίση, η ActionAid μετέφερε την εμπειρία της και στην Ελλάδα ιδρύοντας την Action Finance Initiative (AFI).

Η AFI εξασφαλίζει πρόσβαση σε εναλλακτική χρηματοδότηση, δωρεάν εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη. Από την ίδρυσή της έχει συμβάλλει στη δημιουργία 270 νέων θέσεων εργασίας και την εκπαίδευση 400 νέων επιχειρηματιών, εκταμιεύοντας δάνεια συνολικού ύψους πάνω από 1.000.000 ευρώ.

Εκεί στράφηκε και η Ελισάβετ, μία μητέρα τριών παιδιών όταν αποφάσισε να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στον τομέα των εξαγωγών. Σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από εκείνες που αντιμετώπισε η Sarrah στη Σιέρα Λεόνε, η Ελισάβετ, μαζί με τον Σενεγαλέζο σύντροφό της αποφάσισαν να αρχίσουν τις εξαγωγές μεταχειρισμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων από την Ελλάδα προς την Σενεγάλη αφού η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη. Η AFI, στάθηκε δίπλα τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ελισάβετ και ο σύντροφός της κατάφεραν να συστήσουν την επιχείρησή τους, να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο πλάνο ανάπτυξης με την υποστήριξη της AFI και να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της AFI για να καλύψουν τα κόστη των εξαγωγών και της αγοράς πρώτων υλών.

Σήμερα η Ελισάβετ, έχοντας στήσει μία επιτυχημένη επιχείρηση, ονειρεύεται να κυριαρχήσει στην αγορά των εξαγωγών από την Ελλάδα στην περιοχή της δυτικής Αφρικής! Αλλά και η Sarrah είδε τη ζωή της να βελτιώνεται κατά πολύ. H εκπαίδευση που έλαβε αλλά και το μικρό δάνειο που πήρε τη βοήθησε να φτιάξει τα πρώτα της σαπούνια και με την πώλησή τους να έχει σιγά σιγά ένα μικρό κέρδος. Πλέον είναι η ίδια που μεταφέρει τη γνώση σε άλλες γυναίκες της κοινότητάς της και με τα χρήματα που βγάζει από τα σαπούνια επέστρεψε και στην πώληση ψαριών! «Ευχαριστώ τον Θεό που η ζωή μου συνεχίζεται καλύτερα και απ’ ότι πριν ξεσπάσει ο ιός. Οι δουλειές πάνε καλά, τα παιδιά μας έχουν να φάνε και είμαστε ευτυχισμένοι». Η Sarrah και η Ελισάβετ είναι δύο μόνο επιτυχημένα παραδείγματα γυναικών που επωφελήθηκαν από τα μικροδάνεια.

H AFI, έχει στηρίξει μέχρι σήμερα περισσότερες από 144 επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους μικρούς επιχειρηματίες που έκαναν την ιδέα τους πραγματικότητα μέσω της Action Finance Initiative εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα