Τα μόρια έφεραν στο ΣτΕ Χίο και Λέσβο

Τα μόρια έφεραν στο ΣτΕ Χίο και Λέσβο

Μαθητές της Χίου υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματική η πιο αυξημένη μοριοδότηση που έλαβαν οι συμμαθητές τους στη Λέσβο, εξαιτίας του σεισμού του 2017, που χτύπησε την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έφερε ο σεισμός του 2017 τη Χίο και τη Λέσβο, οι μαθητές των οποίων εξαιτίας του Εγκέλαδου μοριοδοτήθηκαν για την εισαγωγή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σήμερα, Χιώτες μαθητές στρέφονται κατά αυτών της Μυτιλήνης, υποστηρίζοντας πως οι τελευταίοι έλαβαν περισσότερα μόρια, πράγμα που προσκρούει σε συνταγματικές αρχές.

Συγκεκριμένα, στην προσφυγή τους χαρακτηρίζουν τη μοριοδότηση του γειτονικού νησιού ως προνομιακή και χαριστική σε σχέση με αυτή που ορίστηκε για τους μαθητές της Χίου. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι αυτή η υπουργική απόφαση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση από τις περιστάσεις, ούτε συνδέεται με αξιολογικά κριτήρια.

ADVERTISING

Υπενθυμίζεται  ότι ο σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, χτύπησε την 12η  Ιουνίου 2017, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησαν οι πανελλήνιες εξετάσεις. Εξαιτίας των καταστροφών που σημειώθηκαν το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αναβολή διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων στα Λύκεια της Λέσβου, Χίου, Οινουσών και Ψαρών. Παράλληλα, με απόφαση του ίδιου υπουργού, μοριοδοτήθηκαν οι μαθητές των σεισμοπλήκτων περιοχών που έδιναν πανελλαδικές εξετάσεις.

Kαθορίστηκε ειδικό καθεστώς ποσοστού επιπλέον του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ για τους υποψηφίους των τεσσάρων νησιών με βάση τους  εξής συντελεστές:

α) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων των νήσων Χίου, Οινουσσών και Ψαρών   υπολογίζονται με συντελεστή 1,00.

β) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων της νήσου Λέσβου  υπολογίζονται με συντελεστή 1,20.

γ) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων   της   κοινότητας Βρίσας   Πολυχνίτου του Δήμου Λέσβου   υπολογίζονται με συντελεστή 1,40.  

24Media Network