Τα σχολεία ανοίγουν, η τριδημία “καραδοκεί” – Ανησυχία για τους μαθητές, τι ισχύει με μέτρα και απουσίες

Τα σχολεία ανοίγουν, η τριδημία “καραδοκεί” – Ανησυχία για τους μαθητές, τι ισχύει με μέτρα και απουσίες
SOOC

Στα σχολεία επιστρέφουν από αύριο, Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία λόγω της "σούπας" των αναπνευστικών ιώσεων και της έλλειψης φαρμάκων.

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών αλλά και των γονέων ενόψει της αυριανής επιστροφής μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η έξαρση γρίπης, ιώσεων και κορονοϊού, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούν προβληματισμό για το άνοιγμα των σχολείων αύριο, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, τη στιγμή που οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων παρουσιάζουν υψηλή πληρότητα σε όλη τη χώρα, σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και μάλιστα χωρίς την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Η ανησυχία για την ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία Παίδων όλης της χώρας είναι έντονη λόγω των αυξημένων προσελεύσεων, με την πληρότητα να κυμαίνεται στο 50% στην Αθήνα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο “Αττικό”, το “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό “Ηρακλείου” η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%.

Όπως ανέφερε και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης η κορύφωση του κύματος για αυτές τις ιώσεις και τη γρίπη αναμένεται μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, εκτιμώντας πως θα έχουμε πάνω από 300.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, μιλώντας στο OPEN, σχετικά με τη χρήση μάσκας ανέφερε: “Το να την φορέσουμε στα σχολεία νομίζω ότι είναι πισωγύρισμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις γριπώδης συνδρομές, με καλή αντισηψία στα χέρια, αν είναι δυνατόν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς να γίνεται αντισηψία στις επιφάνειες κάθε 2 ώρες”.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως τα σχολεία θα “ανοίξουν αύριο κανονικά, όπως τα είχαμε προγραμματίσει όλα, δεν έχει αλλάξει κάτι”, ενώ πρόσθεσε πως “δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση ούτε με το Υπουργείο Υγείας ούτε με την επιτροπή των ειδικών για επιστροφή της μάσκας”.

Με ποια μέτρα πρέπει να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο

Μπορεί τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας να μην έχουν ανακοινώσει ούτε προαιρετικά μέτρα, όμως οι παιδίατροι είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί.

Κι αυτό διότι αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν ούτε φάρμακα, ενώ στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία και τις κλινικές Παίδων επικρατεί συνωστισμός σε κάθε εφημερία.

“Κυρίως για τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, υπάρχει ισχυρή σύσταση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, να φορούν μάσκα στις σχολικές αίθουσες, όχι σε εξωτερικούς χώρους”, είπε στο Magazine του NEWS 24/7 ο παιδίατρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας.

Επίσης, σύμφωνα με τις οδηγίες της ομοσπονδίας, ισχυρή σύσταση για μάσκα στη σχολική αίθουσα έχουν και τα παιδιά που διαμένουν στο ίδιο σπίτι με ηλικιωμένους ή με άτομα που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα και έχουν υψηλό κίνδυνο βαριάς νόσησης από τους ιούς του αναπνευστικού.

Για τα υπόλοιπα παιδιά υπάρχει προτροπή για χρήση μάσκας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, λέει ο κ. Νταλούκας.

Τι ισχύει για τους απουσίες των μαθητών λόγω γρίπης

Παρά το γεγονός πάντως ότι οι μαθητές επιστρέφουν κανονικά στα σχολεία, εγκύκλιος προβλέπει τη δυνατότητα απουσιών για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη και επίσης έχει γίνει και σύσταση στους γονείς ότι αν κάποιο παιδί έχει συμπτώματα να μην πάει στο σχολείο.

Το ΦΕΚ που δημοσιευθεί αφορά τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από 1 Ιανουαρίου 2023 και έως και τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023.

Η εγκύκλιος που εκδόθηκε προβλέπει ότι οι απουσίες μαθητών έως πέντε εργάσιμες ημέρες που οφείλονται στην εποχική γρίπη θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρώνται.

Σύμφωνα με το Alfavita, οι μαθητές θα πρέπει να φέρνουν σχετική βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Σημειώνεται πως οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας συστήνει σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως «πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα