Τέλος στις αιτήσεις ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών

Τέλος στις αιτήσεις ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών
Το Συμβούλιο της Επικρατείας Eurokinissi

Το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά πλειοψηφία δήλωσε αναρμόδιο για την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αναλυτικά η απόφαση.

Στην απόρριψη των αιτήσεων ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, που είχαν υποβάλει ομοσπονδίες και ενώσεις, προχώρησε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως δεν είναι αρμόδιο να εξετάσει την υπόθεση, με το σκεπτικό ότι η συμφωνία έχει καθαρά πολιτικό και κυβερνητικό χαρακτήρα, συνεπώς δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία, «συνιστούν καθεαυτές πράξεις διαχειρίσεως της πολιτικής εξουσίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και συνδέονται ευθέως με τη διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας». Ως εκ τούτου, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «έχουν κυβερνητικό χαρακτήρα, μη υποκείμενες στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ».

Ωστόσο, επειδή οι προσβαλλόμενες πράξεις ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις σε συνταγματικά προστατευόμενα ατομικά δικαιώματα ή σε πολιτικά δικαιώματα ή ακόμα να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις σε ιδιώτες, ειπναι δυνατόν να γίνουν ατομικές νομικές ενέργειες (αγωγές, προσφυγές, κ.λπ.) στα δικαστήρια.

Παράλληλα, στην απόφαση καταγράφεται και μία αντίθετη άποψη από το σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Ποταμιά, ο οποίος αποτέλεσε τη μειοψηφία. Υποστήριξε ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις υπόκειται στον έλεγχο του ΣτΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα