Τέντες: "Υπουργοί και βουλευτές θα αντιμετωπίζονται όπως ο απλός πολίτης"

Τέντες: "Υπουργοί και βουλευτές θα αντιμετωπίζονται όπως ο απλός πολίτης"

Πρόταση για να μπει τέλος στις διακρίσεις όσον αφορά τη Δικαιοσύνη και τους βουλευτές, ετοιμάζει ο Συντονιστής κατά της Διαφθοράς Ι. Τέντες. Τι δηλώνει για τη διαφθορά στην Ελλάδα.

Ο Συντονιστής κατά της Διαφθοράς και πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" παραδέχεται ότι υπάρχει διαφθορά στη χώρα αλλά εκτιμά πως είναι υπερτιμημένη ως μέγεθος.

"Διαφθορά υπάρχει στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι σε έναν βαθμό το μέγεθός της είναι υπερτιμημένο. Οφείλεται σε υπερβολικές ίσως εκτιμήσεις των αγανακτισμένων και απογοητευμένων πολιτών" λέει χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το οικονομικό ύψος της διαφθοράς, δηλώνει: "Νομίζω εκατομμύρια αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν σαφή στατιστικά στοιχεία. Πάντως ως προς τη συνολική διαφθορά δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, το ποσοστό αυτό από 13,5% σε προηγούμενα χρόνια έχει πέσει για το 2012 σε μόλις 8,6%".

Εξομοίωση της ποινικής μεταχείρισης βουλευτών-πολιτών

Τονίζει την ανάγκη εξομοίωσης της ποινικής μεταχείρισης βουλευτών και υπουργών με αυτή των πολιτών προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

"Η ποινική μεταχείριση βουλευτών και υπουργών πρέπει να εξομοιωθεί, αν όχι πλήρως, πάντως σε μεγάλο βαθμό με αυτή των κοινών πολιτών. Ο Εθνικός Συντονιστής ως επιτελικός θεσμός που από τον νόμο έχει δικαίωμα να προτείνει νομοθετικές και εν γένει κανονιστικές ρυθμίσεις που αφορούν τη διαφθορά, ασφαλώς από την οπτική γωνία του αντικειμένου του θα λάβει σαφέστερες θέσεις όταν έρθει η ώρα", υπογραμμίζει ο κ. Τέντες.

Σε ότι αφορά τη νομική μεταχείριση ισχυρών παραγόντων δεν αρνήθηκε ότι πολλοί έχουν πλεονέκτημα, ωστόσο υπάρχουν παραδείγματα, που αποδεικνύουν ότι η Δικαιοσύνη τελικά αποφασίζει ανεξάρτητα.

"Δεν θα αρνηθώ ότι η δυνατότητα να έχει ο κατηγορούμενος πρόσβαση σε επώνυμους δικηγόρους παρέχει κάποια πλεονεκτήματα στην υπεράσπισή του. Από την άλλη μεριά όμως βλέπουμε καθημερινά ισχυρούς, παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, να υφίστανται χωρίς διάκριση βαριές συνέπειες του νόμου", κατέληξε ο κ. Τέντες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιοσύνη
SHARE:

24Media Network