Θεατροπαιχνίδια και αλληλεγγύη στον λόφο του Κολωνού

Θεατροπαιχνίδια και αλληλεγγύη στον λόφο του Κολωνού

Παιχνίδι που δεν περιλαμβάνει κάποια οθόνη. Παιχνίδι που χαρακτηρίζεται από ευρηματικότητα, φαντασία και αναζήτηση. Σε αυτό το εργαστήρι τα παιδιά παίζουν και μαθαίνουν την έννοια της αλληλεγγύης.

Τι μπορεί να αποτελέσει αφορμή για ένα παιχνίδι σήμερα; Παιχνίδι που δεν περιλαμβάνει κάποια οθόνη αλλά αποτελείται μόνο από ευρηματικότητα, φαντασία και αναζήτηση;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αφετηρία για παιχνίδι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Ένα αντικείμενο, μια εικόνα, ένα τραγούδι, ένα παραμύθι, μια σκέψη, κάτι που παρατηρούμε. Αφορμή για παιχνίδι μπορεί ακόμα να γίνει μια καλή διάθεση, μια κακή διάθεση, ένα βλέμμα, μια λέξη, ένα χρώμα, ένας ήχος!

Όλα αυτά αποτελούν έμπνευση για παιχνίδι και στο εργαστήρι «Θεατροπαιχνίδια» στο Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα. Σε αυτό το εργαστήρι τα παιδιά παίζουν. Μαθαίνουν από ανθρώπους κατάλληλα καταρτισμένους (το εργαστήρι γίνεται σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση) να επικοινωνούν με λέξεις αλλά και χωρίς αυτές, να κατανοούν τους άλλους αλλά και τους εαυτούς, να συνδέονται με την κοινότητά τους. Παιδιά ηλικίας από 6 μέχρι 9 ετών, μέσα από τεχνικές εκπαιδευτικού θεάτρου μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά, να συνεργάζονται, να εμπιστεύονται το ένα το άλλο και να εκφράζονται σωματικά και λεκτικά.

Μέσα από το παιχνίδι έρχονται σε επαφή και με την έννοια της αλληλεγγύης, συμμετέχοντας και τα ίδια είτε ως παρατηρητές είτε ως άμεσα εμπλεκόμενοι σε μία πράξη αλληλεγγύης για την γειτονιά τους, τον Κολωνό. Το σημαντικό, σύμφωνα με τις εισηγήτριες του προγράμματος είναι «να μην μιλάμε μόνο για την αλληλεγγύη αλλά να καταφέρουμε να την κάνουμε πράξη»! Το Κέντρο βρίσκεται στην περιοχή του Κολωνού και με τον ιστορικό λόφο να είναι σε απόσταση αναπνοής, τα παιδιά όσο ο καιρός είναι ζεστός συγκεντρώνονται εκεί για να εξερευνήσουν και να δημιουργήσουν ιστορίες αλληλεγγύης αποφεύγοντας τις κλειστές αίθουσες ώστε να είναι καλύτερα προστατευμένα και από την πανδημία.

To Κέντρο έχει στόχο την ενδυνάμωση και την επίλυση των πρακτικών, καθημερινών προβλημάτων των συμπολιτών μας. Οι ενήλικοι εκεί βρίσκουν συμβουλευτικές υπηρεσίες εύρεσης εργασίας αλλά και ψυχοκοινωνική, νομική και λογιστική στήριξη. Παράλληλα τα παιδιά και οι έφηβοι αποκτούν χρήσιμες γνώσεις και αναπτύσσουν δεξιότητες σε τομείς όπως η τεχνολογία, οι επιστήμες και οι τέχνες, μέσω της συμμετοχής τους σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα εδώ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα