Θεοφάνια: Κόσμος στις εκκλησίες παρά την απαγόρευση

Θεοφάνια: Κόσμος στις εκκλησίες παρά την απαγόρευση

Λειτουργούν τελικά οι εκκλησίες σε όλη τη χωρα σήμερα, χωρίς να επιβάλλεται πρόστιμο, πάρα το γεγονός πως δεν έγιναν αποδεκτά τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το περασμένο Σάββατο.

“Οι εκκλησίες μας θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανίων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους” ανέφερε η  κυβέρνηση το περασμένο Σάββατο, κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας από τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. 

Ωστόσο, η εκκλησία δεν συμμορφώθηκε. Από το πρωί σήμερα, ανήμερα των Θεοφανίων, όπως κατέγραψε το News 24/7, οι εκκλησίες λειτουργούν, με την είσοδο στους πιστούς να επιτρέπεται και να ρυθμίζεται από τους αρμόδιους του εκάστοτε ναού και όχι από την Αστυνομία.

 

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιπτώσεις τους προηγούμενους μήνες, όπου η κυβέρνηση έδινε εντολή στην Αστυνομία να πραγματοποιεί προσαγωγές και να βεβαιώνει πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα, σήμερα δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αφού επετράπη στην Εκκλησία να ρυθμίσει εκείνη τον αριθμό των πιστών που μπαίνουν στους ναούς και να παρακολουθούν την λειτουργία των Θεοφανίων. 

Στον Πειραιά, στο εσωτερικό της Μητρόπολης, βρίσκονταν λιγότερα από 50 άτομα, καθώς τόσους επέτρεψαν οι υπεύθυνοι της εκκλησίας. Έξω από τον ναό υπήρχε διακριτική παρουσία της Αστυνομίας, η οποία ωστόσο δεν επενέβη για να τηρηθούν τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

 

Ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε: “Απαγορεύεται η τελετή του αγιασμού των υδάτων για κάποιους λόγους που δεν κατανοώ, καθώς θα μπορούσε κάλλιστα ο εκάστοτε ιεράρχης να την κάνει, χωρίς επιβάρυνση της προσπάθειας αποφυγής διασποράς της πανδημίας. Εν πάσει περιπτώσει πιστεύω η χάρις του Θεού να δώσει την παρουσία της και το έλεός της. Θα έλεγα ότι δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση της εκκλησίας και υπήρξε υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τα συμπεφωνημένα για το γεγονός των τριών μεγάλων εορτών της Ορθοδοξίας. Ενδεχομένως τα υγειονομικά πρωτόκολλα να επέβαλλαν μια τέτοια ρύθμιση, αλλά θα έπρεπε να γίνει σε απόλυτη ταύτιση απόψεων και θέσεων με την Αγία μας Εκκλησία”.

Θεοφάνια στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Ψυχικό

 

Από την άλλη πλευρά, στον ναό του Αγίου Δημητρίου στους Αμπελόκηπους, 500 μέτρα από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, δεν υπήρχε αστυνομική παρουσία, με την είσοδο των πιστών να γίνεται ελεύθερα και σε αυτήν την περίπτωση.

 

Στην είσοδο του ναού, υπήρχε ανακοίνωση εκ του ναού, που ζητούσε από όσους εισέρχονται να φορούν τη μάσκα προστασίας, ενώ η ροή ήταν συνεχής από το πρωί μέχρι την ολοκλήρωση της λειτουργίας, οπότε και οι πιστοί μπήκαν για να πάρουν αντίδωρο και αγιασμό αλλά και να κοινωνήσουν, όσοι το επιθυμούσαν.

Σημειώνεται πως σε όλες τις περιπτώσεις, οι πολίτες φορούσαν τις μάσκες.  Αυτή ήταν η εικόνα και σε άλλους ναούς, όπως στην Αγία Σοφία στο Νέο Ψυχικό, όπου υπήρχε ένα περιπολικό χωρίς να επεμβαίνει, εξωτερικά του ναού, ενώ στην Αγία Παρασκευή στη Νέα Σμύρνη δεν υπήρχε αστυνομική παρουσία.

Θεοφάνια στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στη Νέα Σμύρνη

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα η Ιερά Σύνοδος έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε λειτουργίες, παρά την κυβερνητική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εκκλησίες θα παρέμεναν κλειστές για τους πιστούς.

Αντίστοιχες εικόνες σημειώθηκαν και στην Θεσσαλονίκη, όπου από τα ξημερώματα οι πιστοί συμμετείχαν στην  λειτουργία ή σχημάτισαν ουρές έξω από τις εκκλησίες, προκειμένου να παραλάβουν αγιασμό.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα