Θεσσαλονίκη: Ο περίεργος θόρυβος στα Μετέωρα – Τι ήταν και πώς τον σταμάτησαν

Θεσσαλονίκη: Ο περίεργος θόρυβος στα Μετέωρα – Τι ήταν και πώς τον σταμάτησαν
Βρέθηκε η αιτία του "περίεργου" εκκωφαντικού ήχου thesstoday

Στην εκτίμησή της για την αιτία που προκάλεσε τον περίεργο θόρυβο που ταλαιπωρούσε για εβδομάδες τους κατοίκους των Μετεώρων στη Θεσσαλονίκη προχώρησε η ΕΥΑΘ.

Μετά από ενάμιση μήνα ταλαιπωρίας των κατοίκων λύθηκε το μυστήριο με τον περίεργο θόρυβο που απασχολούσε τα Μετέωρα της Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη.

Ο περίεργος αυτός θόρυβος ήταν η αιτία να χάσουν, κυριολεκτικά, τον ύπνο τους επί βδομάδες οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι μάλιστα συγκεντρώθηκαν στην περιοχή στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την προέλευση του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ο ήχος αυτός επί εβδομάδες ξεκινούσε αργά το βράδυ και γινόταν ακόμη εντονότερος μετά τις 2 τα ξημερώματα που συνήθως επικρατεί ησυχία. Όπως παρατήρησαν αρχικά οι ίδιοι, ο ήχος ακουγόταν από το υδραγωγείο όπου ήταν εντονότερος, ενώ υπήρχε και τρανταγμός στο έδαφος.

Στην υπόθεση φαίνεται να έριξε τελικά φως η ΕΥΑΘ, η οποία κατά τις χθεσινές έρευνές της εντόπισε το πρόβλημα. Συνεργεία της που βρέθηκαν χθες βράδυ στην περιοχή ανακάλυψαν ότι δυο χιλιόμετρα πιο μακριά στη δεξαμενή της ΕΥΑΘ στην Πολίχνη ένα μηχάνημα συντονιζόταν με τους αγωγούς του νερού και μετέφερε μακριά το θόρυβο.

Από που προήλθε τελικά ο θόρυβος

Σε ζήτημα συντονισμού στη δεξαμενή της ΕΥΑΘ στην Πολίχνη φαίνεται ότι οφείλεται τελικά ο θόρυβος που εδώ και ημέρες κρατά ξάγρυπνους τους κατοίκους στην περιοχή των Μετεώρων, στον δήμο Παύλου Μελά.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν τα κλιμάκια της εταιρείας, που με ειδικό επιστημονικό προσωπικό πραγματοποίησαν σήμερα ελέγχους και δοκιμές σε δίκτυα κι εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Πολίχνη.

Βρέθηκε η αιτία του "περίεργου" εκκωφαντικού ήχου thesstoday

Σύμφωνα με το πόρισμά τους, «μηχανισμός σε δεξαμενή της ΕΥΑΘ στην Πολίχνη προκαλούσε κρουστικό φαινόμενο, το οποίο λόγω συντονισμού και εξαιτίας του αναγλύφου της περιοχής μετέφερε τον ήχο δύο χιλιόμετρα μακριά», αναφέρει, σε σημερινή της ανακοίνωση, η εταιρεία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τονίζεται δε, ότι δεν υπήρχε τεχνικό ζήτημα ή ζήτημα παλαιότητας στη δεξαμενή της εταιρείας, ενώ δεν ακουγόταν θόρυβος κατά τη λειτουργία της. Πάντως, η ΕΥΑΘ δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις δοκιμές στην εγκατάσταση και τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι αυτή ήταν η πηγή του θορύβου τις νυχτερινές ώρες στα Μετέωρα.

ThessToday

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών Μετέωρα, Ιωάννης Πυρίδης δήλωσε στο ThessToday.gr με δυσαρέσκεια μετά την αποχώρηση της ΕΥΑΘ ότι «Εδώ κι ένα μήνα είμαστε καθημερινά στο σημείο με τους πολίτες και περιμέναμε έστω να μας πουν κάτι. Έφυγαν από το υδραγωγείο και δεν μας ανέφεραν τίποτα».

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Παπαδόπουλος τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν επίσημα έγγραφα από κάθε αρμόδιο φορέα που κάνει αυτοψία στο σημείο και δεν εμπλέκεται με τον ήχο «προκειμένου να προχωράμε στον επόμενο. Θα ενοχλήσουμε τον δήμο ώστε να στείλει τα κατάλληλα έγγραφα στις υπηρεσίες. Σήμερα, μάλιστα θα σταλθούν επίσημα έγγραφα στο ΑΠΘ προκειμένου να λάβουμε μια ακόμη βοήθεια από εκεί. Πρώτα πρέπει να απορρίψουμε τους πιθανούς υπόπτους (νερό, φυσικό αέριο κτλ)».

@TeofilosDadis

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες συνεργεία του φυσικού αερίου και της ΕΥΑΘ μετέβησαν στο σημείο και από τους ελέγχους που έγιναν δεν βγήκε κάποιο επίσημο συμπέρασμα. Ωστόσο, οι έρευνες στρέφονται στη λειτουργία του υδραγωγείου και των αγωγών νερού. Αν και πηγές της ΕΥΑΘ ανέφεραν στο ThessToday.gr ότι παρ’όλο που οι πρώτοι έλεγχοι δεν έδειξαν κάποιο πρόβλημα στο δίκτυό τους, «είναι και για εμάς ένα πρωτόγνωρο γεγονός. Συνεχίζουμε μέχρι να το εντοπίσουμε την πηγή του ήχου που ταλαιπωρεί τόσους κατοίκους».

Το γεωλογικό φαινόμενο ή η σύνδεση του ήχου με τους σεισμούς που έγιναν πρόσφατα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική έχει αποκλειστεί όπως τόνισε για μια ακόμη φορά στο ThessToday.gr o Βασίλης Μέλφος, Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

«Οφείλεται καθαρά στα τεχνικά έργα της περιοχής και στα δίκτυα που σχετίζονται με αυτά. Αν υπήρχε το ενδεχόμενο ενός τέτοιου φαινομένου δεν θα λειτουργούσε με χρονοδιακόπτη, ξεκινά στις 12 τα μεσάνυχτα και σταματά στις 5 τα ξημερώματα και σίγουρα θα είχαν εμφανιστεί οι συνέπειες», δήλωσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα