Θεσσαλονίκη: Οργή και αντιδράσεις για το “μπλόκο” στο λιανεμπόριο

Θεσσαλονίκη: Οργή και αντιδράσεις για το “μπλόκο” στο λιανεμπόριο
Κλειστά καταστήματα λόγω καραντίνας στη Θεσσαλονίκη MotionTeam

Πληθαίνουν οι "φωνές" εμπόρων και θεσμικών φορέων για την απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει κλειστά τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη.

Την οργή και αντίδραση των εμπόρων αλλά και των εκπροσώπων του λιανεμπορίου και του τουρισμού έχει φέρει η απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει κατεβασμένα τα ρολά στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης (το ίδιο ισχύει για Κοζάνη και Αχαΐα), σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στις τρεις αυτές Περιφερειακές Ενότητες.

Έμποροι κάνουν λόγο για “θέατρο του παραλόγου” εκφράζοντας την αγωνία που βιώνουν για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, μαζί και τις ενστάσεις τους για την απόφαση που διαχωρίζει τη συμπρωτεύουσα από την υπόλοιπη Ελλάδα, διατηρώντας το “λουκέτο” στα καταστήματα.

“Είναι αδιανόητο δυο ημέρες νωρίτερα να ανακοινώνουν οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου πανελλαδικά, γνωρίζοντας την επιθετική πορεία του ιού και τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα και την τελευταία στιγμή να εξαιρούν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου τρεις περιοχές”, λέει επιχειρηματίας στο Voria, ενώ, αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη Παρασκευή, πολλοί ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων προετοιμάζονταν για άνοιγμα, φτιάχνοντας βιτρίνες και καθαρίζοντας τους χώρους.

“Μοιάζει με ανέκδοτο, κάθε λίγο αλλάζουν τις ημερομηνίες ανοίγματος. Η τακτική αυτή αποτελεί ταφόπλακα για τον κλάδο μας. Το ζητούμενο είναι να ανοίξουμε επιτέλους και να μην μας εμπαίζουν! Περιμέναμε πως και πως πως να ανοίξουμε και τελικά δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Είμαστε πέντε μήνες κλειστά. Κάναμε αγώνα να βρούμε εμπόρευμα και τελικά θα μείνουμε να το κοιτάμε… Φοβάμαι πως έχει χαθεί ο έλεγχος”, λέει ένας άλλος έμπορος.

Πρόκειται για θέατρο του παραλόγου. Μόλις αισθανθήκαμε μια μικρή σπίθα αισιοδοξίας με την ανακοίνωση για άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπό περιορισμούς βέβαια πάντα, η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά έκανε πίσω για τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει συσσωρευμένο απούλητο εμπόρευμα, από πέρυσι, που έχουμε πληρώσει συν το καινούργιο. Ποτέ θα τα πουλήσουμε όλα αυτά;”, αναρωτιέται έμπορος υποδημάτων.

Πρόεδρος ΕΕΘ: “Αναιρέστε την απόφαση, ανοίξτε το λιανεμπόριο”

Για αιφνιδιαστική ανακοίνωση για το μη άνοιγμα του λιανεμπορίου κάνει λόγο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης: “Οι αντικρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων για την επίδραση του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της πανδημίας αφήνουν αναπάντητα βασανιστικά ερωτηματικά στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης ενώ δεν μπορούν να ελεγχθούν απρόβλεπτες αντιδράσεις ανθρώπων που καταστρέφονται”, αναφέρει ο Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση “την ύστατη στιγμή να αναιρέσει την απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου, να δώσει την ελπίδα στους χιλιάδες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και μαζί και την ασφαλή διέξοδο στους Θεσσαλονικείς να κινηθούν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον τηρώντας τα μέτρα που ήδη έχουν εφαρμόσει οι επαγγελματίες”.

Και καταλήγει: “Η υγεία είναι προτεραιότητα μας , αλλά και η επιβίωση μας είναι μέλημα μας”.

Πρόεδρος Ξενοδόχων: “Δεν είμαστε πολίτες β’ διαλογής”

Παράλληλα, έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέα Μανδρινού.

Σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Μανδρινός καλεί την κυβέρνηση να βρει κλίνες για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και να λειτουργήσει κανονικά η αγορά.

“ΠΟΛΙΤΕΣ Β ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το κράτος έβλεπε το πρόβλημα με τις κλίνες ΜΕΘ στην Αθήνα και πρόσθετε συνέχεια νέες κλίνες. Για τη Θεσσαλονίκη υπήρχε άλλο σχέδιο γιατί δεν περίσσευαν χρήματα από τους φόρους μας για ανάλογες κλίνες, έστελνε λοιπόν από τη Δευτέρα τις κάμερες στο στενό κομμάτι της παλιάς παραλίας που χωράνε μέχρι 4 άτομα μαζί για να δείξει το «πρόβλημα» που ερχόταν. Δε θα το φάμε και αυτή τη φορά.. Βρείτε κλίνες ΚΑΙ ΕΔΩ και ανοίξτε την αγορά αλλιώς το μελλοντικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με των εκλογών αυτής της βδομάδας στον Αθλητισμό”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα