Τηλεκπαίδευση: Η διορία για συμμόρφωση του Υπ. Παιδείας με το νόμο έχει τελειώσει εδώ και 21 ημέρες

Τηλεκπαίδευση: Η διορία για συμμόρφωση του Υπ. Παιδείας με το νόμο έχει τελειώσει εδώ και 21 ημέρες
O νόμος ψηφιακών υπηρεσιών αναμένεται να πλήξει, αυτούς που λέει πως θέλει να προστατέψει. Getty Images/iStockphoto

Από τις 16 Μαρτίου, όταν και έληξε η σχετική διορία, μέχρι και σήμερα, ουδεμία ενημέρωση υπάρχει για το αν το Υπουργείο Παιδείας έχει ακολουθήσει τις οδηγίες της ΑΠΔΠΧ έτσι ώστε να είναι σύννομη η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Με την απόφαση (50/2021) που είχε εκδώσει και κοινοποιήσει στις 16/11/2021 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αφού εντόπισε σειρά προβλημάτων και παραβιάσων του κανονισμού περί προσωπικών δεδομένων κατά τη λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης, είχε επιπλήξει σχετικά το Υπουργείο Παιδείας και είχε δώσει τετράμηνη διορία έτσι ώστε να υπάρξει συμμόρφωση σε δύο κομβικά ζητήμα: 1ον στην παράνομη, χωρίς συναίνεση, συλλογή δεδομένων και 2ον στην παράνομη διαβίβαση δεδομένων στις ΗΠΑ.

Η σχετική διορία έληξε στις 16 Μαρτίου χωρίς όμως να υπάρξουν ανακοινώσεις περί συμμόρφωσης είτε από το Υπουργείο Παιδείας είτε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Το τονίζουμε αυτό διότι στις 16 Ιανουαρίου, και λίγο πιο νωρίς, λίγο πριν συμπληρωθούν δύο μήνες από την έκδοση της απόφασης, τόσο η Αρχή όσο και το Υπουργείο είχαν ενημερώσει ότι υπήρξε συμμόρφωση για εκείνες τις δυσλειτουργίες για τις οποίες η Αρχή είχε δώσει δίμηνη και όχι τετράμηνη διορία.

Γινόταν, μάλιστα, λόγος για υπόμνημα του Υπουργείου το οποίο όμως ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε (είτε από την Αρχή είτε από το Υπουργείο) αν και έχουν περάσει από τότε κοντά στους τρεις μήνες. Δεν είμαστε δηλαδή και… τυπικά σίγουροι αν το Υπουργείο πράγματι συμμορφώθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες της Αρχής.

Με την εξάντληση βέβαια της τετράμηνης διορίας, ούτε φωνή ούτε ακρόαση από κανέναν. Η τηλεκπαίδευση, όταν χρειάζεται, συνεχίζεται κανονικά μέσω της πλατφόρμας της Webex (που ανήκει στην αμερικανική εταιρία Cisco) χωρίς σ’ αυτήν να έχει γίνει η οποιαδήποτε βελτιωτική παρέμβαση που να γνωρίζουμε (και να έχει κοινοποιηθεί στους χρήστες).

Σύμφωνα με πηγές της Αρχής “εξετάζονται οι ενέργειες του Υπουργείου που μας γνωστοποιήθηκαν”. Κανείς όμως δεν γνωρίζει ποιες είναι αυτές οι ενέργειες όπως και κανείς δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του υπομνήματος του Υπουργείο που κατατέθηκε στην Αρχή στα μέσα του Ιανουαρίου. Και γιατί, τέλος πάντων, δεν μπορούμε να μάθουμε 20 και πλέον ημέρες μετά το τέλος της σχετικής διορίας ποιες είναι αυτές οι περίφημες ενέργειες προς συμμόρφωση του Υπουργείου. Ακόμα και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε συνεδρίαση της οποίας έδωσε το παρών, ο επικεφαλής της Αρχής Κωνσταντίνος Μενουδάκος απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας.

Οπως και να έχει, τα δεδομένα έχουν ως εξής: Στην πλατφόρμα του Webex δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή ή παραμετροποίηση που να ανακοινώθηκε. Επίσης, η πολιτική απορρήτου του αναφέρεται, σχετικά με το πλαίσιο διαβιβάσεων δεδομένων στις ΗΠΑ, στο παλιό καθεστώς το οποίο όμως έχει διαφοροποιηθεί ήδη από τον Ιούνιο του 2020 όπως γνωρίζει πολύ καλά η Αρχή. Εννοείται ότι δεν έχει ανακοινωθεί ή κοινοποιηθεί η οποιαδήποτε διόρθωση σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της παράνομης συλλογής δεδομένων από 1,5 φυσικά πρόσωπα και της εξίσου παράνομης διαβίβασής τους στις ΗΠΑ (όπου πολύ πιθανώς να πωλήθηκαν σε ενδιαφερόμενες εταιρίες).

Τα ερωτήματα προκύπτουν, έτσι, αβίαστα: Γιατί έχει σημειωθεί αυτή η καθυστέρηση; Συμμορφώθηκε πράγματι το Υπουργείο Παιδείας στις οδηγίες της Αρχής και γιατί δεν έχει δοθεί το υπόμνημα του Ιανουαρίου στη δημοσιότητα; Η Cisco έχει ελεγχθεί από την Αρχή; Αν ναι, ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Αν όχι, γιατί δεν ελέγχθηκε;

Σημειώνουμε ως προς το τελευταίο σκέλος των ερωτημάτων, ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει κάθε δικαίωμα να ελέγξει την εταιρία. Ωστόσο, δύο χρόνια και ένα μήνα μετά την έναρξη της τηλεκπαίδευσης αλλά και της αποκάλυψης με σειρά από ρεπορτάζ ότι το Υπουργείο Παιδείας πέταξε το κανονισμό περί προσωπικών δεδομένων ουσιαστικά στον κάλαθο των αχρήστων, αυτό δεν φαίνεται να έχει γίνει. Σε αντίστοιχη περίπτωση στη Μεγάλη Βρετανία η εκεί Αρχή έκανε ακριβώς αυτό: Εγκαταστάθηκε στο data center της εταιρίας και διενήργησε εξονυχιστικούς ελέγχους.

Αναμένουμε, με τη σειρά μας, εξελίξεις και επίσημες ανακοινώσεις που οι εμπλεκόμενοι οφείλουν στους 1,5 εκ. χρήστες της πλατφόρμας (μαθητές και εκπαιδευτικούς).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα