Το άλλο πρόσωπο του Στάθη Ψάλτη

Το άλλο πρόσωπο του Στάθη Ψάλτη

Οι ξεχασμένες δραματικές στιγμές ενός χαρισματικού ηθοποιού

Από τον τηλεοπτικό «Συμβολαιογράφο» του Γιώργου Μιχαηλίδη, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Ραγκαβή, μέχρι το «Ημερολόγιο ενός τρελού» του Γκόγκολ στο θέατρο, ο Στάθης Ψάλτης είχε αποδείξει ότι διέθετε μια εξαιρετική στόφα ηθοποιού και ότι μπορούσε να διαχειριστεί ερμηνευτικά μεγάλους και σημαντικούς ρόλους.

Η απώλεια του αφήνει εκτός από μεγάλη θλίψη στην πολιτιστική σκηνή της χώρας και ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Μέσα από τις κωμωδίες του και τα εκφραστικά του μέσα, ο Στάθης Ψάλτης κατάφερε να κερδίσει τα χαμόγελα και τη συμπάθεια των θεατών και να γίνει για αυτούς ένα πρόσωπο γνώριμο και αγαπητό.

Οι ατάκες του υιοθετήθηκαν από το κοινό όσο λίγων άλλων και παρά το γεγονός ότι στα μάτια πολλών φαινόταν να έχει μόνο κωμική πάστα και μια ερμηνευτική μανιέρα, κατάφερε μέσα από ρόλους στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο να δείξει ψήγματα -αν όχι πλευρές- του πολύπλευρου ταλέντου του.

Ακόμα και μέσα από την επιθεώρηση, την οποία υπηρέτησε σχεδόν καθ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Στάθης Ψάλτης έδειχνε τις ικανότητες που είχε ως ηθοποιός.

Τα τελευταία χρόνια ο δημοφιλής ηθοποιός είχε εκφράσει την επιθυμία του να παίξει Μπέκετ (κυρίως το «Περιμένοντας τον Γκοντό») ή Σαίξπηρ, τον «Ριχάρδο τον Γ’».

Το 2014 πρωταγωνίστησε στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη και το 2016 στην παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, όπου υποδύθηκε την παραμάνα της Ιουλιέτας, αποδίδοντας τόσο την κωμική όσο και τη δραματική διάσταση του ρόλου.

Δείτε στιγμιότυπα των προβών του από τον «Ρωμαίο και Ιουλιέτα»:

Η τελευταία εμφάνισή του στον κινηματογράφο είναι σε έναν μικρό ρόλο στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Καζαντζάκη, η οποία προγραμματίζεται να βγει στις αίθουσες το φθινόπωρο.

Δείτε πλάνα από την ταινία «Καζαντζάκης»:

Τηλεόραση

Η πρώτη εμφάνισή του Στάθη Ψάλτη έγινε στην τηλεόραση το 1973 σε ηλικία 22 ετών στην τηλεοπτική σειρά «Οι Έμποροι Των Εθνών». Στη σειρά αυτή τραγούδησε το «Ήτανε μια φορά» του Σταύρου Ξαρχάκου (σ.σ.: από τότε είχε τραγουδήσει αρκετά τραγούδια σε ταινίες του και σε επιθεωρήσεις). Σε έναν από τους συγκλονιστικούς ρόλους της καριέρας του σε ηλικία 27 ετών, ο Στάθης Ψάλτης εμφανίστηκε στο σίριαλ της ΕΡΤ «Ο Συμβολαιογράφος» ενσαρκώνοντας τον Παναγιώτη Μερκάτο, τον γραμματέα του ανακριτή, δίπλα στον Βασίλη Διαμαντόπουλο (συμβολαιογράφο Τάπα) και τον Σταύρο Ξενίδη.

Στην τηλεόραση είχε παίξει και στην «Τύχη της Μαρούλας (1973), «Γιούγκερμαν» (1976-1977) που προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ,«Τα παλιόπαιδα τα ατίθασα» (1980), «Τμήμα Ηθών» (1993), «Καλημέρα Ζωή» (1994) και «Αν μ’ αγαπάς»(2006).

Δείτε αποσπάσματα από τις εμφανίσεις του στο «Τμήμα Ηθών» και το «Καλημέρα Ζωή»:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα