Το χέρι του κινδυνεύει να χάσει 16χρονος από αυτοσχέδια κροτίδα

Το χέρι του κινδυνεύει να χάσει 16χρονος από αυτοσχέδια κροτίδα

Οι μάνες των 16χρονων φίλων του, αγόρασαν 775 κροτίδες για να φτιάξουν, οι γιοι τους τα αυτοσχέδια φονικά βαρελότα!

Το χέρι του κινδυνεύει να χάσει ένας 16χρονος από την Σύρο, ο οποίος ανατινάχτηκε κρατώντας αυτοσχέδιο βαρελότο με το οποίο τον προμήθευσαν δυο συνομήλικοι φίλοι του!

Τραγική λεπτομέρεια, που οφείλει αν μη τι άλλο να προβληματίσει, είναι ότι οι μητέρες των δύο φίλων του 16χρονου ευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά γι αυτή την αιματηρή εξέλιξη, αφού εκείνες αγόρασαν μέσω διαδικτύου 775 κροτίδες και προμήθευσαν τα ...”βλαστάρια” τους με τις πρώτες ύλες για να κατασκευάσουν τα αυτοσχέδια φονικά βαρελότα...

Οι ανήλικοι μετέβησαν το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής δίπλα από το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Σύρου στο χωριό Μάννα και εκεί έδωσαν στον 16χρονο φίλο τους το αυτοσχέδιο και άκρως επικίνδυνο βαρελότο, για το οποίο είχαν αδειάσει την πυρίτιδα από 20 κόκκινες κροτίδες σε μία, να το ανάψει... Τότε το βαρελότο-”δυναμίτης” εξερράγη, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί ο αντίχειρας στο αριστερό χέρι του παιδιού και η φάλαγγα του τελευταίου δακτύλου.

Ο νεαρός μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο του νησιού και από εκεί στην Αθήνα και στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου εξειδικευμένοι γιατροί δίνουν μάχη να επανασυγκολήσουν τα ακρωτηριασμένο μέλος του αγοριού.

Από την Αστυνομία συνελήφθησαν οι δύο 16χρονοι φίλοι του τραυματία και οι μητέρες τους, 50 και 47 ετών αντίστοιχα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της προμήθειας, κατοχής, διάθεσης ειδών πυροτεχνίας και παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων.

Από τις κατ' οίκον έρευνες που ακολούθησαν,βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 775 τυποποιημένες κροτίδες και βεγγαλικά. Τα εν λόγω ειδή πυροτεχνίας είχαν προμηθευτεί μέσω διαδικτύου οι δυο κατηγορούμενες μητέρες των ανηλίκων, ενώ τις 200 από αυτές τις είχε στο σπίτι του ο τραυματίας και του τις είχαν προμηθεύσει οι δύο φίλοι του. Οι συλληφθέντες ανήλικοι και οι γονείς τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου.

Από την ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζεται, ότι κάθε χρόνο κατά την περίοδο του Πάσχα στη χώρα μας γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, συνάνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και τραυματίζονται, κάποιοι μάλιστα σοβαρά σε σημείο ακρωτηριασμού, τύφλωσης ή και κώφωσης εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο.

Η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της πρόληψης αυτών των ατυχημάτων συμβουλεύει - συνιστά στους πολίτες και ιδίως στους γονείς τα εξής:

-Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.

-Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.

-Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.

-Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακρωτηριασμού ακόμα και θανάτου.

-Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.

-Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.

-Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

-Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς, με σκοπό να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και την κατανόηση των κινδύνων που διατρέχουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.

SHARE:

24Media Network