Το Κέντρο της ActionAid στη γειτονιά του Κολωνού κλείνει 4 χρόνια

Το Κέντρο της ActionAid στη γειτονιά του Κολωνού κλείνει 4 χρόνια
ActionAid

Το «Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα», το οποίο βρίσκεται στον Κολωνό, κλείνει τέσσερα χρόνια. Είναι ένα κέντρο στήριξης για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό.

Μεγαλώνοντας κανείς αρχίζει να καταλαβαίνει από νωρίς ότι οι ζωές των ανθρώπων διαφέρουν κατά πολύ και ότι το σημείο αφετηρίας του καθενός, που προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του, δεν είναι σε καμία περίπτωση κοινό. Μια διαπίστωση που σταδιακά μας κάνει να σκεφτούμε τις ευκαιρίες που έχουμε στη ζωή μας αλλά και τις επιλογές μας. Να σκεφτούμε το πώς στεκόμαστε απέναντι στους άλλους είτε είχαν περισσότερες ευκαιρίες από εμάς είτε λιγότερες.

Πριν τέσσερα χρόνια κι έπειτα από έρευνες φάνηκε ότι το τέταρτο δημοτικό διαμέρισμα Αθηνών, στο οποίο ανήκει και η γειτονιά του Κολωνού, παρουσίαζε πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας (27%) και αρκετά υψηλά ποσοστά του αριθμού μονογονεϊκών νοικοκυριών (12,1%). Αντίστοιχα μεγάλος ήταν ο αριθμός των παιδιών και εφήβων, που λόγω χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος, δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε εξωσχολικές δραστηριότητες και μαθήματα ξένων γλωσσών. Την ίδια στιγμή μάλιστα που ενώ ήταν ο δεύτερος πιο φτωχός δήμος της Περιφέρειας Αττικής, παρουσίαζε και τα περισσότερα κενά σε δομές της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η διαπίστωση της κατάστασης οδήγησε στη δημιουργία ενός Κέντρου (για πολλούς κατοίκους της περιοχής γνωστό ως Επίκεντρο και πλέον ως “Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα”) που κατάφερε να φέρει κοντά ανθρώπους, να ενισχύσει οικογένειες, να βρει εργασία και να παρέχει υποστήριξη σε κατοίκους. Κατάφερε ακόμα να προσφέρει πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μικρά παιδιά, εφήβους κι ενήλικες.

Τέσσερα χρόνια τώρα, η ομάδα της ActionAid υποδέχεται κόσμο στην Πέτρας 93, δίπλα από τον Λόφο του Κολωνού και δίνει κίνητρο, αφορμές και ευκαιρίες στους ανθρώπους της γειτονιάς να κάνουν πράξη τα όνειρά τους. Για τον Χαράλαμπο, που είναι ένας από τους ανθρώπους που πέρασαν στην πόρτα του, το Κέντρο υπήρξε «σωτηρία», όπως λέει. Τον έκανε να πιστέψει ότι η κατάσταση μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν λύσεις. Αντίστοιχη και η ιστορία της Αφροδίτης’ «με εντυπωσίασε ότι δεν με άφησαν μόνη. Πίστεψαν σε μένα και στις δυνατότητές μου και προσπάθησαν να μου δώσουν το έναυσμα να καταλάβω καλύτερα τον εαυτό μου. Στο Κέντρο ένιωσα ότι είμαι στο σωστό μέρος για να κάνω το σωστό πράγμα κι έμαθα από τους ανθρώπους της ActionAid ότι είμαστε πολύ περισσότερα από ό,τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας».

Συνολικά περισσότερα από 4.000 παιδιά, νέοι και νέες και ενήλικες έχουν λάβει υποστήριξη μέχρι σήμερα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα στο athens.actionaid.gr.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα