Το σποτάκι του Athens Pride που "σκανδάλισε" το ΕΣΡ και κόπηκε

Το σποτάκι του Athens Pride που "σκανδάλισε" το ΕΣΡ και κόπηκε

Δείτε το επίμαχο τηλεοπτικό σποτάκι του Athens Pride που "κόπηκε" από το ΕΣΡ - Απαγόρευση και ανάρτησης αφισών στο Μετρό

Σάλος και αντικρουόμενες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την απόφαση του ΕΣΡ να απαγορεύσει τη μετάδοση του τηλεοπτικού σποτ του φετινού Athens Pride.

Η φετινή πορεία, 9η κατά σειρά, θα γίνει το Σάββατο 8 Ιουνίου στο κέντρο της Αθήνας. Η επίμαχη σκηνή που εικάζεται ότι ενόχλησε το Συμβούλιο, είναι το φιλί μεταξύ δύο κοριτσιών στο τέλος του βίντεο.

Παράλληλα, η διεύθυνση της εταιρείας "ΣΤΑΣΥ" που διαχειρίζεται το Μετρό, δε δέχτηκε να αναρτήσει διαφημιστικές αφίσες για την εκδήλωση.

Η ετυμηγορία του ΕΣΡ είναι η εξής:

"Σε σχέση με το αίτημα σας σε σχέση με την προβολή μηνύματος σχετικά με το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας- Athens Pride 2013, που θα λάβει χώρα στις 8 Ιουνίου του 2013, με κύριο σκοπό την προβολή των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και τον τρανσεξουαλικών ατόμων στην κοινωνία και των διεκδικήσεων τους.

Το αίτημα σας δεν εμπίπτει στο άρθρο 3 παρ. 2 της Κ.Υ.Α. για την δωρεάν μετάδοση κοινωνικών μηνυμάτων και κατ' επέκταση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μήνυμα με κοινωνικό χαρακτήρα".

Πληροφορίες για το Athens Pride, εδώ

Η απόφαση του ΕΣΡ και το πόστερ της εκδήλωσης:

Το σποτάκι του Athens Pride που
Το σποτάκι του Athens Pride που

Τα αιτήματα των διοργανωτών:

-Επέκταση του Προεδρικού Διατάγματος 132/2012 για τη Σύσταση Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας ώστε να περιλαμβάνει σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου με μέριμνα για αποτελεσματική και επαρκή προστασία στα θύματα ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας.

-Πλήρης ενσωμάτωση της απόφασης-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ έτσι όπως ψηφίστηκε στις 11.3.2013, συμπεριλαμβάνοντας και την ταυτότητα φύλου, ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου από κάθε μορφής ρητορική και πράξεις μίσους.

-Εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλική αγωγής σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με ισότιμη αναφορά σε σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου.

-Προσθήκη στο Σύνταγμα της χώρας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ως κατηγορία για την οποία απαγορεύεται κάθε διάκριση (στο πρότυπο της ευρωπαϊκής χάρτας δικαιωμάτων).

-Επέκταση του Οικογενειακού Δικαίου έτσι ώστε να παρέχεται ουσιαστική ισότητα και πρόσβαση στον πολιτικό γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

-Επέκταση του Οικογενειακού Δικαίου έτσι ώστε να παρέχεται ουσιαστική ισότητα και πρόσβαση στον πολιτικό γάμο στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

-Ισότιμη πρόσβαση σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παρένθετη μητρότητα, υιοθεσία και γονεϊκότητα σε LGBT ζευγάρια.

-Δημόσια ενημέρωση για το νόμο 3304/2004, που απαγορεύει κάθε διάκριση στην εργασία και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, μεταξύ άλλων, προσθήκη της ταυτότητας φύλου στους λόγους προστασίας, καθώς και διεύρυνσή του και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας.

Των ομάδων:

-Colour Youth:

Αναγνώριση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενδοσχολικής (bullying) και ενδοοικογενειακής βίας λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

-Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση:

Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα σεξουαλικής ταυτότητας και ταυτότητας φύλου.

-Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών:

Δικαίωμα στην αλλαγή των εγγράφων χωρίς ιατρικές / φαρμακολογικές προϋποθέσεις.

-Οικογένειες Ουράνιο Τόξο:

Αναγνώριση των LGBT οικογενειών και την εξάλειψη των διακρίσεων που υφίστανται τα παιδιά και τους γονείς τους σε όλα τα επίπεδα (νομικό, κοινωνικό, οικονομικό, σχολικό κ.α.).

-Θετική Φωνή:

Παρεμβάσεις πρόληψης από την πολιτεία σε συνεργασία με τις ΜΚΟ που να απευθύνονται στην ευπαθή (ως προς τον HIV) ομάδα των MSM (άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες).

-ACT UP Hellas:

Διαφανής διαδικασία χρηματοδότησης και προτεραιότητα σε προγράμματα πρόληψης για τον HIV/AIDS στις ομάδες στόχους, ειδικά στα νέα άτομα και στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.

-Διαχειριστική Ομάδα του Proud Press:

Αναδιάρθρωση της λειτουργίας του ΕΣΡ, προκειμένου να αποτρέπεται προβολή ρατσιστικών, σεξιστικών, ομοφοβικών και τρανσφοβικών στερεοτύπων από τα ΜΜΕ.

Εξασφάλιση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία λόγου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Athens Pride 2013

SHARE:

24Media Network