Το ΣτΕ ακύρωσε την εγκύκλιο Κεραμέως για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Το ΣτΕ ακύρωσε την εγκύκλιο Κεραμέως για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά
H υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως INTIME NEWS

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η εγκύκλιος Κεραμέως για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά έπρεπε να ακυρωθεί.

H συνήθεια του Υπουργείου Παιδείας να παίρνει σοβαρές αποφάσεις χωρίς να υπολογίζει ακόμα και τις νομικές συνέπειες αυτή τη φορά “τιμωρήθηκε”.

Πρόσφατα το Υπουργείο είχε προτιμήσει την επιλογή της εγκυκλίου έτσι ώστε να “περάσει” τη διαδικασία για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών για το σχολικό έτος που μόλις άρχισε.

Προφανώς υπολόγιζε ότι οι εγκύκλιοι δεν ακυρώνονται συνήθως από το ΣτΕ. Το ΣτΕ όμως θεώρησε αυτή τη φορά ότι η εν λόγω εγκύκλιος παράγει δίκαιο. Και έτσι έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της εγκυκλίου.

Ακυρώθηκαν όλες οι σχετικές πράξεις του Υπουργείου Παιδείας για έλλειψη νομοθετικής εξουσιοδότησης αλλά και για μη δημοσίευση σχετικού ΦΕΚ.

Οπως επισημαίνει σε σχετικά tweet ο νομικός Βασίλης Σωτηρόπουλος “οι αιτούντες εκτός από την τυπική παράλειψη είχαν ζητήσει την επί της ουσίας (εν μέρει) ακύρωση της εγκυκλίου απαλλαγής, καθώς με αυτήν το Υπουργείο εξακολουθεί να ζητά από τους γονείς να δηλώνουν ότι επιθυμούν την απαλλαγή των μαθητών “για λόγους θρησκευτικής συνείδησης ενώ η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει ήδη κρίνει με την απόφαση 32/2020 ότι η συγκεκριμένη δήλωση είναι περιττή, καθόσον περιλαμβάνει ειδική κατηγορία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σχετική με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις (στην αρνητική τους διάσταση).

Ακόμα και έτσι πάντως εξακολουθεί να απατείται από τους γονείς που θέλουν να απαλλάξουν από το μάθημα των θρησκευτικών τα παιδιάς δήλωση για “λόγους θρησκευτικής συνείδησης” αν και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχει κρίνει ότι η εν λόγω δήλωση είναι περιττή.

Το Υπουργείο τέλος δεν έχει φροντίσει αν και όφειλε, να οργανώσει ισότιμο μάθημα συναφούς περιεχομένου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα