Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταγγέλλει τη βία των Σκοπιανών κατά των προσφύγων

Tension between thousands of migrants and F.Y.R. of Macedonia border police due to the prolonged closing of the borders, in Idomeni, Greece on September 1, 2015.
Tension between thousands of migrants and F.Y.R. of Macedonia border police due to the prolonged closing of the borders, in Idomeni, Greece on September 1, 2015. SOOC

Έκθεση του ειδικού απεσταλμένου αποτελεί ράπισμα για τη γειτονική χώρα, αλλά και για τις χώρες της ΕΕ που παρακολουθούν αδιάφορες την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τα συμπεράσματα της αποστολής σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, του ειδικού εκπροσώπου για το προσφυγικό, Τσέχου Τόμας Μπότσεκ.

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε στις 7 με 11 Μαρτίου, και όπως ο ίδιος ο κ. Μπότσεκ εξηγεί στην έκθεσή του, στόχος του ήταν «να κατανοήσει με ποιο τρόπο, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα μπορούσε να βοηθήσει τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές ροές, τηρώντας τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις νομικές πράξεις του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Κατά τη διάρκεια της διερευνητικής αυτής αποστολής, ο κ. Μπότσεκ ήλθε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίζονται το θέμα, επισκέφθηκε τη Χίο και τα hot spots σε βόρειο Ελλάδα και Αττική, καθώς και στα σύνορα με την ΠΓΔΜ στους καταυλισμούς προσφύγων σε Γευγελή και Ταμπανόβτσε.

Στην έκθεσή του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΣτΕ εκφράζει την ανησυχία του για την κακομεταχείριση των προσφύγων από την αστυνομία των Σκοπίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ο ίδιος συνέλεξε.

Συνιστά στο ΣτΕ να βοηθήσει τις αρχές της ΠΓΔΜ για την εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού, ώστε να εξασφαλισθεί «ότι τα σύνορα με την Ελλάδα ελέγχονται τηρώντας τις δεσμεύσεις της ΠΓΔΜ για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο κ. Μπότσεκ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά των προσφύγων στους καταυλισμούς. Εκτιμά μάλιστα ότι η συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία θα μπορούσε να έχει ως αρνητική συνέπεια να παραμένουν τα παιδιά ακόμα μεγαλύτερο διάστημα στους καταυλισμούς ή πλησίον των κέντρων καταγραφής.

Συνιστά στο ΣτΕ να βοηθήσει τις ελληνικές Αρχές για την ενίσχυση του ελληνικού εθνικού συστήματος προστασίας του παιδιού, «έτσι ώστε να μπορεί να αποτρέψει και να αποκαταστήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής διαδικασίας».

Ζητά επίσης να βοηθηθούν οι ελληνικές Αρχές για την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και της επαγγελματικής ικανότητας ως προς την παροχή εναλλακτικών λύσεων «για τη διαμονή των οικογενειών, εν αναμονή της έκβασης των αιτήσεων ασύλου».

Καλεί το ΣτΕ να κινητοποιηθεί για την ανεύρεση πόρων (πχ χορηγίες ΕΟΧ και Νορβηγίας) προκειμένου να βοηθηθούν οι ελληνικές Αρχές για την οικοδόμηση πρόσθετων καταλυμάτων, καθώς και άλλων αναγκών όπως διερμηνεία, ενημέρωση και υποστήριξη από ψυχο-κοινωνικές υπηρεσίες.

 Συνιστά τέλος στο ΣτΕ να εκδώσει πρόσκληση και ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη του εκτός ΕΕ, να ανοιχθούν κάνοντας πρόσφορες και συμβάλλοντας στην μετεγκατάσταση προσφύγων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πρόσφυγες καταγγέλλουν την ΠΓΔΜ: 'Είμαστε ζώα και μας φέρονται έτσι';

Δακρυγόνα κατά των προσφύγων στην Ειδομένη από την αστυνομία της ΠΓΔΜ

Ειδομένη: Η ΠΓΔΜ έβγαλε τεθωρακισμένα στα σύνορα

Στηρίζει ΠΓΔΜ η Αυστρία: Απαράδεκτη η βία από μετανάστες κατά Σκοπιανών αστυνομικών

SHARE:

24Media Network