Τσατάνη: Να εξαιρεθεί από την πειθαρχική έρευνα η Β. Θάνου

Τσατάνη: Να εξαιρεθεί από την πειθαρχική έρευνα η Β. Θάνου
Γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Η εισαγγελέας Εφετών Γ. Τσατάνη κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου από την πειθαρχική έρευνα σε βάρος της πρώτης. Τις επόμενες ημέρες έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου

Αίτηση εξαίρεσης κατά της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου από την πειθαρχική έρευνα επ’ αφορμής της αποκαλούμενης υπόθεσης Βγενόπουλου, κατέθεσε η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία έχει ήδη κληθεί να δώσει εξηγήσεις τις επόμενες ημέρες.

Η εισαγγελική λειτουργός, η μηνυτήρια αναφορά της οποία κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλου, συζητείται αυτό το διάστημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κάνει εκτενή αναφορά στα όσα έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα.

Επικαλούμενη τα συμπληρωματικά ερωτήματα που της διαβίβασε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, μέσω του νομικού της παραστάτη, Θ. Σοφό, η Γ. Τσατάνη υποστηρίζει: «παρά τον βαναύσως προσβλητικό χαρακτήρα του ερωτήματος Υμών, το οποίο συνιστά τη θρυαλλίδα δια την παρούσαν

αίτησίν μου, ότι δεν με αφορά η όποια ενέργεια του επιχειρηματία, στον οποίον αναφέρεσθε, όπως και σε καμία περίπτωση δεν με αφορά οτιδήποτε από αυτά που Υμείς μπορεί να υπονοείτε». Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι η αναφορά της κατά του κ. Παπαγγελόπουλου δεν διαβιβάστηκε στα αρμόδια όργανα, ενώ μιλά για μια ακόμη «σύμπτωση», καθώς την επομένη από την ημέρα που εστάλη η αναφορά της, ο υπουργός δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος συγκάλεσε σύσκεψη για το θέμα της επιτάχυνσης των μεγάλων δικών, στην οποία συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτριος Παπαγγελόπουλος, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, οι Πρόεδροι του Δ.Σ.Α. και Πειραιώς, χωρίς όμως να κληθούν οι Εισαγγελικοί Λειτουργοί και κυρίως η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

«Ευλόγως γεννάται το ερώτημα: Εκ συμπτώσεως υπεβλήθη το αίτημα τούτο, καθ΄ όσον ακολουθεί η σύσκεψη την ίδια ημέρα, εις το Υπουργείο Δικαιοσύνης; Εκ συμπτώσεως, άραγε, αποστέλλουν την ίδια ημέρα, δηλαδή την 24-2-2016, τόσο ο κ. Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης, όσο και ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωνάς Νικολάου, πανομοιότυπου περιεχομένου έγγραφο, βάσει του οποίου αποφασίσατε τη διενέργεια εις βάρος μου, προσωπικώς παρ΄ Υμών, της προκαταρκτικής πειθαρχικής έρευνας, καίτοι ως γνωστόν, ο κ. Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, αντί επικοινωνίας προς τούτο με την προϊσταμένη μου αρχή, την κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, απέστειλε εις Υμάς το έγγραφο των αιτιάσεών του; Επιφυλάσσομαι της αναγκαίας ερεύνης ως προς το ζήτημα αυτό, διότι είναι παντελώς αντίθετον με την κοινή λογική να έχει συνταχθεί, λέξη προς λέξη, η ίδια ακριβώς επιστολή, από δύο ανεξάρτητους Πολιτειακούς παράγοντες της Κύπρου, για τους οποίους, προς το παρόν, μπορώ να υποθέσω μόνον ότι παραπλανήθηκαν», αναφέρει της η Γ. Τσατάνη.

Οι λόγοι για τους οποίους η εισαγγελική λειτουργός ζητά την εξαίρεση της Β. Θάνου από την πειθαρχική έρευνας, είναι, σύμφωνα με τη σχετική αίτηση, η θητεία της Βασιλικής Θάνου ως Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός. Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Έχετε διατελέσει Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2015, και ως εκ τούτου υπηρεσιακή προϊσταμένη του τότε διατελέσαντος υπηρεσιακού Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, ο οποίος έχει εχθρότητα προς το πρόσωπό μου. Εκτιμώ ότι πρωτίστως αυτή η υπηρεσιακή σχέση σας, μπορεί να θεωρηθεί ως δυνάμενη να δημιουργήσει αμφιβολία για την αμεροληψία σας».

Τέλος, η Γ. Τσατάνη στρέφεται κατά της Βασ. Θάνου, υποστηρίζοντας ότι εκείνη έδωσε στον αναπληρωτή υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο στοιχεία της δικογραφίας: «Κατόπιν των ανωτέρω, ευλόγως εκτιμώ, με τη βεβαιότητα, ότι δεν είναι ο συνήγορός μου εκείνος που παρέδωσε στον κ. Αναπληρωτή

Υπουργό Δικαιοσύνης τα ανωτέρω έγγραφα, και ότι εσείς είσθε εκείνη που παρέδωσε, την ανωτέρω πληροφόρηση, στον κ. Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα