Τσιόδρας: “Φοβάμαι τον θάνατο, αλλά ελπίζω σε μια άλλη ζωή”

Τσιόδρας: “Φοβάμαι τον θάνατο, αλλά ελπίζω σε μια άλλη ζωή”
Σωτήρης Τσιόδρας. Στιγμιότυπο από την ενημέρωση των συντακτών υγείας σχετικά με την πορεία της πανδημίας COVID-19 στην χώρα μας. Eurokinissi

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στη μάχη κατά του κορονοϊού, Σωτήρης Τσιόδρας εξηγεί γιατί οι Έλληνες δικαιούμαστε να στεκόμαστε περήφανοι απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο επιστήμονας που έχει συνδέσει το όνομα του όσο κανείς άλλος με την μάχη κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, παραχώρησε συνέντευξη στην Σταυρούλα Σαλούτση για το περιοδικό Blue της Aegean. To News24/7 έχοντας λάβει άδεια από την διεύθυνση του περιοδικού αναδημοσιεύει αποσπάσματα της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συνέντευξης του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας για τους Έλληνες

Η ανταπόκριση του κόσμου δεν ήταν μόνο σημαντική, αλλά δείχνει και τις αρετές του λαού μας, που είναι η πνευματική δύναμη, η αναγνώριση της αλήθειας και το φιλότιμο. Γιατί όταν ο Έλληνας ακούει και πιστεύει στην αλήθεια, τότε συμπορεύεται σε δύσκολες αποφάσεις. Έπαιξαν πολλοί παράγοντες ρόλο σε αυτή τη θετική έκβαση, αλλά όχι η τύχη – μην αδικούμε τον λαό μας, ο οποίος υπέμεινε και υπομένει πολλά αυτή την περίοδο. Για μένα είναι θέμα κουλτούρας. Επισημαίνω απλώς ότι η κουλτούρα μας είναι μια κουλτούρα ανθρώπου που αγωνίζεται, που παλεύει για το καλύτερο, που αναγνωρίζει την αλήθεια και νοιάζεται για τον συνάνθρωπο. Αυτό, σε συνδυασμό με την παιδεία μας και τις εμπειρίες μας, ακόμη και κάποιες τραυματικές του παρελθόντος, έβγαλαν αυτή την ελληνική ψυχή μπροστά.

Δεν ισχυρίζομαι εγωιστικά ότι είμαστε ιδιαίτερος λαός. Δεν είμαστε οι μοναδικοί που το καταφέραμε. Και άλλες χώρες είχαν θετικά αποτελέσματα. Αλλά αυτή είναι μια στιγμή η οποία μας δίνει το δικαίωμα να στεκόμαστε περήφανοι απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο, γιατί εμείς ως Έλληνες κάναμε αυτό που έπρεπε.

Για την επιστροφή του στην Ελλάδα

Μου δόθηκε η ευκαιρία να μείνω στην Αμερική, ως καθηγητής στο Χάρβαρντ, και δεν το επέλεξα. Τα κριτήρια για μια τέτοια απόφαση είναι ιδεολογικά, αλλά και προσωπικά. Πάντα αισθανόμουν την υποχρέωση να προσφέρω στον τόπο που με σπούδασε δωρεάν. Επιστρέφοντας πίσω, αισθάνθηκα πως δίνω ένα κομμάτι από αυτά που κέρδισα στον τόπο μου, στους δικούς μου ανθρώπους. Δεν το μετάνιωσα που ήρθα.

Αν είχα μείνει στην Αμερική, θα κέρδιζα συγκεκριμένα πράγματα. Εδώ κέρδισα άλλα, την προσφορά στην πατρίδα, στους πονεμένους ασθενείς, οι οποίοι σε βλέπουν πραγματικά σαν δικό τους άνθρωπο. Χωρίς να περιμένουν τίποτε άλλο παρά μόνο την αγάπη σου και το να συμπάσχεις μαζί τους. Αυτό και μόνο με γέμισε και δεν άφησε το κενό της Αμερικής δυσαναπλήρωτο.

Για τους φόβους του

Φοβάμαι το στίγμα, το να διακρίνεις τους ανθρώπους σε μολυσμέ- νους και μη μολυσμένους. Φοβάμαι τη συνωμοσιολογία και το να επικροτεί κανείς τη μερική, όχι όλη την αλήθεια, και ακόμη χειρότερα το ψέμα. Φοβάμαι το να μην έχεις την αντοχή να συζητήσεις και να συνδιαλεχθείς με την επιστήμη, μένοντας προσκολλημένος στη δική σου ιδεοληψία. Φοβάμαι τον θάνατο, αλλά ελπίζω σε μια άλλη ζωή. Όχι τόσο τον θάνατο από τον ιό, όσο τον θάνατο τον πνευματικό, τον θάνατο των ανθρώπων που δεν μπορούν να διαβάσουν ένα βιβλίο ή ένα ποίημα, που δεν μπορούν να… κλάψουν ή να τραγουδήσουν, να ακούσουν συναρπαστικές μουσικές, να μυρίσουν πνευματικά αρώματα, που δεν μπορούν να αγαπήσουν.

Νομίζω ότι μπορούμε να προβάλουμε ως αντίβαρο την αλληλεγγύη, την ανάγκη για συνεχή αναζήτηση της αλήθειας και την επαναθεώρηση της ίδιας μας της ζωής μέσα από όλη αυτή την εμπειρία. Το να επαναξιολογήσουμε τον εαυτό μας, όχι ατομικιστικά, αλλά να τον δούμε σαν ένα μέρος του συνόλου.

Τι θα έλεγε στους επισκέπτες της Ελλάδας

Θα τους έλεγα ότι έρχονται σε μια πανέμορφη χώρα, την οποία κι εμείς οι ίδιοι συνέχεια ανακαλύπτουμε. Η χώρα μας είναι ασφαλής και έχει την εμπειρία και τη δυναμική να αντεπεξέλθει στη δύσκολη αυτή περίσταση. Μια χώρα που βασίζεται στην επιστήμη, όπως απέδειξε στην πρώτη φάση της πανδημίας, και η οποία προσπαθεί με επιστημονικά κριτήρια να βάλει τους κανόνες της αντιμετώπισης του ιού. Μια χώρα η οποία μέχρι τώρα, χάρη σε όλους τους Έλληνες, τα έχει καταφέρει πολύ καλά. Επίσης θα τους επισήμαινα ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις, έχουμε ενισχύσει πάρα πολύ τις υποδομές μας (με πρώτη και καλύτερη την εργαστηριακή διάγνωση), ότι συμμετέχουμε σε όλα τα παγκόσμια πρωτόκολλα θεραπείας και ότι ευχόμαστε πολύ γρήγορα, όταν θα βγει και το εμβόλιο, να είμαστε κοινοί συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια εξάλειψης του ιού από την ανθρωπότητα, ώστε να είμαστε ακόμη πιο ασφαλείς. Αλλά και ότι αυτή τη στιγμή παραμένουμε μία από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου. Θα τους ευχόμουν να περάσουν υπέροχα!

– Μπορείτε να διαβάσετε όλη την συνέντευξη του Σωτήρη Τσιόδρα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Blue της Aegean (σελ. 98).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα