Καταγγελίες ΟΙΕΛΕ για Χατζηδάκη: “Ντροπιαστική τροπολογία-δώρο σε ιδιοκτήτες φροντιστηρίων”

Καταγγελίες ΟΙΕΛΕ για Χατζηδάκη: “Ντροπιαστική τροπολογία-δώρο σε ιδιοκτήτες φροντιστηρίων”
Ο Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η τροπολογία του Κωστή Χατζηδάκη για την Κυριακή αργία στην ιδιωτική εκπαίδευση προκάλεσε την οργή της ΟΙΕΛΕ.

Με ανακοίνωσή της το απόγευμα της Τρίτης η ΟΙΕΛΕ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για τροπολογία που αφορά την Κυριακή αργία στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αναλυτικά

Δεν έχει τέλος η παροχή «δώρων» στους επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης, μετά τη νομιμοποίηση της «εθελοντικής» εργασίας στα ιδιωτικά σχολεία, τώρα, με αιφνιδιαστική τροπολογία (εννοείται χωρίς κανένα διάλογο με τους εργαζόμενους), ορίζει, με την απαιτούμενη «δημιουργική ασάφεια», ως εργάσιμη ημέρα την Κυριακάτικη αργία σε Φροντιστήρια και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών!

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 του υπό κατάθεση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας με τον μάλλον σκωπτικό τίτλο «Δουλειές Ξανά», προβλέπεται ότι:

«Στην παρ. 3 του άρθρου 9 του β.δ. 748/1966 (Α’ 179), περί δυνατότητας λειτουργίας και απασχόλησης προσωπικού την ημέρα Κυριακή και κατά τις ημέρες αργίας, προστίθεται περ. ιβ) ως εξής:

Ιβ) Των πάσης φύσεως φροντιστηρίων ή κέντρων ξένων γλωσσών, ειδικώς σε περιπτώσεις διεξαγωγής διαγωνισμάτων ή εξετάσεων».

Φυσικά η λέξη «ειδικώς» είναι έξυπνα τοποθετημένη, ώστε να αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο διεξαγωγής μαθημάτων, όπου (ναι, σωστά φαντάζεστε) οι εκπαιδευτικοί θα υποχρεώνονται να συμμετέχουν παρά τη θέλησή τους.

Η κατάργηση των αργιών στα ιδιωτικά σχολεία και το 85% των απλήρωτων ιδιωτικών εκπαιδευτικών…

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, στον γνωστό αντεργατικό νόμο 4808/2021 περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία τα ιδιωτικά σχολεία σε ημέρες αργίας θα μπορούν να πραγματοποιούν δράσεις και εκδηλώσεις (τύπου open day, bazaars) με «άδεια από την Επιθεώρηση Εργασίας», μια υπηρεσία ουσιαστικά υπό κατάργηση (άρα, δηλαδή, με άδεια από τη σημαία!).

Το πόσο οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων σέβονται τη διάταξη και δηλώνουν στο ΠΣ Εργάνη τους «πανευτυχείς» ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που με …χαρά σπεύδουν να εργαστούν Κυριακές και αργίες, φάνηκε και από τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας της ΟΙΕΛΕ, σύμφωνα με την οποία το 85% των εκπαιδευτικών δεν αμείβονται σε τέτοιου τύπου δράσεις!

Σε έναν τόσο βαριά παραβατικό χώρο, όπως αυτός των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αργία θα γίνει δια της βίας εργάσιμη και, φυσικά, χωρίς αμοιβή. Κι ενώ η απαίτηση των φροντιστηριαρχών για νομιμοποίηση της, επί της ουσίας «εθελοντικής», εργασίας της Κυριακής έγινε με προθυμία και χωρίς κανένα διάλογο δεκτή από τον κ. Χατζηδάκη, οι προτάσεις της ΟΙΕΛΕ για αποκατάσταση της νομιμότητας στους χώρους αυτούς έμειναν στα συρτάρια των αρμόδιων. Δεν μας κάνει καμιά εντύπωση…

Καλούμε όλους τους συναδέλφους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο το πρωί στις 10 π.μ. έξω από τη Βουλή. Η εκτρωματική αυτή διάταξη δεν πρέπει να περάσει.

ΥΓ Θα προτείναμε στον κ. Χατζηδάκη μια μικρή μετατροπή στον τίτλο του σχεδίου νόμου του. Με βάση το περιεχόμενο, περισσότερο πρέπον θα ήταν το «Δουλεία Ξανά»!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα