Βασίλης Δημάκης: Ξεκίνησε νέα απεργία πείνας και δίψας

Βασίλης Δημάκης: Ξεκίνησε νέα απεργία πείνας και δίψας
Βασίλης Δημάκης Facebook / Αλληλεγγύη στον κρατούμενο φοιτητή Βασίλη Δημάκη

Όπως καταγγέλλει ο κρατούμενος φοιτητής, έχει επιστρέψει στον Κορυδαλλό, αλλά σε ειδικό καθεστώς έκτισης ποινής στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών, όπου εκτίουν ποινές για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Σε νέα απεργία πείνας και δίψας προχωρά ο κρατούμενος φοιτητής Βασίλης Δημάκης, μετά την περιπέτεια που έζησε με τη μεταφορά του στις Φυλακές Γρεβενών.

Όπως κατήγγειλε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων, ο Δημάκης είχε μεταφερθεί παράνομα από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Κατάστημα Κράτησης των Γρεβενών, κάτι που εμπόδιζε τη συνέχεια των σπουδών του στη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Αφού ο Βασίλης Δημάκης είχε αρχίσει «λευκή απεργία» στις 24 Απριλίου, τελικά το Συμβούλιο Φυλακών Γρεβενών, έκανε δεκτό στις 30 Απριλίου, το αίτημα του Βασίλη Δημάκη για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού για εκπαιδευτικούς λόγους.

Τώρα, όπως καταγγέλλει ο ίδιος ο φοιτητής, έχει επιστρέψει στον Κορυδαλλό, αλλά σε ειδικό καθεστώς έκτισης ποινής στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών, όπου εκτίουν ποινές για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Για αυτόν τον λόγο, ο Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε από χθες, Σάββατο 9 Μαΐου, εκ νέου σε απεργία πείνας και δίψας.

Ακολουθεί η ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης:

«Η στοχευμενη κ δόλια πράξη της ένεκα στιγματισμου μου, αποτελεί κ την τελευταία πράξη κατά της ζωής κ της αξιοπρέπειας μου.

Η αηθης κ εξοντωτικη επίθεση που έχω δεχτεί το τελευταίο διάστημα, αλλά κ ο επαισχυντος εμπαιγμός μου από “δημόσιους λειτουργούς”, που υπηρετούν, υποτίθεται, θέσεις ευθύνης κ δη μάλιστα της δικαιοσύνης, δεν έχει προηγούμενο! Μετά κ το σημερινό, αβίαστα εξάγεται το συμπέρασμα,ότι στόχος τους είναι να με απομακρύνουν, από όλα όσα έχω ονειρευτεί κ με γεωμετρική πρόοδο κάνω πράξη!

Η απροκάλυπτα εμπαθής κ απάνθρωπη, εγωιστική συμπεριφορά τους προς το πρόσωπό μου, αποκαλύπτει την ψυχική μοχθηρια κ την ξιπασια τους…

Μιλούμε πλέον για μικροψυχους βασανιστές κ γδαρτες ονείρων! Πόθεν εξάγεται το συμπέρασμα, ότι θα μπορούσα να δεχτω, ως Άνθρωπος πρώτα απ’ολα, τούτη την κατάπτυστη κ γεμάτη ρεβανσισμο πράξη σας εναντίον μου; Ο τρίτος θεσμικός πυλώνας της δημοκρατίας (δικαιοσύνη) τρίζει συθεμελα. Με τους πολιτες δικαίως να μην τον υποληπτονται πια, όταν υπηρετούν σ’ αυτόν με τον πλέον επιμεμπτο κ παρασιτικο τρόπο, άτομα σαν την Γ. Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής.

Άτομα που δεν παράγουν κανένα έργο επί της ουσίας παραδεδεγμενα, παρά μόνο κατασπαταλουν κρατικούς πόρους από τους οβολους των Ελλήνων φορολογουμενων προωθώντας την εικόνα τους δηλ. τον ευατο τους! O tempora o mores. Προσπαθώντας με “νύχια κ με δόντια” να κρατήσω το επίπεδο όσο γίνεται ψηλότερα, σταματώ εδώ! Μη ακολουθώντας την Σοφία Νικολάου στην εμπαθή κατρακύλα, που η ίδια χάραξε, ξεκινώντας τον ακατανόητο βασανισμό μου στις 16-4-2020 διατασσοντας την βίαιη απαγωγή μου, διακόπτοντας τις σπουδές μου με τον πλέον φασιστικό τρόπο που όλοι γνωρίζετε κ αποτελειωνοντας τον σήμερα με την ασυγγνωστη μεταγωγη μου στο Κ.Κ. Κορυδαλλού, εν είδει δικαιολογησης της πρώτης αναίτιας κ άδικης πράξης της. Με κατηγορείτε για κάτι;

Ποιο είναι το μήνυμα που προσπαθείτε να περάσετε; Ότι είμαι επικίνδυνος για την διασαλευση της τάξης στο κατάστημα Κορυδαλλού; Επιδιδεστε σε αυθαίρετες υποθέσεις εργασίας που περιστέλλουν βάναυσα ατομικά κ κοινωνικά δικαιώματα των κρατουμένων.

Δοκιμάστε με κ. Νικολάου κ” ο καιρός γαρ εγγύς”… αν θα πράξω ο,τι θεωρείτε: θεώρηση μου, είναι ότι είστε άμεσα επηρεασμένη από χολιγουντιανες παραγωγές, όπως το “minority report”, που σας οδηγούν σε εσφαλμένες αποφάσεις! Σας ενημερώνω μετά λόγου γνώσεως κ επί λόγου τιμής, ότι εάν δεν αποκαταστησετε την δικαιοσύνη στο προσωπο μου, ο γραφων, θα είναι εξαιτίας σας πρώτος νεκρός απεργός πείνας – δίψας φοιτητής κρατούμενος που απλά κ μόνο διεκδίκησε τα εκπαιδευτικά του δικαιώματα με την δέουσα αξιοπρέπεια. Εγω ότι κατάφερα το κατάφερα μόνος μου,ούτε οπίσθια κανενός φίλησα, μήτε σαν αναρριχητικος δηλητηριωδης κομματικός κισσος σκαρφαλωσα, ούτε θα παρακαλέσω ποτέ κανέναν για ό,τι μοχθησα, να το γνωρίζετε καλά αυτό!

Από σήμερα 9-5-2020 δυστυχώς κατέρχομαι σε λευκή απεργία (πείνας – δίψας) άλλη μια φορά, χωρίς καμία τάση ευτελισμου του δικαιώματος που προβλέπεται στο άρθρο 31 του Σ.Κ αλλά κ σε διεθνείς συμβάσεις, αφού καθώς φαίνεται η ανακολουθία προδηλα αποτελεί εγγενες στοιχείο-γνώρισμα της Γ.Γ. Αντιεγληματικης Πολιτικής Σοφίας Νικολάου.

Γνωρίζοντας πια πολυ καλά τον κάθε κίνδυνο της απόφασης μου αυτής, αφού ο οργανισμός μου δεν έχει επανέλθει από την προ ολίγων ημερών απεργία, αλλά μη έχοντας κ τι άλλο να κάνω για την προστασία των εκπαιδευτικών μου δικαιωμάτων κατά τη κράτηση, του προσωπικού μου εκπαιδευτικού μόχθου,αλλά κ την προστασία της προσωπικότητας μου, προβαινω δυστυχώς σε αυτήν.

Οταν πατήσω το πόδι μου στο κελί μου, στην Δ πτέρυγα του Κορυδαλλού, όπως ενδείκνυται για μένα ως το πλέον κατάλληλο επί 3 χρόνια περιβάλλον, για την απρόσκοπτη κ επιτυχή συνέχιση των μέχρι τώρα σπουδών μου, τότε θα διακόψω την απεργία, λόγω του ότι έχει απωλεσθει η εμπιστοσύνη πλέον προς το πρόσωπο της Γ.Γ. Αντιεγληματικης Πολιτικής Σοφίας Νικολάου. Επίσης δηλώνω ότι εξαιτίας του εμπαθους εμπαιγμού της και της προσπάθειας του ανεδαφικου κοινωνικού στιγματισμου μου, με τούτη δω την πονηρή από πλευρά της μεταγωγη, που μόνο στόχο είχε την δικαιολογηση των κακών αποφάσεων της, ένεκα της εισήγησης του Αρχιφυλακα Κορυδαλλού Κ. Σουκου, που παρεμπιπτόντως διευθύντρια στο Κ2 που βρίσκομαι είναι η γυναίκα του! Τυχαίο;

Δηλώνω λοιπόν ότι μετά την βίαιη υφαρπαγη, εν μια νυκτί, όλων όσων έχω καταφέρει,στο κομμάτι της εκπαίδευσης, δεν θα δεχτώ καμία μέτρηση από τους ιατρούς κ το νοσηλευτικό προσωπικό της φυλακής Κορυδαλλού, αρνούμενος να ικανοποιήσω τον σαδισμο της Σοφίας Νικολάου, όπως επίσης να γίνω το πειραματόζωο μιας εμπαθους, ψυχαναγκαστικης και γεμάτης συμπλεγματα, κενοδοξης αριβιστριας που αγεται κ φέρεται με άκρατο ρεβανσισμο όπου οι υπάρχοντες -κατ’αυτην – κοινωνικοι συσχετισμοί θεωρεί ότι την ευνοούν.»

Γ.Γ.Α.Π.: Ανυπόστατα τα περί διακοπής εκπαίδευσης του Δημάκη

Νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής προχώρησε σε διάψευση, αναφορικά με δημοσιεύματα που επικαλούνται ότι «αρνείται» τη μεταγωγή του κρατουμένου Βασίλειου Δημάκη.

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που επικαλούνται ότι η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής «αρνείται» τη μεταγωγή του κρατουμένου Δημάκη Βασιλείου, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

  • με οδηγία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, ελήφθη προφορικά, διά περιφοράς, η Απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών Γρεβενών για τη μεταγωγή του κρατουμένου,
  • η Απόφαση, αφού υπογράφηκε στη συνέχεια, όπως προβλέπεται, από τα μέλη του Συμβουλίου, υποβλήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής την 06-05-2020,
  • ακολούθως από τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής υπογράφηκε και διατάχθηκε – κατ’ εξαίρεση της συνήθους διαδικασίας μεταγωγών – η έκτακτη μεταγωγή του κρατουμένου στον Κορυδαλλό, η οποία και θα πραγματοποιηθεί άμεσα.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι ισχυρισμοί που διακινούνται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κάποιοι συγχέουν την πραγματικότητα με τη σκοπιμότητα. Την ενημέρωση με την παραπληροφόρηση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκλημαστικής Πολιτικής αναφέρει:

“Ο Βασίλης Δημάκης έχει καταδικαστεί αμετάκλητα από την ελληνική δικαιοσύνη σε συνολική ποινή καθείρξεως 44 ετών, για σωρεία ποινικών αδικημάτων. Πέραν των πλειόνων πειθαρχικών του αδικημάτων ήταν επί 8μηνο καταζητούμενος από τις διωκτικές αρχές, έχοντας αποδράσει από τις φυλακές. Έχει σημειώσει σημαντική εκπαιδευτική πρόοδο στη φυλακή και είναι υπότροφος φοιτητής του ΕΚΠΑ. Στην προσπάθειά του αυτή οι ασκούντες σωφρονιστική πολιτική τον ενισχύουμε και του προσφέρουμε κάθε προβλεπόμενη βοήθεια. Μετήχθη εκτάκτως στις φυλακές Γρεβενών για λόγους ασφαλείας και εύρυθμης λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, όπου βρισκόταν. Το Πανεπιστήμιο ήταν κλειστό λόγω πανδημίας, ενώ το Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών διαθέτει την αναγκαία υποδομή για τηλεκπαίδευση. Συνεπώς, οι αιτιάσεις περί διακοπής της εκπαίδευσής του, είναι έωλες, αστήρικτες και ανυπόστατες.

Ασκούμε σωφρονιστική πολιτική. Θέλουμε να ενισχύσουμε την εκπαιδευτική πορεία του Δημάκη. Στόχος η τελική επανένταξη των κρατουμένων, αφού εκτίσουν την προβλεπόμενη ποινή τους. Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει ανοίγματος των Πανεπιστημίων έγινε δεκτό το αίτημά του για επαναμεταγωγή του στον Κορυδαλλό, μετά από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας, ότε και κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων, για κάθε κρατούμενο και για κάθε περίπτωση μεταγωγής, την επί 14ήμερο προφύλαξη του μεταγόμενου, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού, που τηρούνται, απαρέγκλιτα σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας. Το ίδιο συνέβη και στη περίπτωση του κρατουμένου Βασίλη Δημάκη, παρά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις όσων προφανώς επιθυμούν την αναταραχή, σε έναν ευαίσθητο τομέα, όπως είναι οι φυλακές.

Ο κρατούμενος κατέρχεται εκ νέου σε απεργία πείνας καταφερόμενος δια μακρών με όρους ανοίκειους κατά της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, διαμαρτυρόμενος για βασανιστική και τιμωρητική διάθεση.

Αίτημά του η επιστροφή από τώρα, στην πτέρυγα στην οποία βρισκόταν, επικαλούμενος ότι στην πτέρυγα που τοποθετήθηκε προσωρινά, υπάρχουν μόνο κρατούμενοι για εγκλήματα τρομοκρατίας. Ο ισχυρισμός του είναι εξ’ αντικειμένου ψευδής, καθώς αποκρύπτεται η ύπαρξη εκεί και κρατουμένων για οικονομικά αδικήματα.

Επίσης ψευδής είναι και ο ισχυρισμός ότι υφίσταται το οποιοδήποτε εμπόδιο για την παρακολούθηση των μαθημάτων του, καθώς το Κατάστημα στο οποίο έχει μεταφερθεί (Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού II) διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τηλεκπαίδευση.

Ο Βασίλης Δημάκης δεν τιμωρείται, φυλάσσεται ως κρατούμενος. Ό,τι έχει σχέση με την εκπαίδευσή του, θα συνεχίσει να του παρέχεται απρόσκοπτα. Όταν ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, θα μπορεί να προσέρχεται και να παρακολουθεί τα μαθήματά του, όπως προηγουμένως.

Όσοι υποκινούν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, παραπληροφορώντας τους πολίτες είτε εφορμούνται από αλλότριους-και τις περισσότερες φορές υπόγειους- σκοπούς, είτε επιθυμούν την αλά καρτ εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αδιαφορώντας για την υγεία των κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Εξυπακούεται όμως, πως δεν περιλαμβάνεται στα δικαιώματά του, ούτε μπορεί να υπαγορεύσει, όπως κανείς άλλωστε κρατούμενος, το πώς θα διευθύνεται το Κατάστημα Κορυδαλλού ή θα ασκείται η γενική σωφρονιστική πολιτική”.

Το χρονικό

Ο Βασίλης Δημάκης, γνωστός με το προσωνύμιο ο “ληστής με το καλάσνικοφ” έχει καταδικαστεί για ληστείες, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία. Όντας κρατούμενος συνέχισε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του και αποφοίτησε με 19,9 ως αριστούχος μαθητής. Έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μάλιστα δεύτερος σε κατάταξη ανάμεσα σε όλους τους μαθητές των εσπερινών λυκείων της χώρας.

Μεσολάβησε η εκπαιδευτική μεταγωγή του, όπως προβλέπει ο νόμος, από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πάτρας στον Κορυδαλλό, ώστε να ξεκινήσει τη φοίτησή του την οποία και συνέχισε πετυχαίνοντας ιδιαίτερα υψηλούς βαθμούς.

Μετά από αιτήματά του που απορρίφθηκαν επανειλλημένα προχώρησε σε απεργία πείνας και τελικά δίψας προκειμένου να του επιτραπεί να παρακολουθεί τα μαθήματά του με «βραχιολάκι». Κατά τη διάρκεια της απεργίας του βρήκε στήριξη τόσο από φορείς όσο και από τους καθηγητές του και τελικά δικαιώθηκε μετά από 31 ημέρες και μπόρεσε με ειδικές εκπαιδευτικές άδειες να παρακολουθεί τα μαθήματά του και πάλι με άριστες επιδόσεις.

Ο Δημάκης κατήγγειλε ότι τιμωρήθηκε γιατί μαζί με άλλους κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού συμμετείχε σε ειρηνική κινητοποίηση, με αποχή από την εργασία, με αίτημα την αποσυμφόρηση των φυλακών της χώρας. Ξεκίνησε την απεργία στις 24 Απριλίου αντιδρώντας στην “εκδικητική”, όπως χαρακτηρίζει, μεταφορά του από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου βρισκόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή, στα Γρεβενά, μετά τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση και διεκδικούσε να μην στερηθεί το δικαίωμα να συνεχίσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο στο οποίο εισήχθη όντας κρατούμενος.

Κατά δήλωση του ίδιου του Βασίλη Δημάκη την οποία κοινοποίησε στο υπ. Προστασίας του Πολίτη, στο υπ. Δικαιοσύνης και στην Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής πολιτικής, «Την Παρασκευή 18/04 περί τις 21:30 μ.μ. εισέβαλλαν στο κελί μου πάνοπλοι άντρες των Ε.ΚΑ.Μ και φωνάζοντας ψηλά τα χέρια και ένα σωρό άλλα με έσυραν εκτός του κελιού, με κόλλησαν στον τοίχο, με έδεσαν πισθάγκωνα παρότι έβλεπαν ότι κούτσαινα εμφανώς και ότι το δεξί μου πόδι ήταν πρησμένο από έλλειψη μαγνησίου, απότοκο της προηγούμενης απεργίας πείνας και δίψας πριν δυο έτη ακριβώς. Τότε που προάσπιζα τα εκπαιδευτικά μου δικαιώματα ζητώντας την μη εξαίρεσή μου από το θεσμό της ηλεκτρονικής επιτήρησης τον οποίο μέχρι σήμερα απολαμβάνω και τηρώ μέχρι κεραίας. Παρεμπιπτόντως με βρήκαν να διαβάζω ένα από τα 5 μαθήματα του 60υ εξαμήνου (ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ). Με πήραν φορώντας παπούτσι στο πόδι το αριστερό και παντόφλα στο δεξί και ενώ εγώ σφάδαζα από τους πόνους στο δεξί μου πόδι οδηγήθηκα στη Π. Ράλλη όπου παρέμεινα για ένα βράδυ και το πρωί χαράματα με ειδική μεταγωγή και συνοδεία δύο περιπολικών οδηγήθηκα στη φυλακή Γρεβενών, ρίχνοντάς με σε ένα κελί των πειθαρχείων όπου δεν χρειάζεται περαιτέρω περιγραφή».

«Βρίσκομαι στο κελί 6 των πειθαρχείων Γρεβενών, υποτίθεται σε καραντίνα και η φυλακή των Γρεβενών μπορεί να σας επιβεβαιώσει το γεγονός ότι απ’ την ημέρα που βρίσκομαι εδώ ο δίσκος με το φαγητό όπως έρχεται έτσι φεύγει, το σώμα μου αρνείται να τραφεί με εμφανή την απώλεια αρκετών κιλών απ’ το κορμί μου, εμφανή είναι επίσης και τα σημάδια αφυδάτωσης πριν ακόμα ξεκινήσω επίσημα τον αγώνα μου για τα αυτονόητα. Από Τρίτη λοιπόν (22/04) και έχοντας σώας τας φρένας και με εμφανή την σωματική μου καταπόνηση κατέρχομαι σε απεργία πείνας έως την Κυριακή (27/4) διεκδικώντας ο,τι μου ανήκει, την επαναμεταγωγή μου στον κοιτώνα μου στον Κορυδαλλό, όπου έχω και όλες τις σημειώσεις που αφορούν τις επικείμενες εξετάσεις για το 6ο εξάμηνο. Εάν μέχρι τότε δεν γίνει η επαναμεταγωγή μου από Δευτέρα κατέρχομαι σε λευκή απεργία, αρνούμενος και το νερό», προσθέτει.

Τελικώς στις 30 Απριλίου αποφασίστηκε από το Συμβούλιο των Φυλακών Γρεβενών η μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού για εκπαιδευτικούς λόγους, όπως αιτούταν. Ωστόσο, όπως καταγγέλει ο συνήγορος του Δημάκη, Θανάσης Καμπαγιάννης, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, αρνείται να υπογράψει την απόφαση, ώστε να γίνει η μεταγωγή, ενώ ο ίδιος προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί της ανεπιτυχώς εδώ και αρκετές ημέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα