Η Βελεσιώτου τραγουδά “Δεν θα περάσει ο φασισμός” για τον απεργό πείνας Ibrahim Gokcek

Η Βελεσιώτου τραγουδά “Δεν θα περάσει ο φασισμός” για τον απεργό πείνας  Ibrahim Gokcek
Στιγμιότυπο από το βίντεο της Φωτεινής Βελεσιώτου Facebook

Το "Ακορντεόν" του Μάνου Λοΐζου αφιέρωσε η Φ. Βελεσιώτου στο μουσικό μέλος της μπάντας Grup Yorum, Ibrahim Gokcek, που βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και τουλάχιστον 300 ημέρες.

Το συγκλονιστικό και δυναμικό κομμάτι “Αρκοντεόν” του Μάνου Λοΐζου επέλεξε η Φωτεινή Βελεσιώτου να τραγουδήσει δείχνοντας την αλληλεγγύη της στον αγώνα του τούρκου απεργού πείνας Ibrahim Gökçek, μέλος του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum από την Τουρκία.

O Ibrahim Gokcek, μαζί με τη Helin Bolek και οι δύο μέλη του ακτιβιστικού συγκροτήματος Grup Yorum, ξεκίνησαν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις διώξεις των τουρκικών αρχών και τις φυλακίσεις μελών του συγκροτήματος, καθώς και για την καταστροφή του πνευματικού τους κέντρου. 

Έπειτα από 288 ημέρες απεργίας πείνας, στις 3 Απριλίου 2020, η H. Bolek σε ηλικία μόλις 28 ετών “λύγισε”. Ο Ibrahim, μετρώντας περισσότερες από 300 ημέρες, συνεχίζει.

Από το 1985 όταν και ιδρύθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, οι Grup Yorum είχαν μπει πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών εξ αιτίας του ελευθεριακού-επαναστατικού τους στίχου.

Τα τελευταία δύο χρόνια, πάνω από 30 μέλη του Grup Yorum έχουν συλληφθεί, ενώ έχουν απαγορευτεί οι συναυλίες τους. Τον προηγούμενο μήνα, δυνάμεις της αστυνομίας είχαν εισβάλλει στο σπίτι των Gokcek και Bolek στην Κωνσταντινούπολη και τους συνέλαβαν προκειμένου να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε αναγκαστική βίαιη σίτιση. 

Αναλυτικά στη δημοσίευση γράφει: 

Ένα τραγούδι αφιερωμένο στον απεργό πείνας Ibrahim Gökçek! 

Ο Ibrahim Gökçek, μέλος του συγκροτήματος Grup Yorum, κάνει απεργία πείνας μέχρι θανάτου, έχοντας ξεπεράσει πλέον τις 300 ημέρες αγώνα. Στις 3 του Απρίλη, η σύντροφός του Helin Bölek έπεσε μάρτυρας ύστερα από 288 ημέρες απεργίας πείνας. Ο Ibrahim Gökçek συνεχίζει αλύγιστος την απεργία πείνας, διεκδικώντας:

  • Να επιτραπούν οι συναυλίες τους στην Τουρκία! 
  • Να απελευθερωθούν όλα τα μέλη του Grup Yorum και να αποσυρθούν οι δικαστικές διώξεις εναντίον τους! 
  • Nα σταματήσουν οι έφοδοι της αστυνομίας στο Πολιτιστικό τους Κέντρο Idil και στα γραφεία τους! 
  • Να αφαιρεθούν από τη λίστα επικήρυξης της τουρκικής «αντιτρομοκρατικής» τα μέλη του συγκροτήματος και να ακυρωθούν τα εντάλματα σύλληψης τους!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα