Βουητό και σεισμικές δονήσεις αναστατώνουν την Ανδραβίδα – Κλειστά τα σχολεία

Βουητό και σεισμικές δονήσεις αναστατώνουν την Ανδραβίδα – Κλειστά τα σχολεία
Εικόνες από την κωμόπολη της Ανδραβίδας στην Ηλεία. Eurokinissi

Στα αυτοκίνητά τους κοιμούνται τις τελευταίες ημέρες αρκετοί κάτοικοι της Ανδραβίδας, οι οποίοι πέραν των σεισμικών δονήσεων των τελευταίων ημερών περιγράφουν υπόκωφους θορύβους που ακούγονται στην περιοχή τους. Κλειστά παραμένουν τα σχολεία για τρίτη ημέρα.

Ανήσυχοι είναι το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι στην Ανδραβίδα και την ευρύτερη περιοχή, ειδικά μετά τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις. Όπως αναφέρουν, μιλώντας στο News 24/7 τους τελευταίους περίπου δύο μήνες, έχουν αναστατωθεί καθώς ακόμη και στη διάρκεια της νύχτας ξυπνούν από θορύβους που ακούγονται κάτω από τα σπίτια τους.

Η δραστηριότητα αυτή κορυφώθηκε το τελευταίο τετραήμερο όταν σημειώθηκαν οι έντονες σεισμικές δονήσεις, με αποτέλεσμα, αρκετοί πλέον να έχουν επιλέξει να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους και σε ανοικτούς χώρους, μακριά από τα σπίτια τους. Ορισμένοι μάλιστα έχουν επιλέξει να φύγουν από την πόλη. «Είμαστε άυπνοι και κουρασμένοι. Από τους σεισμούς έγιναν μόνο μικροζημιές, όμως τους τελευταίους μήνες έχουμε επανειλημμένα αναφέρει στη δημοτική αρχή πως ακούγεται συχνά ένας υπόκωφος θόρυβος κάτω από το έδαφος, σε καθημερινή βάση, χωρίς να συνοδεύεται απαραίτητα από σεισμό. Μας έχει ανησυχήσει πολύ γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να είναι», εξηγεί η Παναγιώτα Οικονομοπούλου. Η περιγραφή της ταιριάζει με εκείνη της Αντιόπης Βαρβαρέσου, που μένει επίσης στην Ανδραβίδα. «Μας ξυπνάει μέσα στη νύχτα. Στην αρχή σκεφτήκαμε πως μπορεί να γίνονται ασκήσεις στο αεροδρόμιο, ωστόσο πριν το Πάσχα αυτό συνέβαινε μια με δύο φορές την ημέρα. Την Τρίτη όμως για παράδειγμα, που έγινε και ο σεισμός, ακούσαμε πάνω από 100 τέτοιους θορύβους σε όλη τη διάρκεια της νύχτας».

Την ανησυχία των κατοίκων περιγράφει και η Γεωργία Γκουτζούρη, κάτοικος Ανδραβίδας. «Πριν το Πάσχα άρχισαν υπόκωφες βοές χωρίς να σημειώνονται δονήσεις. Σαν να σκάει μια βόμβα μέσα στη γη, έτσι το περιγράφω. Κρατάει κάποια δευτερόλεπτα κι ακούγεται πολύ έντονα. Δεν πήγαινε το μυαλό μας ότι αυτό έρχεται από τη γη. Υπάρχουν νύχτες που μας έχει πετάξει από τον ύπνο, έχουμε τρομάξει» λέει η κ. Γκουτζούρη και συνεχίζει: «Πήγαμε στην αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στον Δήμο, και ο δήμαρχος Ναμπίλ Μοράλ μας καθησύχασε ότι συμβαίνει λόγω της τριβής των πλακών, με βάση κι ενημέρωση που είχε ο ίδιος από σεισμολόγους. Εγώ έχω γεννηθεί κι έχω μεγαλώσει εδώ, πρώτη φορά το ζω αυτό. Φοβόμαστε πολύ. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε κοιμηθεί στα αυτοκίνητα και το ίδιο συμβαίνει και σε Γαστούνη και Λεχαινά. Έχουμε αρχίσει να μετράμε ρωγμές στα σπίτια μας».

Με εντολή του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, τα σχολεία έχουν παραμείνει κλειστά τις τελευταίες δύο ημέρες μετά τους σεισμούς, ενώ γίνονται έλεγχοι στα σπίτια για την ζημιές που μπορεί να έχουν σημειωθεί.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Ναμπίλ Μοράντ, «Ακούγεται το τελευταίο διάστημα αυτός ο ήχος και μας ενημέρωσαν οι γεωλόγοι πως συμβαίνει επειδή έχουν ενεργοποιηθεί ρήγματα από τη θάλασσα στη στεριά. Μας έχουν μεταφέρει από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, πως οι δονήσεις και το βουητό εξηγούνται από το μικρό εστιακό βάθος»

Ο κ. Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας στο News 24/7, εξηγεί πως η Δυτική Ελλάδα είναι τους τελευταίους μήνες σε διέγερση και η δραστηριότητα παρακολουθείται και αναλύεται καθημερινά. «Οι ήχοι που ακούν οι κάτοικοι μαζί με τις μικρές οι μεγάλες σεισμικές δονήσεις, προκύπτουν από το πολύ μικρό εστιακό βάθος της σεισμικής δραστηριότητας. Όλοι οι σεισμοί του τελευταίου διαστήματος είναι σε βάθος που δεν ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα».

Η σεισμική ακολουθία της τελευταίας περιόδου, οδήγησε πλέον κλιμάκιο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, του Εθνικού Αστεροσκοπείου, να μεταβεί στη περιοχή όπου θα παραμείνει για όσο καιρό χρειαστεί, εγκαθιστώντας δίκτυο φορητών σεισμογράφων, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα